4.12.2017

DPİD'den Krtik Çalışma



Sahada pazarlama faaliyeti ilk kez sektöre özgü bir iş kolu olarak tanımlanarak, mesleki standarda kavuştu.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), SGK ve Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği (DPİD) ile 3 yıldır yürütülen görüşmeler ve ortak çalışmalar meyvesini verdi. Sahada pazarlama faaliyeti ilk kez sektöre özgü bir iş kolu olarak tanımlanarak, mesleki standarda kavuştu. Böylece, sahada çalışan yaklaşık 120.000 kişi ulusal meslek standartları kapsamına alınırken Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında önemli bir eksiklik de tamamlanmış oldu.

DPİD Başkanı Zuhal Gezer Demirci konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “DPİD olarak amacımız mesleğimize, bu mesleğin gerektirdiği yetkinliklere bir tanım ve standart getirmek. Yani işimizin adını resmi olarak koyabilmek. Bu düzenleme sektörümüz açısından bir ilk ve öncü olma özelliğini taşıyor. Uzun süren uğraşlar sonucunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve ATO (Ankara Ticaret Odası) nezdinde yürüttüğümüz çalışmaların meyvesini almaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Sektörümüz adına çok önemli bir başlangıca imza attık. Bu düzenleme, sektörümüz için olduğu kadar Türkiye’de çalışanların mesleki standartlarının uluslararası seviyeye çıkarılması ile ilgili olarak da önemli bir eksikliği ortadan kaldırdı. Artık doğrudan pazarlama sektörü çalışanları, görev kapsamları doğrultusunda meslek adları, tanımları ve meslek kodlarına sahip olacaklar. DPİD olarak yaklaşık 120.000 kişinin hizmet verdiği sektörün sağlıklı bir şekilde büyümesi, hizmet kalitesini yükseltmek ve haksız rekabete karşı mücadele etmek anlamında çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

17 Ekim 2017 tarih ve 30213 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ ile sahada ve satış noktasında pazarlama yapan ajans çalışanlarının promotör ve ekip şefi/süpervizör olarak da bilinen tanımları, “tanıtım elemanı ve tanıtım sorumlusu” yeni adıyla SGK’ya bildirilecek. Sahada pazarlama faaliyetinin sektöre özgü bir iş kolu olarak ilk kez tanımlandığı Tebliğ ile uzman faaliyetleri olan hizmetler de bir standarda kavuşmuş oldu. Düzenleme, sektörün önünü açacak bir milat olarak kabul ediliyor. Sektör için ayrıca önemli bir haber de; 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği hüküm altına alınan “yanlış meslek adı ve yanlış meslek kodu ile çalıştırma” ile ilgili cezanın da önüne geçilmesi oldu.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda