Marmarabirlik, AB ülkelerine zeytin ve zeytinyağı ihracatını artırmak için Almanya’nın Köln kentinde üretim ve depolama tesisi kuracak.
Bu sene başında gerçekleştirdiği basın toplantısında 2017'yi ihracat yılı olarak ilan eden Marmarabirlik, dış ticaretteki gücünü geliştirmek adına yatırımlarını sürdürüyor. Bu çerçevede son açıklanan yatırım ise Almanya'nın Köln kentinde kurulacak yeni tesis oldu. 3 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edilecek üretim ve depolama tesisinin yaklaşık 2 milyon euroya mal olması bekleniyor.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Köln’deki şubelerini güçlendirmek ve yurt dışı satışlarını artırmak amacıyla Alman Kalkınma Ajansı hibe fonlarından faydalanarak bölgede üretim ve depolama tesisi kurmayı planladıklarını söyledi. Asa, yaklaşık 2 milyon euroluk bütçeyle hayata geçirilecek yatırım için yer tahsisi konusunda Köln Belediyesiyle görüşme yapıldığını belirtti.
Projenin detayları hakkında bilgi veren Asa, şunları kaydetti:
“Köln Belediyesinden çok uygun koşullarda temin edilecek 3 bin metrekarelik arsa üzerinde yüksek kapasiteli bir depolama tesisi kurulması planlanmaktadır. Projesi tamamlandıktan sonra yer tahsisi ve hibe başvuruları ile ilgili sürece geçilecektir. Köln’de depolama tesisiyle birlikte işleme tesisi ve idari binalar da yapılacaktır. Amacımız, Marmarabirlik’i dünya markası haline getirerek, ortaklarımızın kazancına kazanç katmaktır. Yeni yatırım sayesinde, Avrupa’daki marketlerde ürünlerimizin bulunurluğu ve çeşitliliği ile Marmarabirlik’in yurt dışı satışları katlanarak artacaktır. AB’nin Türkiye’ye uyguladığı zeytinyağı ihracatı kotasını aşmak için 2015 yılından bu yana transit ticaret yapıyoruz. Köln’deki yeni depolama tesisimiz, transit ticaret için önemli bir lojistik merkezi olacak. Zeytinyağını Marmarabirlik markasıyla Köln’den Avrupa’ya satacağız.”
Asa, bu yılın başında Marmarabirlik'in ihracat hedefleriyle ilgili düzenlenen özel toplantıda da şunları kaydetmişti:
"2017 yılını ise Marmarabirlik için 'ihracat yılı' ilan ettik ve yönümüzü ihracata çevirdik. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda Marmarabirlik'in ihracatını 30 milyon dolarlara taşıyarak, 32 bin ortağımıza ve ülkemize daha fazla kazanç sağlamaktır. Dış ticarette tekli bayilik sistemini kaldırdık ve çoklu bayilik sistemine geçilmesinin ardından yurtdışı satışlarımız 2010'dan önceki 5 yıllık ortalamamıza göre, 4 bin tonlardan 6 bin tonlara çıkmış ve yüzde 50'lik bir artış yaşanmıştır. 2010 yılından bu yana yapılan planlı çalışmalar neticesinde, Marmarabirlik’e yurtiçinde olduğu gibi, yurtdışında da huzur ve istikrar gelmiş, istikrar da başarıyı getirmiştir. Marmarabirlik'in bugün yakaladığı başarının temelinde ekip çalışması yatmaktadır. Marmarabirlik'te yönetim kurulundan kooperatiflerimize ve çalışanlarımızdan ortaklarımıza kadar uyum içerisinde çalışmaktayız. Ülke ekonomisine fayda sağlamak ve bu amaçla ihracatı artırmak, tüm firmalar için büyük bir sorumluluktur. Türkiye'de yerli üretim yapan bir firma olarak üzerimize düşen vatan borcunu yerine getirmek için daha çok çalışıp, daha çok üreteceğiz. Dolayısıyla Marmarabirlik olarak 2017 yılını 'ihracat yılı' olarak belirledik ve yönümüzü ihracata çevirdik. Bu sebeple planlamalarımızı yılın başında yapabilmek amacıyla her sene yıl ortasında gerçekleştirdiğimiz yurtdışı bayi toplantımızı da ocak ayında düzenledik. İhracatın çok önemli olduğu bugünlerde, bir yandan 32 bin ortağımızın alın terini kazanca dönüştürürken, diğer yandan ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlayarak, çarkları hep birlikte döndüreceğiz. Gelin, ülkemize sahip çıkalım; aydınlık yarınlar için, gelecek nesillerimize yönetilen değil yöneten, daha huzurlu ve daha güçlü bir Türkiye bırakabilmek için hep birlikte daha çok çalışalım."
Yorum Gönder