Her ne kadar 2017 yılı zorlu geçiyor desek de,sektörü yönlendiren devler şimdiden kendini 2018 yılına hazırlama ve hedefler belirlemeye başladı.İşte liderlerin 2018 yılı için öngörü hedefleri.
A101 8 bin mağazaya ulaşabiliriz
A101 CEO’su Erhan Bostan, 2018 yılı ciro hedeflerini 17.5 milyar TL olarak belirlediklerini, kesin olmamakla birlikte 8 bin mağazaya ulaşacaklarını söyledi. Bostan, “5 yıl içinde 10 bin mağazayı aşarız. 2019 yılından itibaren de yurtdışı açılımına başlayacağız” dedi.
Migros Ticaret A.Ş., 150-200 yeni mağaza açacak
63 yıllık perakendecilik deneyimi, öncü uygulamaları ve hizmet kalitesiyle Türk perakende sektörü için çok önemli bir konuma sahip olduklarını söyleyen Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, “Migros olarak, 4 temel strateji üzerinden çalışmalarımızı sürdürüyoruz: Büyüme, hane erişimi, verimlilik ve alışveriş deneyimi. Her birinin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve sürdürülebilir bir başarı için her birinde güçlü olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Migros, Türk halkının gözünde ayrı bir öneme sahip. Mağazalarımızın kapısından giren her müşterimizin hem aklına, hem kalbine hitap ediyor olmamız ve en iyi alışveriş deneyimini yaratmak üzerine kurulu yapımız bunun en önemli sebeplerinden. Tüm temel ihtiyaç ürünlerinde Migros kalitesini piyasadaki en iyi fiyatla müşterilerimize sunmanın yanı sıra ürün çeşitliliğimizle tüketicinin seçim hakkını koruyoruz. Özellikle, taze ürünlerdeki üstünlüğümüz ve kaliteli hizmetimiz bizi sektörümüzde ayrı bir yere konumlandırıyor. Bununla birlikte, teknolojiyi tüketicinin günlük hayatına dokunan, alışveriş sırasında yararlanabileceği farklılık unsuru olarak görüyoruz. Çoklu kanallarımızla, müşterilerimizin bize ihtiyaç duydukları her an ve her yerden ulaşmalarını mümkün kılarak hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Perakendenin geleceğini belirleyecek en önemli unsur verimlilik. Her yıl açtığımız mağazalarımızın bir kısmını verimliliğin yarattığı kaynakla açıyor, büyümemizi sürdürülebilir kılıyoruz. Migros’un kendi organik büyüme gücüyle son altı yılda üst üste çift haneli büyüdük. Kapsama alanımızı, Türkiye’deki hanelerin yüzde 81’ini içine alacak şekilde genişlettik. 2017 yılında iki büyük yatırım yaptık. Kipa ve Tazedirekt artık Migros Ticaret A.Ş. çatısı altında hizmet veriyor. Bu yatırımlarla gelecek hedeflerimizi büyüttük. Bu kez altı yılda değil, dört yıl gibi kısa bir sürede büyüklüğümüzü ikiye katlamayı hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik ilkesini tüm çalışmalarımıza yol gösteren bir kılavuz olarak değerlendiriyoruz. Bu çalışmalarımızla Borsa İstanbul’un BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde dört yıldır üst üste tek gıda perakendecisi olarak yer alıyoruz. Bununla birlikte, karbon ayak izimizi raporladığımız CDP (Karbon Saydamlık Projesi) tarafından yapılan değerlendirmede iki yıldır üst üste CDP Türkiye İklim Liderleri arasında yer alıyoruz. 2018 yılında çevresel sürdürülebilirlik alanında ise enerji tasarrufu ile birlikte gıda imha oranlarımızı azaltacak çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Gıdaya saygı yaklaşımımızla, topraktan gelen her bir ürünün hak ettiği değere ulaşması için gıda imha oranlarımızı 2025 yılına kadar yarı yarıya indirme hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Önümüzdeki yıllarda da hem yaygınlaşma hem de yeniliklerimizle modern perakendeye değer katarak öncü rolümüzün tüm gereklerini yerine getireceğiz. Büyüme stratejimizi sürdürecek, daha çok noktadan daha çok tüketiciye ulaşacağız” dedikten sonra 2018 yılında kaç personel alacaklarını, kaç mağaza açacaklarını da şöyle açıkladı:
“Türkiye’nin dört bir yanındaki mağazamızla müşterilerimize hizmet sunuyor ve yıllık 150 – 200 yeni mağaza açma hedefimizle büyümemizi sürdürüyoruz. Migros çatısı altında 45.000 çalışanımızla çok büyük bir aileyiz. Yılda ortalama 5.500, her iş saatinde ise 6 kişiyi Migros ailemize katıyoruz. Yüzde 40 kadın çalışanımızla, ülkemizde en fazla kadın istihdamı yaratan şirketlerden biriyiz.”
Adese: Organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendiriyor
2018 yılı yatırım ve büyüme planları hakkında bilgiler veren Adese Genel Müdürü Ahmet Özkürkçüler, “Adese olarak orta vadedeki hedefimiz; Türkiye perakende sektöründeki ilk 10’da olan pozisyonumuzu önce ilk 5, ardından da ilk 3’e çıkarmak. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendiriyoruz. Bu yıl Konya’nın önemli alışveriş merkezlerinden biri olan M1 AVM içerisinde yeni bir hipermarket açtık. Bunun yanında 2’si Konya, 2’si Ankara olmak üzere 4 mağaza açılışı daha yaptık. Daha verimli, daha canlı, daha dinamik bir şirket olmak amacıyla verimlilik ekseninde yeni mağaza açılışlarımızı ve mevcut mağaza modernizasyonlarımızı sürdüreceğiz. Büyüme alanımızı da Orta Anadolu merkezli olarak belirledik. Yeni açacağımız mağazalarla birlikte şu an 2300’ün üzerinde olan çalışan sayımızı da artırmış olacağız” dedikten sonra şu açıklamada bulundu:
“Adese olarak mağaza yatırımlarımızın yanında tesis yatırımlarımıza da oldukça önem veriyoruz. Bu doğrultuda Kasım ayında Mersin’in Tarsus ve Antalya’nın Serik ilçelerinde meyve-sebze alım tesislerimizi faaliyete geçirdik. Türkiye’nin en verimli tarım alanlarında bulunan tesislerimizde, doğrudan üreticiden temin ettiğimiz meyve-sebzeleri işliyor ve bu ürünleri en taze şekilde müşterilerimize sunuyoruz. Önümüzdeki yıl taze gruplarda daha da güçlü olacağız. Adese’yi geleceğe taşıyacak önemli projelerimizden bir diğeri de bilişim altyapımızda başlattığımız dönüşüm oldu. Ön hazırlık sürecini tamamladığımız SAP yazılım projemizi de 2018’in başında hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Tüm süreçlerimizi iyileştirecek ve daha verimli hale getirecek projemizin en önemli çıktılarından biri şirketimize sağlayacağı katma değer olacak. Ayrıca mağazalarımızda yeni nesil ödeme kaydedici cihazları da kurmaya başladık. Bu cihazlar yıl sonuna kadar tüm mağazalarımızda uygulamaya geçmiş olacak. Diğer taraftan, 2016 yılının başında Konya merkezde uygulamaya başladığımız Adese Online Market konusunda da müşterilerimizden olumlu geri dönüşler alıyoruz. İlerleyen dönemlerde Adese Online Market’in altyapısını güçlendirip, ürün çeşitliliğini artırarak faaliyet gösterdiğimiz diğer illere de bu hizmetimizi götürmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda online tarafta da bir büyüme gerçekleştirmiş olacağız.”
Domino’s Pizza Türkiye: 500 kişiye daha istihdam sağlayacak
Domino’s Pizza Türkiye’nin şu anda 490 şubeyle hizmet verdiğini söyleyen Domino’s Pizza Türkiye Genel Müdürü Aslan Saranga, “Orta vadede hedefimiz ise Türkiye’de her yıl 30 şube açmak. Bu hedefi tutturmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bunun yanı sıra, Domino’s Pizza’yı sadece bir evlere servis pizza firması değil, evlere servis pizza hizmeti veren bir teknoloji firması olarak görüyoruz. Türkiye’de son 5 yılda dijital kanallara yaptığımız yatırımların miktarı 12 milyon TL’ye, operasyon, üretim ve benzeri alanlar da dahil toplam teknoloji yatırımlarımız ise yine son 5 yılda 23 milyon TL’ye ulaştı. Bugün Domino’s Pizza’nın, Türkiye’deki evlere servis cirosunun yüzde 46’sını online kanallardan alınan siparişler oluşturuyor. 2018’de de bu alana yatırım yapmaya devam edeceğiz. dominos.com.tr, Tek Tıkla Sipariş ve Facebook Messenger Chatbot’a ek olarak, pizzaseverlerin diledikleri her yerden ve her kanaldan en hızlı şekilde sipariş verebilmelerini sağlayacak altyapıları kurgulamayı sürdüreceğiz” dedikten sonra 2018 yılında toplanda kaç kişiyi işe alacaklarını ise şöyle açıkladı:
“En önemli değerimiz olan insan kaynağımıza yönelik yatırımımız da sürecek. 2018’de sistemde yaklaşık 500 kişiye daha istihdam sağlayacağız.”
JLL: Türk ekonomisi yeniden sıçrama yapacak
JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, organize perakendenin büyümesinin, ülke ekonomisinin büyümesi anlamına geldiğini belirterek, Türk ekonomisinin 2018 ve 2019’da yeniden sıçrama yapacağını kaydetti. Alkaş, “Hepimizin Türkiye algısını güçlendirmek için bir çalışma yapması gerekiyor. Bunun için yurt dışı fuarlara katılım her zamankinden daha önemli. Daha fazla uluslararası etkinliği ülkemize çekmemiz lazım. Alışveriş festivallerini, sağlık turizmini ve bu bağlamda devletin şehir hastaneleri projelerinin önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Tavuk Dünyası: 2018’de 35 yeni restoran açacağız
Tavuk Dünyası ailesi olarak her geçen gün büyüyen yapıyla birlikte; franchise yapısını daha da güçlendirerek Türkiye’nin farklı bölgelerin deki yeni ve potansiyel yatırımcılara ulaşmak üzere çalıştıklarını söyleyen Tavuk Dünyası CEO’su Volkan Mumcu, “2018 yılı için yatırım anlamındaki planlarımızdan biri Türkiye’deki tüm restoranlarımıza tedariğini gerçekleştirmek üzere ürünlerimizi hazırladığımız tesisimizi yani ‘mutfağımızı’ büyütmek. Bu anlamda 2018 yılında daha geniş ve büyüyen yapımızla birlikte artan ihtiyaçlarımıza cevap verecek bir tesise taşınabiliriz. Her yıl en az 30 yeni restoran açarak; önümüzdeki 3 yıl içinde 600 milyon TL’nin üzerinde bir ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. 2018 yılı özelinde ise hedefimiz 35 yeni restoran açmak” dedikten sonra istihdam politikalarını da şöyle açıkladı:
“Restoranlar da dahil şu anda toplam çalışan sayımız 2.000 kişi. Önümüzdeki sene gerek açılacak yeni restoranlar gerekse de genel merkezimize yapacağımız yeni alımlarla birlikte çalışan sayımızı ortalama %50’nin üzerinde artırmayı öngörüyoruz.”
MediaMarkt Türkiye 1000 kişiyi daha istihdam etmeyi planlıyoruz
MediaMarkt olarak Türkiye’nin en hızlı ve istikrarlı büyüyen yeni nesil perakendecisi konumunda bulunduklarını, 2020 yılına kadar Türkiye’nin açık ara pazar lideri olmayı hedefleyen bir vizyona sahip olduklarını ifade eden MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, “Bağımsız raporlara göre, son 27 aydır kesintisiz bir şekilde tüm pazarın ortalama 2 katı üzerinde büyüyoruz. Bu başarılı performansımızı 10 senedir aralıksız yaptığımız yatırımlara ve tüketiciyi merkeze koyan yenilikçi uygulamalarımıza borçluyuz. İki senedir üst üste Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen Elektronik Perakendecisi olarak 2 binden fazla çalışanımızla yılda 40 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlıyoruz. 2020 yılına kadar Türkiye’nin pazar lideri olmayı hedefleyen açık bir vizyona sahibiz. Bu trendi 2018 yılında da devam ettirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda yatırımlarımıza devam ederek Türkiye’de de açık ara pazar lideri olma hedefimize bir adım daha yaklaşacağız” dedikten sonra 2018 yılı hedeflerini ve istihdam politikalarını şöyle açıkladı:
“MediaMarkt olarak son 18 ayda 18 mağaza açarak toplamda 55 mağazaya ulaştık. 133 bin metrekarelik satış alanımızla Türkiye’nin en geniş metrekareye sahip teknoloji perakendecisi konumunda bulunuyoruz. 2018 planlarımız doğrultusunda yüzde 40 büyüme hedefimizle 30 mağaza daha açarak en yeni teknolojileri rakipsiz fiyatlarla tüketicilerle buluşturmaya devam edeceğiz. MediaMarkt olarak çalışanlarımızın beklentilerini önceliklendiriyor, onların mutluluğuna ve bağlılığına yatırım yapmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz 3 yıl boyunca iç kaynak kullanımıyla 34 bin saat, dış kaynak kullanımıyla 17 bin saat çalışan eğitimi verdik. MediaMarkt çatısı altında bugün 2000’den fazla çalışanımız bulunuyor. 10 senedir devam eden büyüme trendimiz doğrultusunda 2018’de yaklaşık 1000 kişiyi daha istihdam etmeyi planlıyoruz.”
Kiğılı: Yurtiçinde 15 mağaza açacağız
2018 yılı yatırım ve büyüme planları hakkında bilgiler veren Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, “Önümüzdeki dönemde yeni mağaza yatırımlarımız sürecek. Özellikle yurtdışı yatırımları gündemimizin önemli kısmını kaplayacak. Bu yıl MAPIC fuarı bizim için çok verimliydi, bu doğrultuda 2018’deki yeni yurtdışı yatırımlarımız için görüşmelerimiz sürüyor” dedikten sonra mağaza hedeflerini de şöyle açıkladı:
“2017 yılında mağazalarımıza yatırım yapmayı sürdürdük. Hem metrekare anlamında büyüdük hem de mağazalarımızın iç mekan tasarımlarında yenilikler gerçekleştirdik. 2018’den de beklentilerimiz ve hedeflerimiz çok yüksek. Yurtiçinde 15, yurtdışında 10 mağaza açmayı hedefliyoruz. Böylelikle Türkiye’de 240, yurtdışında ise 35 noktada olacağız.”
2018 yılında toplamda 150-200 kişi arasında istihdam sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Suerdem, “Kiğılı’da ailemizi genişletmenin yanı sıra, çalışanlarımızın kariyerlerine yönelik de pek çok yatırımımız olu-yor. Kiğılı Akademi ismini verdiğimiz kariyer akademisindeki eğitimlerimizle çalışma arkadaşlarımızın kendilerini geliştirmelerine destek oluyor, bir yandan da özel yaşamları ve iş hayatını dengelemeyi de öğretiyoruz. Bu şekilde, perakende sektöründe genelinde yüksek olan turnover oranlarını, kendi bünyemizde düşük tutmayı başarabiliyoruz. Bu doğrultudaki çalışmalarımız da yine devam edecek” dedi.
Aydınlı Grup: 75 yeni mağaza açacak
Pierre Cardin, Cacharel ve U.S. Polo Assn. markalarının sahibi ve lisansörü konumunda olan Aydınlı Grup, 2018 yılında da önemli yatırımlara imza atmaya hazırlanıyor.
Aydınlı Grup Genel Müdür
Levent Özkan, “Geçen yıl 1.1 milyar TL olan ciroyu bu sene 1.3 milyar TL’ye çıkardık. Bugün 40 ülkede toplam 576 mağazalarımız bulunuyor. 2016’da 211 milyon TL ihracat gerçekleştirmiştik. Bu yılı ise 274.3 milyon TL’lik ihracat rakamı ile kapatacağız. Görevde bulunduğumuz süre içerisinde 23’ü yurtiçinde, 31’i yurtdışında olmak üzere toplam 54 yeni mağaza açtık ve mağaza sayımızı 576’ya çıkardık. Bu mağazaların 317’si yurtiçi, 259’u ise yurtdışındadır. İhracat odağımız bu rakamlardan da net bir şekilde görülmektedir.”
Özkan, sektördeki en büyük problemin kârlılık olduğunun üzerinde durdu. Özkan, Türkiye’de AVM yatırımlarının azalması nedeniyle cadde mağazacılığına yöneldiklerini söyledi. Özkan, 2023’te 2.8 milyar TL ciroya ulaşma hedefi olduğunu dile getirdi. Aydınlı Grup, bu yılı 3 bin 950 çalışanla kapatıyor. 2023 hedefi ise çalışan sayısını 5 bin 903’e çıkarmak. Özkan, “2018 yılı ciro hedefimiz 1.589.468.167 TL. Hedef ihracatımız ise 381.270.712 TL. Büyüme oranımız ise 2018 yılında yüzde 18.2 olarak gerçekleşecek. Yurtiçi 25, yurt dışı 50 olmak üzere toplamda 75 yeni mağaza açacağız. Hedef istihdam sayımız ise 392 kişi” dedi.
İntersport: 4 yeni mağaza açacak
Intersport, 2017 yılında Türkiye’de 4 AVM’de yeni mağaza açarak portföyünü genişletti. İntersport, 2018 yılında da yeni mağaza konseptleri ve sürekli yenilenen geniş ürün gamıyla yatay ve dikey büyüme için İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde 4 yeni mağaza açmayı hedefliyor.
Toyzz Shop: 25 mağaza açıp 100 personel alacak
2018 yılı yatırım ve büyüme planlarını anlatan Toyzz Shop Pazarlama Grup Müdürü Didem Özgüven, “Toyzz Shop olarak halen 1.650’nin üzerinde çalışanımız ile Türkiye genelinde 47 şehirde ve KKTC’de modern oyuncak mağazacılığı anlayışına sahip toplam 189 mağazamızla ve ev konforunda alışverişi tercih edenler ya da şehrinde henüz Toyzz Shop mağazası bulunmayan müşterilerimiz için 7 gün 24 saat www.toyzzshop.com sitemiz hizmet hizmet veriyoruz. 2018 yılında da yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Anadolu’ya en çok yatırım yapan markalardan biri olarak, henüz mağaza açmadığımız illerimizde çalışmalarımız devam ediyor. Anadolu’nun yanı sıra üç büyük ilimizde de büyümeye devam ediyor olacağız. Bunun yanı sıra çocukları mutlu edecek ve gelişimlerine katkıda bulunacak projeleri hayata geçirmeye özen gösteriyoruz. İyiliğin ve sevginin paylaştıkça artan kavramlar olduğunun, hayvan ve doğa sevgisinin önemini çocuklara aşılamak için HAYTAP’la birlikte gerçekleştirdiğimiz projemiz ile bugüne dek Türkiye’de genelindeki pek çok barınak ve hayvan bakım evlerine ihtiyaç yardımı yaptık. Okul alışverişlerinin yoğun olarak yapıldığı Ağustos - Eylül ayında ise Disney&Toyzz Shop işbirliği ile “Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) yararına bir kampanya gerçekleştirdik. Kampanya kapsamında 15 Ağustos – 30 Eylül tarihleri arasında Toyzz Shop mağazaları ve toyzzshop.com’dan satın alınan her Disney karakterli okul ve kırtasiye ürünü için, Disney ve Toyzz Shop olarak Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı aracılığıyla okutulan ihtiyaç sahibi çocukların eğitim masraflarına katkıda bulunduk. Bu tarz projeleri önümüzdeki dönemlerde de devam etmeyi hedefliyoruz” dedikten sonra mağaza hedeflerini ve işe alacakları yeni personel sayılarını da şöyle açıkladı:
“Toyzz Shop olarak 2018 yılında 25 yeni mağaza daha açmayı planlıyoruz. Böylece mağaza sayımız 214’e ulaşacak. Önümüzdeki yıl yaklaşık 200 personel işe alacağız.”
Beyaz eşya üreticileri, 2018’den umutlu
KDV indirimleriyle 2017 yılında satışlarında rekorlara ulaşan beyaz eşya üreticileri, 2018 yılında da umutla bakıyorlar. Ata Yatırım, beyaz eşya sektörüne ilişkin 2018 yılı beklentilerini paylaştığı yeni raporunu yayınladı. Rapora göre, 2018’i bu yılki seviyelerin sindirilme ye çalışılacağı ve rekor seviyelerden yüzde 2-5 gerilemenin başarılı sayılabileceği bir yıl olarak geçeceği öngörülüyor. Beyaz eşya sektörü, vergi indirimlerinin etkisiyle bu yılın 9 ayında yüzde 23,2 büyüyerek 6,9 milyon adetlik satış hacmine ulaştı. Beyaz eşyadaki vergi indiriminin 30 Eylül’de sona ermesiyle Ekim’de yurtiçi satışlar yıllık bazda yüzde 4,7’lik beklentinin altında daralmayla 590 bin adet seviyesine geriledi ve yılın ilk 10 ayındaki artışı yüzde 20.5’e taşıdı. Ata Yatırım, 2017 sonuna kadar toplam satışın geçen yıla göre yüzde 14 oranında artışla 8.5 milyon adet ile rekor seviyeye ulaşacağını öngörüyor. 2017 yılında ulaşılan bu rekor hacim, geçen 10 yılda gerçekleşen 6.2 milyon adetlik ortalamanın yüzde 37 üzerinde bir seviyeyi işaret ediyor.
Kurum, 2017 yılında beyaz eşya sektöründe görülen güçlü ivmenin 2018’de görece zayıflayacağını öngörüyor. 2018’in özellikle yılın ilk yarısının zayıf seyredebileceğine dikkat çeken Ata Yatırım’a göre, yılın tamamında 2017’ye kıyasla yüzde 2-5 arasında gerileme görülebilir. Yılsonunda oluşacak stoklar, üreticilerin fiyat politikaları, hammadde fiyatlarındaki artışların ne ölçüde fiyatlara yansıtılacağı, 2018’de pazardaki satışların seyrine yön verecek gelişmeler olarak öne çıkıyor. Ata Yatırım, 2018’i bu yılki seviyelerin sindirilmeye çalışılacağı ve büyümenin düşük de olsa başarılı sayılabileceği bir yıl olarak öngörüyor.
Tekzen: 15 yeni mağaza açacağız
2017 yılında toplam 15 yeni mağazayı hizmete sokarak, 55 ilde 129 mağaza hedefine ulaşacaklarını söyleyen Tekzen A.Ş. Pazarlama Müdürü Mehmet C. Kızılkaya, “Biz her sene yeni yatırımlarımızla birlikte % 23-25 bandında bileşik büyüme geçekleştiriyoruz. Memleketimizin en yaygın lojistik ağına sahip ev güzelleştirme merkezi olarak, agresif büyüme stratejimizi 2018 yılında da sürdüreceğiz.
Teknoloji yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu yatırımlardan sanal mağazamız da nasibini alacak. Yazılım mimarisi yeni nesil teknoloji ile yenilenen tekzen.com.tr’de, bizi her ay ziyaret eden 3 milyon müşterimize 200 bini aşkın ürün çeşidi sunuyoruz. E-ticaret kanalımızın 2018’de yıllık % 150 büyüme ile toplam ciromuzun % 10 seviyesine oturmasını öngörüyoruz” dedikten sonra 2018 yılında kaç mağaza açacaklarını ve kaç yeni personel alacaklarını ise şöyle dile getirdi: “2018 yılında 15 yeni mağaza açarak mağaza sayımızı 145’e çıkarmayı hedefliyoruz. Yurt dışı mağaza yatırımlarımızda olacak. Yeni yatırımlarımızla yerel istihdam açarak ekonomiye destek sağlarken, çalışan sayımızı da artırmış olacağız. Önümüzdeki yıl yeni mağazalarımızın devreye girmesi ile ve sektördeki eleman değişimini de dikkate alarak, yaklaşık olarak 1.000 kişilik yeni personel alımı gerçekleştireceğiz.”
Koton: 5 kıtaya ayak basmış global bir moda markası olacağız
Koton olarak yatırımlarını modaya yaparak büyüme hedeflerine devam edeceklerini söyleyen Koton Genel Müdür Yardımcısı Ali İleri, “Hem yurt içinde hem de yurtdışında mağaza sayılarımızı artırmayı hedefliyoruz. Bugün itibarıyla yurt içinde 300 mağazamız bulunuyor. 2018 sonuna kadar Türkiye’deki mağaza sayımızı 326’ya yükselteceğiz. Yeni yılda yurtdışında girmeye hazırlandığımız yeni pazarlar da var. 2018 senesi içinde Kuveyt, Tunus, Cezayir ve Ukrayna’da yeni mağazalar açacağız. Rusya, Kazakistan ve Fas başta olmak üzere mevcut pazarlarımızda büyümemizi de sürdüreceğiz. 5 yıl içinde 5 kıtaya ayak basmış global bir moda markası olacağız” dedikten sonra mağaza hedeflerini de şöyle açıkladı:
“Bugün itibariyle yurtiçinde 300, yurtdışında 200 olmak üzere toplam 500 mağazamız bulunuyor. 2018 yılı içerinde de yurtiçinde 26, yurtdışında 47 mağaza açarak toplamda 573 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz.”
Koton olarak her geçen yıl yurt içi ve yurtdışında mağaza sayısını arttırdıklarını da kaydeden İleri, “Dolayısıyla her yeni mağaza bizim için istihdama katkı sağlayacağımız yeni kanallar oluyor. 2018’de hem mağaza hem de moda yatırımlarımız devam edecek. Büyümemizle doğru orantılı şekilde istihdam artışını da sürdüreceğiz” dedi.
Hemington’ın 2018 yılında hedefi 10 yeni mağaza
3 yıllık bir pazar araştırmasının sonucunda Türkiye pazarına giren Hemington, modern konsepti ve saf kalite ürünleri ile dikkat çekiyor. Planlı bir büyüme stratejisi ve franchise sistemi ile en doğru lokasyonlarda 2018 yılında 15, 2020 yılında ise 40 mağazaya ulaşacaklarını aktaran CEO Umut Boz, 40 mağazadan en az 10 tanesinin yurt dışında olacağını belirterek, Hemington’ı çok yüksek kalitede üretilmiş ürünü tüketicisiyle buluşturan yeni nesil bir marka olarak tanımlıyor.
Kendi konsept mağazalarının yanı sıra yakında franchise sistemine de geçeceklerini belirten Boz; “Kurulduğumuz günden bu yana birçok franchise ve bayilik talebi aldık. Hemington vizyonunda ilerleyecek, müşteri portföyü güçlü ve en önemlisi dinamik adaylara kapımız açık. Önceliğimiz premium noktalardaki teklifleri değerlendirmek. Giriş bedeli talep etmiyoruz. Hemington markası için uygun mağaza büyüklüğü 80-120 metrekare arası. Doğru bir projede ortalama bir mağazanın yaptığı yatırımı 24 ay içerisinde geri alması mümkün olabiliyor” dedi.
EY: Perakendeciler karlılığa odaklanacak
Organize perakende sektöründe büyüme beklentilerinin ve mağaza açılışlarının farklı segmentler için birbirinden farklılık gösterdiğini söyleyen EY Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektör Lideri Özge Gürsoy, “İndirim marketleri kategorisindeki büyük oyuncuların mağaza sayısını 2017 yılında yaklaşık 1.800 adet arttırdığını, benzer şekilde indirim marketi kategorisinde olmayan, sektörün diğer önemli ulusal oyuncularının mağaza sayılarını arttırmaya devam ettirdiklerini görüyoruz. 2018 yılında da özellikle gıda perakendesi kategorisinde mağaza sayılarında artış bekliyoruz. Giyim perakendesinde ise genel olarak artan maliyetlerin ve e-ticaret kanalının da etkisiyle 2017 yılında mağaza sayılarında önemli bir artış olmadı. 2017 yılında ulusal ve yabancı giyim perakendecilerinin yeni mağaza büyümesinin durağan bir trende geçtiğini ve bu trendin 2018 yılında da benzer şekilde devam edeceğini öngörüyoruz. Bir diğer alt segment olan teknoloji marketlerinin ise 2016 ve 2017 yıllarında karlılığa ve mağaza optimizasyonuna odaklandığını gözlemliyoruz. Özellikle 2017 yılında sektörün büyük oyuncularının mağaza sayılarında düşüş olduğunu görüyoruz. 2018 de tüm perakende oyuncularının karlılığa ve mağaza optimizasyonuna yönleneceği ve bu yönde adımlar atacağını düşünüyoruz” dedi.
A101 8 bin mağazaya ulaşabiliriz
A101 CEO’su Erhan Bostan, 2018 yılı ciro hedeflerini 17.5 milyar TL olarak belirlediklerini, kesin olmamakla birlikte 8 bin mağazaya ulaşacaklarını söyledi. Bostan, “5 yıl içinde 10 bin mağazayı aşarız. 2019 yılından itibaren de yurtdışı açılımına başlayacağız” dedi.
Migros Ticaret A.Ş., 150-200 yeni mağaza açacak
63 yıllık perakendecilik deneyimi, öncü uygulamaları ve hizmet kalitesiyle Türk perakende sektörü için çok önemli bir konuma sahip olduklarını söyleyen Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, “Migros olarak, 4 temel strateji üzerinden çalışmalarımızı sürdürüyoruz: Büyüme, hane erişimi, verimlilik ve alışveriş deneyimi. Her birinin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve sürdürülebilir bir başarı için her birinde güçlü olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Migros, Türk halkının gözünde ayrı bir öneme sahip. Mağazalarımızın kapısından giren her müşterimizin hem aklına, hem kalbine hitap ediyor olmamız ve en iyi alışveriş deneyimini yaratmak üzerine kurulu yapımız bunun en önemli sebeplerinden. Tüm temel ihtiyaç ürünlerinde Migros kalitesini piyasadaki en iyi fiyatla müşterilerimize sunmanın yanı sıra ürün çeşitliliğimizle tüketicinin seçim hakkını koruyoruz. Özellikle, taze ürünlerdeki üstünlüğümüz ve kaliteli hizmetimiz bizi sektörümüzde ayrı bir yere konumlandırıyor. Bununla birlikte, teknolojiyi tüketicinin günlük hayatına dokunan, alışveriş sırasında yararlanabileceği farklılık unsuru olarak görüyoruz. Çoklu kanallarımızla, müşterilerimizin bize ihtiyaç duydukları her an ve her yerden ulaşmalarını mümkün kılarak hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Perakendenin geleceğini belirleyecek en önemli unsur verimlilik. Her yıl açtığımız mağazalarımızın bir kısmını verimliliğin yarattığı kaynakla açıyor, büyümemizi sürdürülebilir kılıyoruz. Migros’un kendi organik büyüme gücüyle son altı yılda üst üste çift haneli büyüdük. Kapsama alanımızı, Türkiye’deki hanelerin yüzde 81’ini içine alacak şekilde genişlettik. 2017 yılında iki büyük yatırım yaptık. Kipa ve Tazedirekt artık Migros Ticaret A.Ş. çatısı altında hizmet veriyor. Bu yatırımlarla gelecek hedeflerimizi büyüttük. Bu kez altı yılda değil, dört yıl gibi kısa bir sürede büyüklüğümüzü ikiye katlamayı hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik ilkesini tüm çalışmalarımıza yol gösteren bir kılavuz olarak değerlendiriyoruz. Bu çalışmalarımızla Borsa İstanbul’un BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde dört yıldır üst üste tek gıda perakendecisi olarak yer alıyoruz. Bununla birlikte, karbon ayak izimizi raporladığımız CDP (Karbon Saydamlık Projesi) tarafından yapılan değerlendirmede iki yıldır üst üste CDP Türkiye İklim Liderleri arasında yer alıyoruz. 2018 yılında çevresel sürdürülebilirlik alanında ise enerji tasarrufu ile birlikte gıda imha oranlarımızı azaltacak çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Gıdaya saygı yaklaşımımızla, topraktan gelen her bir ürünün hak ettiği değere ulaşması için gıda imha oranlarımızı 2025 yılına kadar yarı yarıya indirme hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Önümüzdeki yıllarda da hem yaygınlaşma hem de yeniliklerimizle modern perakendeye değer katarak öncü rolümüzün tüm gereklerini yerine getireceğiz. Büyüme stratejimizi sürdürecek, daha çok noktadan daha çok tüketiciye ulaşacağız” dedikten sonra 2018 yılında kaç personel alacaklarını, kaç mağaza açacaklarını da şöyle açıkladı:
“Türkiye’nin dört bir yanındaki mağazamızla müşterilerimize hizmet sunuyor ve yıllık 150 – 200 yeni mağaza açma hedefimizle büyümemizi sürdürüyoruz. Migros çatısı altında 45.000 çalışanımızla çok büyük bir aileyiz. Yılda ortalama 5.500, her iş saatinde ise 6 kişiyi Migros ailemize katıyoruz. Yüzde 40 kadın çalışanımızla, ülkemizde en fazla kadın istihdamı yaratan şirketlerden biriyiz.”
Adese: Organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendiriyor
2018 yılı yatırım ve büyüme planları hakkında bilgiler veren Adese Genel Müdürü Ahmet Özkürkçüler, “Adese olarak orta vadedeki hedefimiz; Türkiye perakende sektöründeki ilk 10’da olan pozisyonumuzu önce ilk 5, ardından da ilk 3’e çıkarmak. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendiriyoruz. Bu yıl Konya’nın önemli alışveriş merkezlerinden biri olan M1 AVM içerisinde yeni bir hipermarket açtık. Bunun yanında 2’si Konya, 2’si Ankara olmak üzere 4 mağaza açılışı daha yaptık. Daha verimli, daha canlı, daha dinamik bir şirket olmak amacıyla verimlilik ekseninde yeni mağaza açılışlarımızı ve mevcut mağaza modernizasyonlarımızı sürdüreceğiz. Büyüme alanımızı da Orta Anadolu merkezli olarak belirledik. Yeni açacağımız mağazalarla birlikte şu an 2300’ün üzerinde olan çalışan sayımızı da artırmış olacağız” dedikten sonra şu açıklamada bulundu:
“Adese olarak mağaza yatırımlarımızın yanında tesis yatırımlarımıza da oldukça önem veriyoruz. Bu doğrultuda Kasım ayında Mersin’in Tarsus ve Antalya’nın Serik ilçelerinde meyve-sebze alım tesislerimizi faaliyete geçirdik. Türkiye’nin en verimli tarım alanlarında bulunan tesislerimizde, doğrudan üreticiden temin ettiğimiz meyve-sebzeleri işliyor ve bu ürünleri en taze şekilde müşterilerimize sunuyoruz. Önümüzdeki yıl taze gruplarda daha da güçlü olacağız. Adese’yi geleceğe taşıyacak önemli projelerimizden bir diğeri de bilişim altyapımızda başlattığımız dönüşüm oldu. Ön hazırlık sürecini tamamladığımız SAP yazılım projemizi de 2018’in başında hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Tüm süreçlerimizi iyileştirecek ve daha verimli hale getirecek projemizin en önemli çıktılarından biri şirketimize sağlayacağı katma değer olacak. Ayrıca mağazalarımızda yeni nesil ödeme kaydedici cihazları da kurmaya başladık. Bu cihazlar yıl sonuna kadar tüm mağazalarımızda uygulamaya geçmiş olacak. Diğer taraftan, 2016 yılının başında Konya merkezde uygulamaya başladığımız Adese Online Market konusunda da müşterilerimizden olumlu geri dönüşler alıyoruz. İlerleyen dönemlerde Adese Online Market’in altyapısını güçlendirip, ürün çeşitliliğini artırarak faaliyet gösterdiğimiz diğer illere de bu hizmetimizi götürmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda online tarafta da bir büyüme gerçekleştirmiş olacağız.”
Domino’s Pizza Türkiye: 500 kişiye daha istihdam sağlayacak
Domino’s Pizza Türkiye’nin şu anda 490 şubeyle hizmet verdiğini söyleyen Domino’s Pizza Türkiye Genel Müdürü Aslan Saranga, “Orta vadede hedefimiz ise Türkiye’de her yıl 30 şube açmak. Bu hedefi tutturmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bunun yanı sıra, Domino’s Pizza’yı sadece bir evlere servis pizza firması değil, evlere servis pizza hizmeti veren bir teknoloji firması olarak görüyoruz. Türkiye’de son 5 yılda dijital kanallara yaptığımız yatırımların miktarı 12 milyon TL’ye, operasyon, üretim ve benzeri alanlar da dahil toplam teknoloji yatırımlarımız ise yine son 5 yılda 23 milyon TL’ye ulaştı. Bugün Domino’s Pizza’nın, Türkiye’deki evlere servis cirosunun yüzde 46’sını online kanallardan alınan siparişler oluşturuyor. 2018’de de bu alana yatırım yapmaya devam edeceğiz. dominos.com.tr, Tek Tıkla Sipariş ve Facebook Messenger Chatbot’a ek olarak, pizzaseverlerin diledikleri her yerden ve her kanaldan en hızlı şekilde sipariş verebilmelerini sağlayacak altyapıları kurgulamayı sürdüreceğiz” dedikten sonra 2018 yılında toplanda kaç kişiyi işe alacaklarını ise şöyle açıkladı:
“En önemli değerimiz olan insan kaynağımıza yönelik yatırımımız da sürecek. 2018’de sistemde yaklaşık 500 kişiye daha istihdam sağlayacağız.”
JLL: Türk ekonomisi yeniden sıçrama yapacak
JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, organize perakendenin büyümesinin, ülke ekonomisinin büyümesi anlamına geldiğini belirterek, Türk ekonomisinin 2018 ve 2019’da yeniden sıçrama yapacağını kaydetti. Alkaş, “Hepimizin Türkiye algısını güçlendirmek için bir çalışma yapması gerekiyor. Bunun için yurt dışı fuarlara katılım her zamankinden daha önemli. Daha fazla uluslararası etkinliği ülkemize çekmemiz lazım. Alışveriş festivallerini, sağlık turizmini ve bu bağlamda devletin şehir hastaneleri projelerinin önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Tavuk Dünyası: 2018’de 35 yeni restoran açacağız
Tavuk Dünyası ailesi olarak her geçen gün büyüyen yapıyla birlikte; franchise yapısını daha da güçlendirerek Türkiye’nin farklı bölgelerin deki yeni ve potansiyel yatırımcılara ulaşmak üzere çalıştıklarını söyleyen Tavuk Dünyası CEO’su Volkan Mumcu, “2018 yılı için yatırım anlamındaki planlarımızdan biri Türkiye’deki tüm restoranlarımıza tedariğini gerçekleştirmek üzere ürünlerimizi hazırladığımız tesisimizi yani ‘mutfağımızı’ büyütmek. Bu anlamda 2018 yılında daha geniş ve büyüyen yapımızla birlikte artan ihtiyaçlarımıza cevap verecek bir tesise taşınabiliriz. Her yıl en az 30 yeni restoran açarak; önümüzdeki 3 yıl içinde 600 milyon TL’nin üzerinde bir ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. 2018 yılı özelinde ise hedefimiz 35 yeni restoran açmak” dedikten sonra istihdam politikalarını da şöyle açıkladı:
“Restoranlar da dahil şu anda toplam çalışan sayımız 2.000 kişi. Önümüzdeki sene gerek açılacak yeni restoranlar gerekse de genel merkezimize yapacağımız yeni alımlarla birlikte çalışan sayımızı ortalama %50’nin üzerinde artırmayı öngörüyoruz.”
MediaMarkt Türkiye 1000 kişiyi daha istihdam etmeyi planlıyoruz
MediaMarkt olarak Türkiye’nin en hızlı ve istikrarlı büyüyen yeni nesil perakendecisi konumunda bulunduklarını, 2020 yılına kadar Türkiye’nin açık ara pazar lideri olmayı hedefleyen bir vizyona sahip olduklarını ifade eden MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, “Bağımsız raporlara göre, son 27 aydır kesintisiz bir şekilde tüm pazarın ortalama 2 katı üzerinde büyüyoruz. Bu başarılı performansımızı 10 senedir aralıksız yaptığımız yatırımlara ve tüketiciyi merkeze koyan yenilikçi uygulamalarımıza borçluyuz. İki senedir üst üste Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen Elektronik Perakendecisi olarak 2 binden fazla çalışanımızla yılda 40 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlıyoruz. 2020 yılına kadar Türkiye’nin pazar lideri olmayı hedefleyen açık bir vizyona sahibiz. Bu trendi 2018 yılında da devam ettirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda yatırımlarımıza devam ederek Türkiye’de de açık ara pazar lideri olma hedefimize bir adım daha yaklaşacağız” dedikten sonra 2018 yılı hedeflerini ve istihdam politikalarını şöyle açıkladı:
“MediaMarkt olarak son 18 ayda 18 mağaza açarak toplamda 55 mağazaya ulaştık. 133 bin metrekarelik satış alanımızla Türkiye’nin en geniş metrekareye sahip teknoloji perakendecisi konumunda bulunuyoruz. 2018 planlarımız doğrultusunda yüzde 40 büyüme hedefimizle 30 mağaza daha açarak en yeni teknolojileri rakipsiz fiyatlarla tüketicilerle buluşturmaya devam edeceğiz. MediaMarkt olarak çalışanlarımızın beklentilerini önceliklendiriyor, onların mutluluğuna ve bağlılığına yatırım yapmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz 3 yıl boyunca iç kaynak kullanımıyla 34 bin saat, dış kaynak kullanımıyla 17 bin saat çalışan eğitimi verdik. MediaMarkt çatısı altında bugün 2000’den fazla çalışanımız bulunuyor. 10 senedir devam eden büyüme trendimiz doğrultusunda 2018’de yaklaşık 1000 kişiyi daha istihdam etmeyi planlıyoruz.”
Kiğılı: Yurtiçinde 15 mağaza açacağız
2018 yılı yatırım ve büyüme planları hakkında bilgiler veren Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, “Önümüzdeki dönemde yeni mağaza yatırımlarımız sürecek. Özellikle yurtdışı yatırımları gündemimizin önemli kısmını kaplayacak. Bu yıl MAPIC fuarı bizim için çok verimliydi, bu doğrultuda 2018’deki yeni yurtdışı yatırımlarımız için görüşmelerimiz sürüyor” dedikten sonra mağaza hedeflerini de şöyle açıkladı:
“2017 yılında mağazalarımıza yatırım yapmayı sürdürdük. Hem metrekare anlamında büyüdük hem de mağazalarımızın iç mekan tasarımlarında yenilikler gerçekleştirdik. 2018’den de beklentilerimiz ve hedeflerimiz çok yüksek. Yurtiçinde 15, yurtdışında 10 mağaza açmayı hedefliyoruz. Böylelikle Türkiye’de 240, yurtdışında ise 35 noktada olacağız.”
2018 yılında toplamda 150-200 kişi arasında istihdam sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Suerdem, “Kiğılı’da ailemizi genişletmenin yanı sıra, çalışanlarımızın kariyerlerine yönelik de pek çok yatırımımız olu-yor. Kiğılı Akademi ismini verdiğimiz kariyer akademisindeki eğitimlerimizle çalışma arkadaşlarımızın kendilerini geliştirmelerine destek oluyor, bir yandan da özel yaşamları ve iş hayatını dengelemeyi de öğretiyoruz. Bu şekilde, perakende sektöründe genelinde yüksek olan turnover oranlarını, kendi bünyemizde düşük tutmayı başarabiliyoruz. Bu doğrultudaki çalışmalarımız da yine devam edecek” dedi.
Aydınlı Grup: 75 yeni mağaza açacak
Pierre Cardin, Cacharel ve U.S. Polo Assn. markalarının sahibi ve lisansörü konumunda olan Aydınlı Grup, 2018 yılında da önemli yatırımlara imza atmaya hazırlanıyor.
Aydınlı Grup Genel Müdür
Levent Özkan, “Geçen yıl 1.1 milyar TL olan ciroyu bu sene 1.3 milyar TL’ye çıkardık. Bugün 40 ülkede toplam 576 mağazalarımız bulunuyor. 2016’da 211 milyon TL ihracat gerçekleştirmiştik. Bu yılı ise 274.3 milyon TL’lik ihracat rakamı ile kapatacağız. Görevde bulunduğumuz süre içerisinde 23’ü yurtiçinde, 31’i yurtdışında olmak üzere toplam 54 yeni mağaza açtık ve mağaza sayımızı 576’ya çıkardık. Bu mağazaların 317’si yurtiçi, 259’u ise yurtdışındadır. İhracat odağımız bu rakamlardan da net bir şekilde görülmektedir.”
Özkan, sektördeki en büyük problemin kârlılık olduğunun üzerinde durdu. Özkan, Türkiye’de AVM yatırımlarının azalması nedeniyle cadde mağazacılığına yöneldiklerini söyledi. Özkan, 2023’te 2.8 milyar TL ciroya ulaşma hedefi olduğunu dile getirdi. Aydınlı Grup, bu yılı 3 bin 950 çalışanla kapatıyor. 2023 hedefi ise çalışan sayısını 5 bin 903’e çıkarmak. Özkan, “2018 yılı ciro hedefimiz 1.589.468.167 TL. Hedef ihracatımız ise 381.270.712 TL. Büyüme oranımız ise 2018 yılında yüzde 18.2 olarak gerçekleşecek. Yurtiçi 25, yurt dışı 50 olmak üzere toplamda 75 yeni mağaza açacağız. Hedef istihdam sayımız ise 392 kişi” dedi.
İntersport: 4 yeni mağaza açacak
Intersport, 2017 yılında Türkiye’de 4 AVM’de yeni mağaza açarak portföyünü genişletti. İntersport, 2018 yılında da yeni mağaza konseptleri ve sürekli yenilenen geniş ürün gamıyla yatay ve dikey büyüme için İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde 4 yeni mağaza açmayı hedefliyor.
Toyzz Shop: 25 mağaza açıp 100 personel alacak
2018 yılı yatırım ve büyüme planlarını anlatan Toyzz Shop Pazarlama Grup Müdürü Didem Özgüven, “Toyzz Shop olarak halen 1.650’nin üzerinde çalışanımız ile Türkiye genelinde 47 şehirde ve KKTC’de modern oyuncak mağazacılığı anlayışına sahip toplam 189 mağazamızla ve ev konforunda alışverişi tercih edenler ya da şehrinde henüz Toyzz Shop mağazası bulunmayan müşterilerimiz için 7 gün 24 saat www.toyzzshop.com sitemiz hizmet hizmet veriyoruz. 2018 yılında da yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Anadolu’ya en çok yatırım yapan markalardan biri olarak, henüz mağaza açmadığımız illerimizde çalışmalarımız devam ediyor. Anadolu’nun yanı sıra üç büyük ilimizde de büyümeye devam ediyor olacağız. Bunun yanı sıra çocukları mutlu edecek ve gelişimlerine katkıda bulunacak projeleri hayata geçirmeye özen gösteriyoruz. İyiliğin ve sevginin paylaştıkça artan kavramlar olduğunun, hayvan ve doğa sevgisinin önemini çocuklara aşılamak için HAYTAP’la birlikte gerçekleştirdiğimiz projemiz ile bugüne dek Türkiye’de genelindeki pek çok barınak ve hayvan bakım evlerine ihtiyaç yardımı yaptık. Okul alışverişlerinin yoğun olarak yapıldığı Ağustos - Eylül ayında ise Disney&Toyzz Shop işbirliği ile “Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) yararına bir kampanya gerçekleştirdik. Kampanya kapsamında 15 Ağustos – 30 Eylül tarihleri arasında Toyzz Shop mağazaları ve toyzzshop.com’dan satın alınan her Disney karakterli okul ve kırtasiye ürünü için, Disney ve Toyzz Shop olarak Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı aracılığıyla okutulan ihtiyaç sahibi çocukların eğitim masraflarına katkıda bulunduk. Bu tarz projeleri önümüzdeki dönemlerde de devam etmeyi hedefliyoruz” dedikten sonra mağaza hedeflerini ve işe alacakları yeni personel sayılarını da şöyle açıkladı:
“Toyzz Shop olarak 2018 yılında 25 yeni mağaza daha açmayı planlıyoruz. Böylece mağaza sayımız 214’e ulaşacak. Önümüzdeki yıl yaklaşık 200 personel işe alacağız.”
Beyaz eşya üreticileri, 2018’den umutlu
KDV indirimleriyle 2017 yılında satışlarında rekorlara ulaşan beyaz eşya üreticileri, 2018 yılında da umutla bakıyorlar. Ata Yatırım, beyaz eşya sektörüne ilişkin 2018 yılı beklentilerini paylaştığı yeni raporunu yayınladı. Rapora göre, 2018’i bu yılki seviyelerin sindirilme ye çalışılacağı ve rekor seviyelerden yüzde 2-5 gerilemenin başarılı sayılabileceği bir yıl olarak geçeceği öngörülüyor. Beyaz eşya sektörü, vergi indirimlerinin etkisiyle bu yılın 9 ayında yüzde 23,2 büyüyerek 6,9 milyon adetlik satış hacmine ulaştı. Beyaz eşyadaki vergi indiriminin 30 Eylül’de sona ermesiyle Ekim’de yurtiçi satışlar yıllık bazda yüzde 4,7’lik beklentinin altında daralmayla 590 bin adet seviyesine geriledi ve yılın ilk 10 ayındaki artışı yüzde 20.5’e taşıdı. Ata Yatırım, 2017 sonuna kadar toplam satışın geçen yıla göre yüzde 14 oranında artışla 8.5 milyon adet ile rekor seviyeye ulaşacağını öngörüyor. 2017 yılında ulaşılan bu rekor hacim, geçen 10 yılda gerçekleşen 6.2 milyon adetlik ortalamanın yüzde 37 üzerinde bir seviyeyi işaret ediyor.
Kurum, 2017 yılında beyaz eşya sektöründe görülen güçlü ivmenin 2018’de görece zayıflayacağını öngörüyor. 2018’in özellikle yılın ilk yarısının zayıf seyredebileceğine dikkat çeken Ata Yatırım’a göre, yılın tamamında 2017’ye kıyasla yüzde 2-5 arasında gerileme görülebilir. Yılsonunda oluşacak stoklar, üreticilerin fiyat politikaları, hammadde fiyatlarındaki artışların ne ölçüde fiyatlara yansıtılacağı, 2018’de pazardaki satışların seyrine yön verecek gelişmeler olarak öne çıkıyor. Ata Yatırım, 2018’i bu yılki seviyelerin sindirilmeye çalışılacağı ve büyümenin düşük de olsa başarılı sayılabileceği bir yıl olarak öngörüyor.
Tekzen: 15 yeni mağaza açacağız
2017 yılında toplam 15 yeni mağazayı hizmete sokarak, 55 ilde 129 mağaza hedefine ulaşacaklarını söyleyen Tekzen A.Ş. Pazarlama Müdürü Mehmet C. Kızılkaya, “Biz her sene yeni yatırımlarımızla birlikte % 23-25 bandında bileşik büyüme geçekleştiriyoruz. Memleketimizin en yaygın lojistik ağına sahip ev güzelleştirme merkezi olarak, agresif büyüme stratejimizi 2018 yılında da sürdüreceğiz.
Teknoloji yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu yatırımlardan sanal mağazamız da nasibini alacak. Yazılım mimarisi yeni nesil teknoloji ile yenilenen tekzen.com.tr’de, bizi her ay ziyaret eden 3 milyon müşterimize 200 bini aşkın ürün çeşidi sunuyoruz. E-ticaret kanalımızın 2018’de yıllık % 150 büyüme ile toplam ciromuzun % 10 seviyesine oturmasını öngörüyoruz” dedikten sonra 2018 yılında kaç mağaza açacaklarını ve kaç yeni personel alacaklarını ise şöyle dile getirdi: “2018 yılında 15 yeni mağaza açarak mağaza sayımızı 145’e çıkarmayı hedefliyoruz. Yurt dışı mağaza yatırımlarımızda olacak. Yeni yatırımlarımızla yerel istihdam açarak ekonomiye destek sağlarken, çalışan sayımızı da artırmış olacağız. Önümüzdeki yıl yeni mağazalarımızın devreye girmesi ile ve sektördeki eleman değişimini de dikkate alarak, yaklaşık olarak 1.000 kişilik yeni personel alımı gerçekleştireceğiz.”
Koton: 5 kıtaya ayak basmış global bir moda markası olacağız
Koton olarak yatırımlarını modaya yaparak büyüme hedeflerine devam edeceklerini söyleyen Koton Genel Müdür Yardımcısı Ali İleri, “Hem yurt içinde hem de yurtdışında mağaza sayılarımızı artırmayı hedefliyoruz. Bugün itibarıyla yurt içinde 300 mağazamız bulunuyor. 2018 sonuna kadar Türkiye’deki mağaza sayımızı 326’ya yükselteceğiz. Yeni yılda yurtdışında girmeye hazırlandığımız yeni pazarlar da var. 2018 senesi içinde Kuveyt, Tunus, Cezayir ve Ukrayna’da yeni mağazalar açacağız. Rusya, Kazakistan ve Fas başta olmak üzere mevcut pazarlarımızda büyümemizi de sürdüreceğiz. 5 yıl içinde 5 kıtaya ayak basmış global bir moda markası olacağız” dedikten sonra mağaza hedeflerini de şöyle açıkladı:
“Bugün itibariyle yurtiçinde 300, yurtdışında 200 olmak üzere toplam 500 mağazamız bulunuyor. 2018 yılı içerinde de yurtiçinde 26, yurtdışında 47 mağaza açarak toplamda 573 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz.”
Koton olarak her geçen yıl yurt içi ve yurtdışında mağaza sayısını arttırdıklarını da kaydeden İleri, “Dolayısıyla her yeni mağaza bizim için istihdama katkı sağlayacağımız yeni kanallar oluyor. 2018’de hem mağaza hem de moda yatırımlarımız devam edecek. Büyümemizle doğru orantılı şekilde istihdam artışını da sürdüreceğiz” dedi.
Hemington’ın 2018 yılında hedefi 10 yeni mağaza
3 yıllık bir pazar araştırmasının sonucunda Türkiye pazarına giren Hemington, modern konsepti ve saf kalite ürünleri ile dikkat çekiyor. Planlı bir büyüme stratejisi ve franchise sistemi ile en doğru lokasyonlarda 2018 yılında 15, 2020 yılında ise 40 mağazaya ulaşacaklarını aktaran CEO Umut Boz, 40 mağazadan en az 10 tanesinin yurt dışında olacağını belirterek, Hemington’ı çok yüksek kalitede üretilmiş ürünü tüketicisiyle buluşturan yeni nesil bir marka olarak tanımlıyor.
Kendi konsept mağazalarının yanı sıra yakında franchise sistemine de geçeceklerini belirten Boz; “Kurulduğumuz günden bu yana birçok franchise ve bayilik talebi aldık. Hemington vizyonunda ilerleyecek, müşteri portföyü güçlü ve en önemlisi dinamik adaylara kapımız açık. Önceliğimiz premium noktalardaki teklifleri değerlendirmek. Giriş bedeli talep etmiyoruz. Hemington markası için uygun mağaza büyüklüğü 80-120 metrekare arası. Doğru bir projede ortalama bir mağazanın yaptığı yatırımı 24 ay içerisinde geri alması mümkün olabiliyor” dedi.
EY: Perakendeciler karlılığa odaklanacak
Organize perakende sektöründe büyüme beklentilerinin ve mağaza açılışlarının farklı segmentler için birbirinden farklılık gösterdiğini söyleyen EY Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektör Lideri Özge Gürsoy, “İndirim marketleri kategorisindeki büyük oyuncuların mağaza sayısını 2017 yılında yaklaşık 1.800 adet arttırdığını, benzer şekilde indirim marketi kategorisinde olmayan, sektörün diğer önemli ulusal oyuncularının mağaza sayılarını arttırmaya devam ettirdiklerini görüyoruz. 2018 yılında da özellikle gıda perakendesi kategorisinde mağaza sayılarında artış bekliyoruz. Giyim perakendesinde ise genel olarak artan maliyetlerin ve e-ticaret kanalının da etkisiyle 2017 yılında mağaza sayılarında önemli bir artış olmadı. 2017 yılında ulusal ve yabancı giyim perakendecilerinin yeni mağaza büyümesinin durağan bir trende geçtiğini ve bu trendin 2018 yılında da benzer şekilde devam edeceğini öngörüyoruz. Bir diğer alt segment olan teknoloji marketlerinin ise 2016 ve 2017 yıllarında karlılığa ve mağaza optimizasyonuna odaklandığını gözlemliyoruz. Özellikle 2017 yılında sektörün büyük oyuncularının mağaza sayılarında düşüş olduğunu görüyoruz. 2018 de tüm perakende oyuncularının karlılığa ve mağaza optimizasyonuna yönleneceği ve bu yönde adımlar atacağını düşünüyoruz” dedi.
Yorum Gönder