20.12.2017

Wal-Mart Kimin?



Walmart, merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin Arkansas Eyaleti’nde bulunan uluslararası perakende satış şirketidir. Günümüzde 28 ülkede 11.000’in üzerinde mağaza ve yaklaşık 2.2 milyon çalışana sahip olan Walmart, 1962 yılında Sam Walton tarafından kurulmuştur. 2015 verilerine göre şirketin net geliri 16.363 milyar dolar olup, yönetime Walton ailesi devam etmektedir.

Perakende satış üzerine çalışan JCPenney firmasının çalışanı Sam Walton, 1945 yılında Butler kardeşlerden Ben Franklin Mağazaları adıyla geçen ufak bir zinciri satın almıştır. Walton’un öncelikli hedefi ürünlerinde kar payını düşürerek satış oranlarını yükseltmek ve firmasının ismini olabildiğince fazla duyurmak olmuştur. Bu uygulaması bazen Walton’a maddi zorluklar çıkarsa da, kendisi her zaman çok daha ucuza mal satan toptancılar bulmuş ve kurtulmayı başarmıştır. 1962 yılına gelindiğinde mağazasının mülk sahibi ile anlaşmazlık yaşayan ve binayı boşaltmak zorunda kalan Walton, Arkansas Eyaletine bağlı Bentonville şehrinde “Walton’s Five and Dime” adını verdiği yeni mağazasını açmıştır. Bu büyük değişimin ardından mağazanın şansı yaver gitmiş ve 1968 yılına kadar Arkansas Eyaletinin sınırları dahilinde toplamda 24 adet “Walmart’s Five and Dime” açılmıştır. İlk beşinci yılın ortalarında Walton’un mağazalar zinciri artık Arkansas sınırları aşmış ve Missouri ile Oklahoma eyaletlerinde de birer mağaza hizmete girmiştir.

Walmart’ın kuruluşunun ardından 1970’ler ve 1980’lerde şirket hızla gelişmiş ve sektörde en tepeye yerleşerek Amerika’nın neredeyse her eyaletinde şubeler açmıştır. Ardından 1995 yılında Arjantin ve Brezilya’da olmak üzere Güney Amerika, 1999 yılında da İngiltere’ye açılan şube ile Avrupa piyasasına giriş yapılmıştır. Böylelikle Walmart, 1995 yılından itibaren uluslararası bir üne kavuşmuştur.

Avrupa piyasasında payını artırmak adına şirket son dönemlerde Almanya’da da şube açmış fakat başarılı olamayıp çekilmek zorunda kalmıştır. Buna rağmen şirket günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Kanada’da Walmart, Meksika’da Walmart de México y Centroamérica, İngiltere’de Asda, Japonya’da Seiyu, Hindistan’da Best Price isimleriyle faaliyetini sürdürmektedir.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda