9.02.2018

Discount Marketlerin Önlemenez Büyümesi



2018 yılı sektör için hayli zorlu geçerken,farklı format da hizmet veren markalar büyümelerini tüm hızıyla sürdürüyor.Özellikle İndirim Marketleri,piyasa durgunlu ve ekonomik krize adeta kafa tutuyor.

Son beş yılda perakende sektöründe iyi şeyler olmadığı malum.Özellikle süpermarket ve hipermarket yapısı ile hizmet veren markaların işi çok zor.Artan rakip sayısı,yükselen giderler,oldukça zorlaşan rekabetler ve dahi sayamadığımız bir çok etken.Tabi bu şartları karşılamayan firmalar ne yazık ki,sektörde kaybolup gitti.Kimisi iflas etti,kimisi ise çareyi büyük zincirlere devretmekte buldu.

Fakat Perakendeciliğin farklı bir kolu olan Discount(İndirim) marketçiliğin de durum öyle değil.İndirim marketleri adeta krizlere meydan okuyor.Aşağıda İndirim marketlerinin ocak ayında açmış olduğu şube sayıları yer alıyor.


A101-68,Bim 64,Şok 90 hemen belirtelim bu rakamlar sadece 2018 Ocak ayında açılan şubeleri temsil ediyor.Ne yazık ki farklı formatlarda hizmet veren markaların,açtığı toplam şube sayısı bu üç markanın bir tanesinin açtığı,şube sayısına dahi yaklaşamıyor.

Aslında durum sanıldığı kadar masum değil.Bir taraf büyürken bir tarafın küçülmesi kaçınılmaz.Zira 2018 yılının henüz başında iflas haberlerine yer vermeye başladık.Şu an için İndirim Marketlerinin mağaza açılışına veya bulunurluğuna bir standart getirilmezse,sektörde rol alan bir çok marka yitip gidebilir.

3 yorum :

  1. Türkiye'de discount marketlerinin bu kadar büyümesinin iki temel nedeni var
    1. Ucuzluk 2. Ulaşılabilirliğin kolay olması
    Yazıda da belirtilmiş bir çok şirket zor durumda. Burda durulması gereken nokta bence şu biz niye zor durumdayız. Yan yana açılan onlarca mağaza birbirini bitirdi ve bitirmeye de devam edecek. Dünya da perakendeciler farklı şeylere kafa yorarken biz sadece mağaza açtık diye düşümüyorum. Ankara da aynı cadde üzerinde onlarca perakendeci yan yana mağaza açtı. Sonuç ortada Meşhur peynirci iflas etti beğendik e kayyum atandı makro konkordato istedi.
    Teknolojiyi kullanıp daha farklı şeyler yapılmalı.Yakında beğendik ve makro dan da iflas haberi gelirse binlerce insan maalesef yine işsiz kalacak ve olan yine çalışana olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tebrikler güzel bir yorum yapmışsınız.Ne yazık ki,ülkemizde perakendecilik Avrupa'dan en az 10 yıl daha geride.

      Sil
  2. Ciro artışı %12 net %3 büyüme değil balon şok mağaza açıyor kira 13000 aylık ciro 95000 bu mağaza açmak değil tabela çoğaltma. Sonra git kredi yapılandır

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda