27.02.2018

Ege Perder Eşliğinde 2018 Hedefleri Belirlendi



Organize perakendenin en önemli halkası olan yerel zincir marketler, üretici ve tedarikçileri ile birlikte Ege PERDER ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda buluştu.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) çatısı altında çalışmalarını yürüten Ege PERDER, perakende sektörünün bu yıl da nabzını tuttu. Perakende sektörünün 2018 yılı öngörülerinin sektör profesyonelleri tarafından analizlerle değerlendirildiği toplantıya sponsor firma olarak Helvacızade-Zade, CocaCola,Hayat Kimya firmalarının destekleriyle 170'e yakın sektör profesyoneli katıldı. Ege PERDER ev sahipliğinde Mia City Hotel’de düzenlenen organizasyona TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Helvacızade-Zade Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Ticari Pazarlama ve Pazarlama Müdürü Hayriye Kızılpınar, Hayat Kimya Türkiye Pazarlama Grup Müdürü Erman Erciyes, Coca-Cola İçecek Bazı Bölge Özel Müşteriler Grup Müdürü Egehan Çelik, Alışverişçi Araştırmaları ve Analitik Müdürü Zeynep Aksoy, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner ve Ortakalan Genel Yayın Yönetmeni Babur Akyol konuşmacı olarak katıldı.

Babur Akyol, "Rakamlarla Yerel Zincirler" başlıklı sunumunda Yerel Zincirler'de 2017 yılındaki büyümenin önceki yıla kıyasla nasıl olduğu ve market formatlarının gösterdiği büyüme performansı içinde Yerel Zincirler'in hem Türkiye genelinde hem Ege Bölgesi'nde nasıl bir yıl geçirdiği sorularının cevaplarını verilerle ortaya koydu.

Yerel zincirlerin cirosu 30 milyar TL'yi aştı

Toplantının açılış konuşmasında 2017 yılında bölgedeki belirsizlik, Türk Lirası'nın döviz karşısında yaşadığı değer kaybı, faiz oranlarının artmasına rağmen perakende sektörünün başta istihdam olmak üzere yatırıma devam ettiğini belirten Ege PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Vahdet Sarıkaya; "2017 yılında yerel zincirler olarak yaşanan olumsuzluklara ve sektörde artan rekabete rağmen şartların iyileşeceğini, verimli kaynak kullanımının ön planda olacağını, yılı çift haneli büyüme ile kapatacağımızı öngörmüştük. 11 yıldır TPF çatısı altında sektörümüzde sinerjiyi artırmak, sorunlara çözüm üretmek için üreticimiz, tedarikçimiz, tüm paydaşlarımız için birçok toplantı düzenliyoruz. Amacımız Türkiye'nin her bölgesinde istihdama, ülke ekonomisine, yerel üreticiye, yerel ekonomiye güç katmak. Bölgenin büyümesine katkıda bulunup, müşterilerimizin kaliteli hizmet almalarını sağlamak. Bu yaklaşımımız sayesinde yerel zincirler olarak 2017 yılında da büyümemizi sürdürdük ve 2017 ciromuz 30 milyar TL'yi aştı" dedi.

"2018 yılı hedefimiz ciroda yüzde 15 büyümek"

TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek ise şunları kaydetti; "Tüm üyelerimizin hedef birliği, ortak inançları sayesinde sektörümüzdeki rekabete rağmen biz tüketicilerimizin isteklerine, değişen alışveriş alışkanlıklarına, sepetlerini daha ucuza doldurmalarına odaklandık. Kıt kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmaya devam edip, ulusal ve indirim marketleri karşısında önemli bir başarıyı göğüsledik. Yerel zincirler olarak toplam market grupları içerisine istihdam payımız yüzde 40'a, satış payımız yüzde 35,3'e, toplam gıdadaki yerellerin satış payı ise yüzde 9,8'e ulaştı. Bu yıl da büyük hedeflerle yola başladık. Türkiye genelinde koltuklarımızı teslim edeceğimiz çalışanlarımızı eğitmeye devam edeceğiz. Sayısal büyümeye değil, iyi hizmete, yenilenmeye, verimliliğe odaklanacağız. Yerel zincirler olarak 2018 yılı hedeflerimiz ciroda yüzde 15 büyümek."

"Tüketici değişimine odaklanmalıyız"

Toplantıda değişen tüketici davranışları ve alışveriş trendleri konusuna da değinen Mustafa Altunbilek; "Ekonomik gelişmeler, yaşanan dönüşüm, e-ticaret sektörünün güçlenmesi karşısında yeni adımlar atmalıyız. Uzun vadede karlılıkların korunması zor. Rekabet bugünden daha da zorlaşacak. Atacağımız adımlarda sayısal büyümeye değil, verimliliğe, iyi hizmete ve yenilenmeye odaklanacağız. Sahip olabildiğimiz, ölçebildiğimiz, matematiğini yapabildiğimiz, karlılığını görebildiğimiz mağazalar bizim. Bu yıl marketlerinde verimliliğe odaklananlar, karını yönetebilecek” açıklamasını yaptı.

Altunbilek, her yıl nisan ayında üreticiden tedarikçiye, perakendecilerden sektöre hizmet sunan firmalara kadar binlerce paydaşını aynı çatı altında buluşturan Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) Konferansı ve Fuarı'nın içeriği hakkında da bilgi paylaştı. Bu yıl 11-12 Nisan'da 10'uncu kez gerçekleştirilecek YZB'de ana gündemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plastik poşet kullanımını azaltmak ve zamanla kaldırmak yönündeki vizyonunu desteklemek amacıyla "Çevre" olacağını söyledi. Organizasyon kapsamında perakende sektörünün duayen isimleri konuşmacı olarak yer alırken, fuar kapsamında sektörünün liderleri yeni ürünlerini, çözüm ve hizmetlerini katılımcılarla paylaşacak.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda