20.03.2018

Gizli Müşteri Nedir?



Perakende sektörü kendi içinde farklı tedbirleri olan ve tedbirler geliştirilebilen bir sektördür.Mal kayıplarının önüne güvenlik tedbirleri ile geçilmeye  çalışılıyor ve bu kayıplar bir nebze minimize ediliyor.Mal kayıpları ile bitmiyor tabi,sektörde bir markanın yoluna devam etmesi müşteri oranına paraleldir.Yani müşteri varsa,marka vardır.

Firmalar müşteri kaybı yaşamamak için farklı uygulamalar yapmaktadır.Genelde indirim kampanyaları bu uygulamalarının başında yer alır.Çok farklı uygulamaz olsa da,bizim yazımıza konu olan uygulama Gizli Müşteri uygulamasıdır.

Gizli Müşteri Nedir?

Gizli Müşteri, mağazanıza ajan gibi gelen bir müşteri değildir.Zira koyu gözlüklü,takım elbiseli,tuhaf hakaretler yapan birisini hayal ediyorsanız,bu hayali bir kenara bırakın.Gizli Müşteri,firma yöneticileri tarafından hususi olarak işe alınmış,ve söylenilen mağazaya sıran bir müşteri gibi gelen kimselerdir.Sizin bir müşterinin Gizli Müşteri olduğunu anlamanız neredeyse imkansız.Çünkü Gizli Müşteri sıradan bir müşteri gibi,alışverişini yapar denetlemesi gereken yerleri sessizce denetler ve mağazadan ayrılır.

Neden Gizli Müşteri?

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi,firmalar olası bir müşteri kaybına mahal vermemek için bu tedbiri alabilmektedir.Buradaki asıl amaç,Personelin müşteriye karşı olan tutumu ve mağazanın işleyiş biçimini bir tüketici gözüyle ele alabilmekdir.

Gizli Müşteriler Konuşur mu?

Evet tabi konuşur.Hatta sizden yardım ister,fiyat sorar ve bazı durumlarda sorunlu bir müşteri gibi davranır ve sizin sabrınızı ölçer ve sorunlara yaklaşma/çözme potansiyelinizi değerlendirir.


Nasıl Gizli Müşteri Olunur?

Aslında bu konuya net bir cevap vermek zor.Organize perakendenin gelişmesi ile,çözüm ortağı firmalarda oldukça çoğaldı.Daha önceleri perakendeciler kendi Gizli Müşterilerini bulur,anlaşır ve mağazalara yönlendirirdi.Lakin organize perakendenin de gelişmesiyle çözüm ortakları,yani ajanslar bu konuda perakendecilerin yardımına yetişti.Kısacası Gizli Müşteriler aracı kurumlar tarafından yönlendirilmektedir.

Gizli Müşteri Puanlaması?

Gizli Müşteriler,gezdikleri mağazalara puan verirler.Mağaza yapısı,reyon dizilişi,personel davranışı,yardımlaşma gibi bir çok kriteri baz alarak oluşur bu puanlama.Puanlamanın düşük olduğu mağazalara,sözlü ve yazılı olarak uyarılar verilir.Zira sorunlar devam ediyorsa,ilk olarak mağaza yöneticileri,daha sonra peyderpey personel değişimi yapılır.

Peki puanlamadan yüksek alınca ne olur,diye soruyorsanız hemen söyleyelim.Firmalar yüksek puan alan mağazaları ödüllendirir.Bu ödül kimi zaman alışveriş çeki,prim,yaş pasta,mangal partisi ve aklımıza gelmeyen başka ödüller.Ve tabi en önemlisi olası bir üst atamanın gerçekleşmesine ramak kala,en etkin adaylar Gizli Müşteri uygulamasından yüksek puan alan mağazalarda çalışan personellerdir.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda