19.03.2018

Shopping Mall Nedir?



Zaman zaman Avm'lerin isminin sonunda "Mall" kelimelerini görmüşüzdür.Peki Shopping kelimesini biliyormuyuz?Aslında bu iki kelime birbirinden ayrı düşünülemez.Perakende sektöründe oldukça önemli olan bu kavram-kelimenin Türkçe'deki anlamı ve sektör için önemi nedir?

Shopping Mall,İngilizce kökenli bir kelimedir.Shopping Alışveriş,Mall kelimesi ise Merkezi anlamına gelmektedir.İki kelimenin birleşmesinden ise Shopping Mall yani Alışveriş Merkezi manası çıkmaktadır.


Shopping Mall kelimeleri ilk olarak 1970 yıllarda sıklıkla Amerika'da kullanılmaya başlandı.Zira organize perakende sektörünün ilk öncü markaları Amerika'da olduğu için,ilk departmanlı mağazalar ve dahası Shopping Mall kelimesi hak edecek şekilde,birbirinden bağımsız mağazaların oluştuğu yapılar yine ilk olarak Amerika'dan dünyaya yayıldı.

Shopping Mall ve AnkaMall

1990'yı yılların sonuna kadar İsim hakkı Migros'ta olan ve Ak Köprü Migros ismi ile alınan Alışveriş Merkezi,ülkemizde Mall kelimesini isminin sonuna ekleyen ilk Avm'lerden biridir.2000'li yıların başında Ak Köprü Migros ismi ile anılan Avm,daha sonra ANKAMALL ismini aldı.Ve böylelikle bir çok Avm'ye öncülük göstermiş oldu.

Shopping Mall

Ülkemizde Alışveriş Merkezi olarak anılmak için standartlar olmasa da,Avrupa'da bir çok ülke bu konuda standartlar uygulamaktadır.Shopping Mall ismini almak için bir yapıda: farklı mağazalar,indirimli mağazalar,teknolojik alt yapı,geniş park alanı vb. bir çok etken bulunmaktadır.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda