7.04.2018

Dünya Liderlerinin "Hayır" Kelimesiyle İmtihanı



Basında sürekli olarak yüzlerini gördüğümüz ve hatta dergilerde/gazetelerde başarılarını okuduğumuz onlarca sektör lideri var.Bu liderler arasında öyle dehalar var ki ve öyle hayat hikayeleri var ki,ilk iş deneyimleri için yaptıkları başvurulara aldıkları yegane cevap,her zaman "HAYIR" olmuştur.

Atalarımız derya "Madalyonun bir de görünmeyen yüzü var",aynen öyle işte.Gündelik hayatımızı kolaylaştıran onlarca marka,alışveriş deneyimimizi değiştiren,kolaylaştıran perakendeciler ve dahası hayatımızda olmazsa olmaz ev eşyaları...Size bu ürünleri,bu markaları geliştiren kişilerin bir dönem tüm "iş başvurularında" kendilerine verilen tek cevabın "Hayır" olduğunu söylesek ne dersiniz?Muhtemelen inanmazsınız...

Yanlış okumadınız okuyunca "yok artık daha neler" diyeceksiniz.Şimdiler Asrın Dehaları olarak adlandırılan liderlerin bir zamanlar aldıkları "Hayır" cevabı ile imtihanını merak ediyorsanız,hemen bu merakı gidermeye ne dersiniz?


Steve Jobs
Jobs gibi bir teknoloji ikonunu bugün olsa kimse reddemeyebilirdi. Oysa Jobs, reddedilemeyecek bir teklifolarak kutudan çıkmadı. Apple’ın erken döneminde çalışanlarına gestapo karargahındaki nazi subayı gibi davranan Jobs’ın kovulması uzun sürmedi.

Şirketi kendi tarzında vurdulu kırdılı Bruce Lee mizanseniyle yönetirken, 1985 yılında şirket tarafından yönetim kurulundaki işine son verilmesi kararı alındı. Bir nevi kendi kurduğu şirketinden atılmış oldu. Jobs, Apple’dan ayrıldıktan sonra bir yazılım şirketi olan NeXT’de çalıştı ve minik animasyon stüdyosu Pixar’ı satın aldı.


Elon Musk
Elon Musk’da kaybedenler kulubüne protokolden dalanlardandı. Son yıllarda medyanın süsleyip püsleyip karşımıza getirdiği Musk, bugün olduğu yere kendi tırnaklarıyla geldi. 90’lı yılların başında Netscape’e bir başvurusunda olumlu veya olumsuz bir cevap alamadı. Bildiğiniz adamlar Elon’u kaale bile almamışlar!

PayPal’in CEO’su konumundayken kovuldu. SpaceX ile gözünü gökkubbeye diktiğindeyse Ruslar ona roket satmayı reddetti. Musk, her hayır cevabından sonra kendine yeni bir yol çizmeyi tercih etti. Netscape fiyaskosundan sonra Zip2’yi kurdu. PayPal’dan hile hurdayla kovulduğunda Tesla ve SolarCity’e yatırım yaptı, SpaceX, Neuralink ve The Boring Company’i kurdu.


J.K Rowling
J.K Rowling size romanlardan tanıdık gelmese de Harry Potter serisinden tanıdık gelecektir. 2016 yılında ünlü yazar, tüm arkadaşlarına ilham kaynağı olması için ilk Harry Potter kitabına dair gelen red yanıtlarını Tweet atarak paylaştı. Bugün dünyanın en çok okunan serilerinden biri olan Harry Potter’ın ilk kitabı, bir yayınevi tarafından kabul edilinceye kadar tam 12 defa reddedilmişti.

J.K Rowling, kendisine kariyerinin ilk basamağı olan ve suratına Osmanlı Tokadı gibi gelen hayır cevaplarına ilişkin yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
“12 defa reddedilmek benim için sorun değildi. Ülkedeki tüm yayıncılar beni reddedene kadar devam edecektim. İlk birkaç denemeden sonra bunu yapmak zorunda kalacağımdan korkmaya başlamıştım. Kaybedecek hiçbir şeyim yoktu ve bazen bu sizi denemek için daha cesur kılıyor.”


Warren Buffett
Dünyanın en zenginlerinden biri olan Warren Buffett uzun süredir iş dünyasında forma giyiyor. Berkshire Hathaway yatırım şirketinin CEO’su, ilk yatırım yolculuğuna 11 yaşındayken başlamış ve ilk ciddi hayırıyla eğitim hayatında burun buruna kalmış.

19 yaşındayken Harvard’a başvurmuş ancak kabul edilmemiş. Warren Buffett o günleri şöyle açıklıyor: “Harvard’a başvurduğumda fiziksel olarak 16 gösterip, duygusal olarak 9 yaşında hissediyordum. 10 dakika süren mülakattan sonra kapasitemin yetersiz olduğunu düşünerek beni geri çevirdiler.” Buffett’ın aldığı hayır yanıtı onun hayatını değiştiren ilk en önemli hayır olmuş. Daha sonra Columbia Üniversitesine başvurup kabul edilmiş ve burada kendini dünyanın sayılı zenginlerinden biri yapacak yatırım yeteneklerini keşfetmiştir.

Jeff Bezos
Jeff Bezos’un en büyük başarısı tazeden ülkemiz sektörüne açılan Amazon. Amerika’nın parlayan yıldızı Amazon, kuruluş döneminde sancılı süreçler atlatmış. Amazon’u büyütmek için yatırım almaya mahkum olan Jeff Bezos çareyi “60 Minutes” adındaki bir programa katılmakta görmüş.

Jeff başarı yolunda karşısına çıkan ilk kütüğü şöyle tarif ediyor:
“Programa çıkarak 60 görüşmeyle 1 milyon dolar yatırıma erişeceğime inanıyordum. Bu bütçeye 22 kişinin kişi başına yaptığı 50 bin dolarlık yatırımla ulaştım. Eğer yeterli yatırımı bulamasaydım Amazon macerası başlamadan sona erecekti. Tüm bunlar olduğunda yıl 1995’ti ve yatırımcıların bana sorduğu ilk soru ‘İnternet nedir?'di.”


Jack Ma
Alibaba ile tanıdığımız Jack Ma, bir zamanlar aldığı hayır cevaplarıyla kader manyağı olup, feleğin sillesinden spagetti süzgeçinde geçmiş. Harvard’a öğrenci olarak giriş yapabilmek için 10 kere başvurmuş ve hepsinde reddedilmiş. Polis akademisinde şansını denediğinde ise kapılar suratına kapanmış. Toplamda 30 farklı iş başvurusunda bulunmasına rağmen hiçbirinde işi almayı başaran adam olamamış. En sonunda kendi yolunu kendi çizmeye karar vermiş.

Jack Ma, bir röportajı sırasında “Polis olmak için başvurduğumda ‘yeterince iyi değilsin’ dediler. KFC yaşadığım şehre geldiğinde iş başvurunda bulunan ilk 24 kişiden biriydim. 23 kişi işe alındı, ve ben onlardan biri değildim.” diyerek, reddedilmenin dayanılmaz yönünü iliklerine kadar yaşadığını bize hissettiriyor.

Jack Ma’nın kara bahtı kör talihi Alibaba’yı 1998 yılında kurduğunda da devam etmiş. Şirket ilk üç yıl boyunca kar etmeyi başaramamış ve kar etmediği için şirketin banka kredisi taleplerini reddetmiş. Şirketin kaderini değiştiren Alipay’i geliştirmesine ilişkin anılarını ise Jack Ma şöyle anlatıyor:
“Alipay hakkında birçok insanla görüştüm. Kimle konuştuysam ‘Bu şimdiye kadarki en salakça fikrin!’ dedi. Ben insanların kullanabildiği sürece Alipay’in ne kadar salakça olduğuyla ilgilenmiyordum.”

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda