1.06.2018

AVM'lerdiki Sömürünün Çalışanlar Üzerindeki Olumsuz Etkileri



AVM'lerdiki Sömürünün Çalışanlar Üzerindeki Olumsuz Etkileri

AVM çalışanlarının yaşadıkları olumsuzluklar, alt alta sıralamakla tükenecek gibi değil. Uzun saatler boyunca ayakta çalışan, sosyal haklarından büyük oranda yararlanamayan, hafta sonları ve resmî tatillerde izin kullanamayan çalışanlar hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorlandıkları bu ortamlarda yıllarca çalışıyor.

Ortalama bir AVM’de yemek alanlarıyla birlikte 100’ün üzerinde mağaza/restoran bulunuyor, 1000’e yakın işçi çalışıyor.

Çalışanların çoğunluğu asgari ücretle istihdam ediliyor

Üniversite öğrencisi ya da yeni mezun olan gençler, daha iyi bir iş bulana dek çalışmayı planlasalar da AVM’lerde çalışmak bazen sanıldığı kadar kısa süreli olmuyor.

"Sosyal haklarından mahrumlar"

Uzun saatler boyunca ayakta çalışan, sosyal haklarından büyük oranda yararlanamayan, hafta sonları ve resmî tatillerde izin kullanamayan çalışanlar hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorlandıkları bu ortamlarda yıllarca çalışıyor.

Yöneticilerinin mobbing’ine, müşterilerin kaprislerine, düşüncesizliklerine ve bencilliklerine maruz kalıyorlar.

Burada çalışan işçiler, yönetici, satış danışmanı, depo personeli, güvenlikçi, temizlik görevlisi, otopark personeli gibi farklı pozisyonlarda görev alıyorlar.

"Tüm emeklerini tüketim yapılmasına harcıyorlar"

Bu çalışanların tamamı çok yüksek müziğe maruz kalmıyor ya da müşterilerle bire bir ilgilenmeleri gerekmiyor. Ancak tüm çalışanlar, günlerinin yarısında yapay hava soluyorlar, uğultuya maruz kalıyorlar, doğal ışıktan yararlanamıyorlar, doğa olaylarından haberdar olamıyorlar ve tüm emeklerini tüketim yapılmasına harcıyorlar.

Gün sonunda ortaya herhangi bir ürün koyamamanın tatminsizliğini de yaşıyorlar. Tüm bunlara karşılık olarak yemek kartlarına gün bazında yatırılan ortalama 14 TL’yle AVM içerisinde bir öğün yemek yiyebilmenin, çay-kahve içebilmenin yollarını arıyor, elbette bulamıyorlar. Gerçekçi olmayan satış değerlerini tutturamadıkları için primlerini alamıyorlar. Yaşadıkları olumsuzluklar alt alta sıralamakla tükenecek gibi değil.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda