25.06.2018

Discount vs Süpermarket



Perakende sektöründe birbirinden farklı onlarca mağaza konsepti var.Günümüzde ülkemizde en çok ilgi gören konseptler Discount(indirim) ve Süpermarket modelleridir.Bunun dışında Toptan(Gross) konseptide şu aralar oldukça revaçta olsada,Gross konseptini bir kenara bırakıp Discount ve Süpermarket modelini karşılaştıracağız.

Karşılaştırmaya geçmeden hemen belirtelim,herhangi bir marka ismi vermeyeceğiz.Lakin bu karşılaştırma için ülkemizde öncü markaları referans aldığımızı belirtebiliriz.

Lokasyon

Discount,indirim marketleri genelde kirası oldukça az,metrekaresi düşük mağazaları tercih ederler.

Süpermarket,metrekaresi oldukça yüksek mağazalarda tercih edilebiliyor.Genelde şehrin en işlek/en yoğun lokasyonlarında mağaza bulunması durumunda,hemen kiralayabilirler.

Ürün Çeşitliliği

Discount,indirim marketlerinde çeşit durumu oldukça kısıtlıdır.genelde bir üründe en fazla iki marka tercih edilirken,çok nadirde olsa benzer üründe üç marka olabilmektedir.Discountlar temel ihtiyaç olan ürünler dışında,kalan ürünleri sınırlı miktarda satmaktadır.Çeşit sayısı en az 600,en fazla 1500 olabilmektedir.

Süpermarket,ürün konusunda ve çeşit konusunda genelde rafları olabildiğince zengindir.Aynı ürünün birbirinden farklı 5 markasını bir rafta görmek mümkündür.Çeşit sayısı mağazanın büyüklüğüne göre 4.000'den başlayıp,15.000'e kadar çıkabilmektedir

Marka Bilinirliği

Discount,indirim marketlerinin en temel özelliklerinden biri kendilerine özel markalı ürünlerdir.Private Label(özel markalı ürün) mefhumu yaklaşık 15 yıldır ülkemizde oldukça değer kazanıyor.Discountlar bu kavramın hakkını oldukça iyi veriyor.Zira özel ürünleri,özel fiyatlara satarak müşterisini kısmen sürekli olarak,markaya bağlıyor.

Süpermarket,neredeyse her markayı bulmak mümkündür.Zaman zaman Discountlar gibi özel markalı ürünler satılsa da,aynı başarıyı yakaladıkları söylenemez.Bu eksiklik müşteri portföyünden de kaynaklanıyor olabilir.

Mağaza Tasarımı

Discount,oldukça sade tasarımlı mağazalar vardır.Hatta tasarım demek bile yanlış olabilir.Zira genelde mağaza tasarımı sadece raf ve ürün paletlerinden oluşur.

Süpermarket,mağaza tasarımı oldukça önemlidir.Bir tüketicinin anlık ihtiyacı doğrultusunda lazım olabilecek bir çok şeyi,bünyesinde bulunduran mağazalar olabiliyor.Çevre düzenlemeleri ve iç mekan tasarımı mağazanın büyüklüğüne göre özenle yapılabilir.

Satış Reyonları

Discount,marketlerde alışık olduğumuz Kasap,Manav ve açık Şarküteri ürünlerini,personellerini bu yapıda görmek mümkün değildir.Zira kırmızı et ve beyaz et ürünleri de tamamen paketli olarak satılmaktadır.

Süpermarket,açık ürünler bu yapının vazgeçilmezidir.Kırmızı et bir Süpermarket'in olmazsa olmazlarından ve en önemlisi müşteri sadakatini oluşturan en lider reyon diyebiliriz.Süpermarketlerde beyaz et her ne kadar paketlenmiş olarak satılsa da,açık şarküteri ürünlerini ve kırmızı et ürünlerini vitrin dolaplarda açık olarak satar.

Fiyatlar?

Discount,indirim marketlerinin adından da anlaşılabileceği gibi fiyatları her daim oldukça hesaplıdır.Sektörde aynı bir markayı bu marketlerde piyasanın,altında bir satış  fiyatında görmek mümkün.

Süpermarket,fiyat konusunda haftalık ve günlük indirimler dışında genelde belirli bir oranın altına düşmeleri,oldukça zor olsa da imkansız değildir.Fakat her ürüne Discountların altına inmeleri imkansız.

Personel Sayısı

Discount,sayı sınırlıdır.Bu konuda kişisel bir tecrübe paylaşalımçDiscount lideri bir markanın 20 bine yakın ciro yapan bir mağazasında,toplam personel sayısı 6 kişiydi.

Süpermarket,aynı ciro oranlarında bir Süpermarket'i incelediğimizde 20 bin ciroya karşılık 25 personel kadrosu dikkatimizi çekti.

Tüketici Tercihi?

Bu konu oldukça görecelidir.Yukarıdaki kıyaslamaları olabildiğince uzatmak mümkün.Tüketici tercihini ele alacak olursak,ülkemizde son 5 yılda indirim marketlerine aşırı bir ilginin olduğunu söylemek mümkün.Şöyle ki,şu anda sektörde lider 3 indirim markasının güncel mağaza sayısı 20 binin üzerine çıkmış durumda.Buna karşın 5 şube üzeri toplamda 145 zincir marketin mağaza sayısının toplamı,yaklaşık 15 bin.

Yukarıda verdiğimiz küçük örnek,tüketicinin indirim marketlerine karşı oldukça ilgili olduğunun bir göstergesi olsa gerek.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda