7.06.2018

Türkiye'nin En Değerli Markaları Açıklandı



Küresel marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, Türkiye’nin En Değerli 100 markasını açıkladı. Listede, gıda, gıda-perakende ve alkollü içecek sektörlerinden 16 firma yer aldı.

Brand Finance, Türkiye’nin En Değerli Markaları -Turkey 100 çalışmasının 11’incisinin sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin en değerli 100 markasının sıralandığı 2018 listesinde ilk sırayı 2 milyar 42 milyon dolarlık marka değeriyle THY alırken, geçen yılın şampiyonu Türk Telekom, 1 milyar 907 milyon dolarlık marka değeriyle ikinci sıraya geriledi. Listede üçüncü sırayı ise 1,8 milyar dolarlık marka değeri ile Turkcell aldı. Listenin ilk 10’unda bankaların çokluğu da dikkat çekti.

100 markanın toplam değeri 27.5 milyar dolar

Brand Finance araştırmasına göre, Türkiye’nin en değerli yüz markasının toplam değeri 27,5 milyar dolar oldu. Sektörler itibariyle marka değerleri sıralamasında ilk sırayı 9 milyar 265 milyon dolarla bankacılık sektörü alırken, gıda-perakende sektörü 1 milyar 323 milyon dolarlık toplam marka değeriyle, sektörler arasında yüzde 5’lik paya sahip oldu. Çeşitli sektörlerden listeye bu yıl giren 6 yeni marka; Kütahya Porselen (87), Çelebi Hava Servisi (93), Ray Sigorta (96), Karel Elektronik (97), Ege Profil (98), Lokman Hekim (100) oldu.

“En güçlü ülkelerin arkasında güçlü markaları var”

Brand Finance Türkiye’nin En Değerli Markaları 2018 raporunun önsözünde görüşlerine yer verilen Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, günümüzde dünyanın en güçlü, en değerli ülkelerinin arkasında güçlü markalarının yer aldığına vurgu yaptı. İlgüner, şöyle devam etti: “Dünyanın önde gelen ekonomilerinde marka, insan, uzmanlık, ilişki ve diğer fikri mülkiyet hakları sürdürülen çoğu faaliyetin arsa, bina, makine gibi fiziki varlıklar oranını çoktan aşmış bulunmaktadır. Güçlü markalar markanın göreceli ağırlığını arttırmakta böylece daha yüksek bir fiyatı hak etmekte, rakiplerine göre daha çok satılmakta ve daha güçlü bağlılık sağlamaktadır. Tüm bunlar sürdürülen faaliyetin değerine olumlu olarak yansımaktadır. Bir organizasyon için değer oluşturma ve bu değeri koruma konusunda karar süreçleri hiç bugünkü kadar önemli ve zor olmamıştır. Ayak uydurmakta zorluk çekilen hızlı değişim –dönüşüm ortamında ve her konunun daha karmaşık olduğu bir zamanda organizasyonlar riskleri fırsata dönüştürebilmek için sadece bilançoda yazanları değil, sürdürülen faaliyetin tümünü hesaba katmak zorundadır. Fiziki olmayan varlıkların süregelen önemi ve şirket değeri içerisinde artan payı dikkate alınırsa sürdürülen faaliyetin tümünü muhasebeleştirmek organizasyonların daha isabetli kararlar almasını ve sahip oldukları tüm değeri açıklayabilmesini sağlayacaktır. TURKEY 100 Raporu 11’inci yılını tamamlamıştır. Türk iş hayatına ve marka sahiplerine katkıda bulunmuş olmaktan mutluluk duymaktayız.”

Brand Finance Türkiye 100’de gıda sektörü

Türkiye’nin en değerli 100 markasının sıralandığı listede gıda sektöründen Ülker Bisküvi, 616 milyon dolarlık marka değeriyle 14’üncü sıradan listeye girerken, gıda perakende sektöründen Migros 638 milyon dolarlık marka değeriyle 12’nci sırayı aldı.

Gıda sektöründen Banvit, Brand Finance 2018 listesinde en çok değer kazanan ilk 5 şirket arasında, marka değerindeki yüzde 73’lük artışla üçüncü sırada yer alırken, yine gıda sektöründen Tukaş ise marka değerindeki yüzde 39’luk düşüşle, en çok değer kaybeden üçüncü firma oldu.

Gıda, Alkollü İçecek ve Gıda-Perakende sektörlerinden listeye giren firmalar ile sıraları şöyle: 

Migros (12)
Ülker Bisküvi (14)
BİM (15)
Anadolu Efes (19)
Pınar (22), Sütaş (27)
Türk Tuborg (32)
CarrefourSA (45)
Superfresh (46)
Banvit (47)
Tat Konserve (50)
Kent Gıda (55)
Kipa (57)
Tukaş (83)
Dardanel (88)
Penguen Gıda (89)

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda