12.07.2018

Artık Yetmez mi?



Sitemizin ilk kurulduğu dönemlerden beri bir çok yazısına yer verdiğimiz,duayen perakendeci Ahmet KİK,son dönemlerde perakende sektöründe olup biteni değerlendirdi.Uzman perakendeci Ahmet KİK,her daim olduğu gibi yine önemli tespitler yapıyor ve uyarıyor.

Şöyle geriye doğru baktığımda ismi silinen perakendeciler ile dolu yakın yılları hatırlıyorum. Seven Hill , Kipa, Kiler, Real, Electro World, C&A, Bimeks, Gold, Makro , Kompedan, Bücürük vb zamanın parmakla gösterilen şirketleri.

Günümüze baktığımda dev ama içi boş olanlar, iflasa ramak kalanlar, satıp kurtulmak isteyenler.

Birileri devleşirken, birileri küçülüyor. Devler de kural olmayan bir alanda rekabet ettiklerinden her geçen gün kan kaybediyorlar.

Sektörün çok sayıda güç birliği kuruluşları olmasına rağmen hala sektörde tam anlamıyla uyulan perakende yasası ve ahlaki kuralları yok.

Alt alta, üst üste, dip dibe mağaza açmalar,
Personel çalıştırma koşullarındaki eşitsizlikler,
Vergisel adaletsizlikler ve illegal uygulamalar halen devam emekte.


Bugün büyük metrekare mağaza açarak diğer rakiplerini vuran perakendeci bir-iki yıla kadar daha büyük mağaza açan diğer perakendeci tarafından vuruluyor.

BİM, A101, ŞOK küçük esnaf, yerel, ulusal, uzman tüm market ve mağazaları perişan etmiş durumda. Çim biçme makinesi, boya malzemesi satarak yapı marketleri, cep telefonu, monitör, tv satarak elektronik mağazalarını, kozmetik satarak kozmetik mağazalarını vb. etkilemiş durumda.

AVM’lerde durum pekte farklı değil. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) araştırmasına göre İstanbul'da 37, Ankara'da 11 AVM işlevini kaybetti. 10 yaşın üzerinde ihmal edilmiş ve yenilenmeyi bekleyen AVM sayısı ise 83'e ulaştı. AVM sayısı ise hızlı bir şekilde artıyor. 2018 sonuna kadar 421 AVM olacak.

Bu konuda en çok konuşanlardan biri olan TESK Genel Başkanı Sayın Palandöken'in: "Yönetmelikler hazırlanarak, piyasanın kuralları bir an önce hayata geçirilmeli." söylemi de artık söylemin ötesine geçmesi gerekir. Çünkü bu kurallar ufak büyük tüm perakendecilerin işine yarayacaktır.

Zaten kurun sürekli değişmesi, gümrük vergileri, asgari ücret artışları, iş mahkemeleri, sektör karlılığının gittikçe düşmesi vb gibi sorunlar ile zaten perakendeci yoğun şekilde uğraşmaktadır.

Rekabette bu kuralsızlık nereye kadar?
Sektör bu kuralsızlığı ne kadar daha kaldırabilir?
Artık yetmez mi?
Kuralsızlık kuralımız olmasın…!


Ahmet KİK

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda