Helal sertifikalı ürünler derken şimdi de hayatımıza helal market zincirleri girmeye başladı. Girişimciler sadece sertifikalı ürünlerin satıldığı helal market açma yarışında.
Perakende sektörü ‘helalinden’ yeni bir boyut kazandı. Son yıllarda özellikle gıda ürünleri için alınmaya başlanan helal sertifikası beraberinde helal marketleri de getirdi. Sadece helal sertifikalı ürünlerin satıldığı marketler Türkiye geneline yayılmaya başladı.
Helal yolda birçok kriter var.
Bir markanın Helal Gıda Sertifikası alabilmesi için belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Şartların yerine getirilmesindeki temel ölçü ise İslami şartlara uygunluk. Ürünün beslenme bakımından İslami ölçütlere, içeriğine, sağlık ve temizlik şartlarına uygun vasıfları taşıması, Helal belgesinin alınabilmesinde en önemli unsuru oluşturuyor. Uzmanlar bir diğer önemli noktanın, ürünün paketleme malzemelerinin ve depolama şartlarının insani gereklere ve İslami kriterlere uygunluk olduğunu söylüyor.
Fitili 2 trilyon dolarlık helal pazarı ateşledi.
Helal kavramı son dönemde neden bu kadar öne çıktı? Bu soruya verilen ilk cevap Dünya çapındaki 2 milyarın üzerindeki Müslüman nüfus. İkinci cevap ise son iki yılda 632 milyar dolardan 2.5 trilyon dolarlık bir hacme ulaşan helal ürünler pazarı.
Artık sadece gıda ürünleri için değil kozmetik, tekstil, deri, turizm, makine gibi birçok sektörde helal akımı söz konusu.
Helal endüstrisi uzmanlarına göre bu gelişime üreticilerin de tüketicilerin de kayıtsız kalması imkansız.
GİMDES’e bugüne kadar 416 firma helal sertifikası almak için başvuruda bulundu. 180 tanesi işlemleri tamamlanarak sertifikalarını aldı.
Yorum Gönder