4.09.2018

Marul.Com ile Şimdi E-Ticaret Zamanı



Marul.com yerel süpermarketler dikeyinde hizmet veren hazır içerikli pazaryeri modeli e-ticaret platformudur.

Marul.com nasıl doğdu ve kendinizden de bahsederek anlatabilir misiniz?

Öncelikle Çağatay beye bu sayısında bize yer ayırdığı için teşekkür ediyorum.

Ben Ali Çoşkun, Osmaniye ili Düziçi ilçesinde 1986 yılında doğdum. Edirne Trakya Üniversitesi Makina Mühendisliği mezunuyum. Üniversite yıllarında Amerika Birleşik Devletleri’nde finans üzerine bir takım işlerde çalıştım.

Seattle WA’da yaşadığım zaman diliminde evlere taze meyve sebze et ürünleri teslimatı yapan Amazon Fresh’i yakından tanıdım. İlk olarak Seattle şehrinde pilot olarak başlamıştı. Hatta şimdi Amazon GO marketi de yine ilk olarak Seattle şehrinde faaliyete başladı. Bu sistemi inceledikten sonra Türkiye’de nasıl uyarlayacağımız hakkında bir yıl ön hazırlık yaptık. Ve 2015 yılında marul.com’u kurmaya karar verdik.

Marul.com’u kurarken Ülkemizin sosyolojik ve ticari hayatına dair araştırmalarda bulunduk.

Tüm ABD geneli 10-15 süpermarket zinciri hizmet veriyorken daha küçük nüfusa sahip ülkemizde onlarca hatta yüzlerce değişik süpermarket zinciri faaliyet göstermektedir.

Çok fazla süpermarket zinciri faaliyet göstermesinden dolayı süpermarketler ile son kullanıcılar arasında duygusal kopukluk yaşanmaktadır.

Marul.com Türkiye’nin bir çok ilinde ve noktasında faaliyet gösteren süpermarketleri tek bir platformda toplayarak müşterilere aynı alışveriş deneyimini internet üzerinden yaşatmaktadır.

Örnegin istanbul avrupa yakasında hizmet gösteren 30-40 zincir süpermarketin fiyatlarına bakıp alışveriş yapmak isteyen kişiler bunu marul.com ile tek bir uygulama ile yapabileceklerdir. Fakat 30 ayrı uygulama veya favori 3-5 market zincirine ayrı ayrı uygulama indirmesi yorucu ve kafa karışıklığına yol açacağı için hepsinin bulunduğu tek bir platform daha kullanışlı olmaktadır.

Bu yüzden marul.com son kullanıcı için ihtiyaç haline gelmektedir.

Web sitemiz yanında iOS ve android uygulamalarımız bulunmaktadır.

Biraz e-ticaretten bahsetmek gerekirse Türkiye’de ve dünyada geleneksel pazarlama yöntemlerine ve satış faaliyetlerine e-ticaret’i de ekleyen kuruluşlar, sadece belirli bir lokasyona ve noktaya satış yapmanın ötesine geçerek, süreçlerine e-ticaret’i de dahil etmeye başlamıştır.

E-ticaret özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için çok uygun bir ticaret şeklidir. Fiziki mağaza sahibi olan işletmeler için e-ticaret önemli bir satış kanalıdır.


Bu projeye neden “Marul.com” adını verdiniz
?

Marul ismi gerçekten çok basit bir isim gibi görünsede biz 3 ay da kararlaştırabildik. İlk önce market alışverişi, market siparişi, sanal market, online market gibi isimler üzerinde durduk. Biz bu projeyi sadece Türkiye için kurmadık. O yüzden bu gibi isimlerden uzak durduk. Marul.com Dünyanın değişik ülkelerinde örnek olarak rusça, arapça gibi dillerini konuşanlar üzerinde test ettik. Ve marul.com u akılda kalıcı sempatik söylenmesi kolay kısa market ile marul arasında ilk 3 harf sesteşlik olması .com ve .com.tr gibi domainlerini aynı anda alabilmemiz marka tescil işlemlerinde sıkıntı olmaması gibi onlarca etken arasından marul isimi ön plana cıktı. Günlük hayatta sık kullanılan ve süpermarkette satlan tazeliği ve doğalığı ile ön plana çıkan bir isim olduğu içinde ayrıca tercih ettik. Marul.com domain adresi o zaman Amerika’da bir domain pazarı şirketinde park halindeydi yaklaşık 5 bin $ para ödeyerek tüm haklarını satın aldık.

Marul.com süpermarket zincirlerine ne gibi fayda sağlamaktadır?

Marul.com olarak yerel süpermarket zincirlerine büyük kolaylık getiren hizmetimiz ile ister 1 şube ister 100 şubeye sahip internet alt yapısı olması yada olmaması farketmeksizin 1 günde e-ticaret sayfasını oluşturup sipariş almasına hazır hale getirmekteyiz.

Sistemimizde kayıtlı 60.000 çeşit barkodlu ürün bulunmaktadır. Ve sürekli olarak güncelleyerek genişletmekteyiz.

Marketlerimizin ERP sistemlerine tam entegre çalışmaktayız. Marketin teknik işleyişine extra bir yük getirmeden bağlanmaktayız.

Marketlere extra hiçbir iş yükü ve personel maliyeti çıkartmadan bu hizmeti sağlıyoruz.

Yerel süpermarketlerimizin dijital dönüşümlerinde çözüm ortağıyız. Yerel süpermarketlerimize sadece siparişleri müşterine teslim edip ücret tahsilatını yapmak kalıyor.

Süpermarketlere ayrıca sipariş almaları için lokasyon bazlı 7/24 reklam desteği vermekteyiz.

20 yil önceki Bakkal süpermarket ilişkisine benzer bir durum önümüzdeki 5 - 10 yıl için dijital dönüşümünü sağlamamış olanlar ile dijital dönüşümünü saglamış, fiziksel ve online olarak müşterisine sahip çıkanlar arasında olacaktır.

Onlarca yüzlerce rakipleriniz arasından omni channel (çok kanallı) satışa geçerek pazarda ki payınızı marul.com ile arttırın.

Peki marketlere ürün tedariği yapan üretici markalara yönelik hizmetiniz var mı?

Hepimizin bildiği gibi milyonlarca insan günde milyonlarca ürünü internette aramaktadır.

Peki siz ürün üreticileri internette ürünlerinize ait bilgiler ve görseller ile yer almadığınız takdirde insanlar sizin ürünlerinizi nasıl bilecek? İnterneti iyi değerlendiren markalar satışlarını katlamaktadır.

Örneğin yarım yağlı süt veya yeni doğan bebek bezi gibi aramalarda web arama sonuçlarında veya google görsellerde çıkmıyorsanız milyonlarca kişi internette sizi bulamadığı anda buradan ciro kaybı yaşamaktasınız.

Marul.comda sitemizde 3016 marka yer almaktadır. Herbir markaya özel olarak marka sayfası vardır. Üretici firmaların herbirine ait kullanıcı adı ve şifresi oluşturduk. Markalar bize irtibat kurarak bu kullanıcı adı şifresini bizden talep edebilirler.

Sitemizde verdiğimiz yetki ile kendi ürünlerini ekleyebilir, üretimini durdurduğu ürünlerini silebilir, yeni ürün görseli ekleyebilir webde aramalarda çıkması için ürün açıklaması girerek insanlar tarafından ulaşılabilirliğinizi sağlayabilirsiniz.

Ayrıca bu hizmetlerimizin yanı sıra ilgili kategorimize banner reklamı verebilirsiniz.

Peki son olarak ne söylemek istersiniz?
Şu anda 30 ilde 65 süpermarket zinciri ile aktif olarak çalışmaktayız. 2019 ilk çeyrekte yurtdışına açılma hamlemizi gerçekleştireceğiz. Ülkemizin içinden geçtiği dar boğaz ekonomide marul.com olarak ücretsiz bazı hizmetlerimiz ile süpermarketlerin hem dijital dönüşümlerini sağlıyoruz hemde ekonomilerine katkı sağlamaktan onur duyuyoruz.

Sözlerimi Alton Jones’in sözüyle bitirmek istiyorum: Eğer en iyi yüz ticari kuruluşu incelemeye kalkarsanız, eminim büyük bir çoğunluğunun başarısının özgün ve yenilikçi satış metotlarında gizli olduğunu fark edeceksiniz.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda