27.09.2018

Yerellerden Yerli Üretime Tam Destek



Perakende sektörünün en büyük çatı örgütü konumunda olan TPF’den, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın geçtiğimiz hafta tanıttığı “Yerli Üretim” yönetmeliği ve logosuna destek geldi. Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle 3 Ekim 2018 tarihinde yürürlüğe girecek yeni yönetmeliği tüketici, çalışan ve üretici kanalında büyük bir kampanyaya dönüştüren TPF, "Yerli Üretim, Yerel Marketten Alınır" kampanyasını hayata geçirdi.

Ekonomik anlamda bazı zorlukların yaşandığı günümüzde, ülkece yerli üretimi, yereli destekleyerek güçleneceğiz diyen TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek:“Tüketicinin rahatlatılması ve Türkiye ekonomisi için hayata geçirilen tüm girişimlerde olduğu gibi 'Yerli Üretim' yönetmeliğini de sonuna kadar destekliyoruz. Bu önemli projeyi bir adım öteye taşımak için 'Yerli Üretim, Yerel Marketten Alınır' kampanyasını geliştirdik. Bundan sonra Türkiye genelindeki 4 bine yakın satış noktamızda yerli üretime raflarımızda daha çok yer vereceğiz. Tüketicilerimizi hazırladığımız kampanya logoları ile daha iyi yönlendireceğiz. Tüketicilerimizi yerli, yani Türkiye'de üretilen ürünleri tercih etmeleri için bilinçlendireceğiz. Bunun için mağazalarımızın içini ve dışını kampanya görselleri ile süsleyeceğiz. Çalışanlarımızı yerli üretim konusunda eğitip, bilgilendireceğiz ki onlar da diğer tüketicileri bilinçlendirsinler.” dedi.

Ülke ekonomisi için hayli önem taşıyan kampanya sürecinde broşür, mağaza içi alanlarda da görsel ve sesli yönlendirmeler yapılacağını kaydeden Altunbilek: “Yerli üretimin, yerel işletmecilerin, bizlerin büyümesi; tüketici harcamalarının devam ettiği, ekonomiye olan güvenin sürdüğü bir ortam demek. Bizlerin istihdama ve ülke ekonomisine katkımızın artması demek. El birliği ile gündemdeki sorunlara çözüm üretebileceğimize yürekten inanıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Toplantıda, son haftalarda sektörün gündeminde yer alan fiyat artışları, stokçuluk ve fiyat etiketi konuları da ele alındı. Üretici, tedarikçi ve market giderlerinin ciddi oranda arttığına dikkat çeken TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek: “Rekabetin had safhada yaşandığı sektörde ‘Marketler fahiş zam yapıyor’ haberleri doğruyu yansıtmıyor. Bütün üyelerimiz lojistik, ürün yönetimi, personel kullanımı, enerji tasarrufu, ekipman kullanımı gibi birçok başlıkta maliyetleri kontrol altına almak için gerekli tüm çalışmaları yapıyor. TÜFE'nin yüzde 17,90 olarak açıklandığı bir dönemdeyiz. Çikolatadan helvaya, şampuandan deterjana kadar üretime dayalı sektörlerde yüzde 30'un üzerinde üretici enflasyonu var. Sadece üretici değil, karlılıkları minimum seviyeye inen market zincirlerinin maliyetleri de her geçen gün daha da artıyor.” dedi.

“Kira zamları yüzünden bazı işletmeler mağazasını kapattı”

Mağaza kiralarına ciddi oranda zam yapıldığını kaydeden Mustafa Altunbilek şöyle konuştu: “İyi lokasyonlu ve döviz üzerinden kontrat yapan mağazalarda meslektaşlarımızın bazıları anlaşmalarını belli bir kurda sabitlemeye çalıştı. Bazı işletmeler ise iyi ciro yapsa da mağazaları kapatmak zorunda kaldı. Enerji tüketiminin yanı sıra personel maaşları, genel merkez ve depo giderleri, lojistik giderleri, kayıp-kaçak, fire, ekipman ve teknoloji giderleriyle mücadele eden marketler yıl sonunda halen kar edebilmişse kendilerini şanslı görecek. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda ekonominin can damarı olan perakendecilerin kamuoyunda günah keçisi olarak gösterilmesinden rahatsızız. Tüketicilerin özellikle de gıda ürünlerine daha rahat erişebilmesi için hükümetimizce bizlere verilecek görevleri yerine getirmeye hazırız."

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda