11.01.2019

Makro market işçileri direnişlerine devam ediyor



Makro market işçileri direnişlerine devam ediyor


Geçtiğimiz Ekim ayında konkordato ilan edip binlerce işçisini haklarını gasp ederek ortada bırakan Makro Market’e karşı direniş sürüyor. Makro işçileri bugün Ankara’da kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.

Kapanan Makro Market mağazalarında çalışan binlerce işçinin yasal kıdem ve ihbar tazminatları hala ödenmedi. Makro işçileri ödenmeyen tazminat haklarını almak için Nakliyat-İş Sendikası öncülüğün de Konya’da, Kayseri’de, Malatya’da ve bir çok ilde eylemler yaptı ve yapmaya devam ediyor.

Ankara’da Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu’nun da katılımı ile bir basın açıklaması yapıldı. Kızılay’da İzmir 2. Caddede toplanan yüzlerce Makro İşçileri ellerinde pankart, döviz ve flamalarla basın açıklamasının yapılacağı yerde bir araya geldi.

Buradaki basın açıklaması Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu tarafından yapıldı.



Küçükosmanoğlu yaptığı açıklamada Makro Marketin konkordato ilan ettiğini ve 6500 çalışanının tazminatlarını ödemediğini belirtti. Şu anda konkordato komiseri tarafından yürütülen konkordatoda alacaklılar arasında bu güne kadar işçilerin yok sayıldığını ancak Makro işçilerinin bu duruma sessiz kalmayarak Nakliyat-İş’le birlikte vermiş olduğu mücadele sonucunda işçilerin de ödenmeyen tazminatları nedeni ile taraf olarak konkordato sürecine dahil olduklarını belirtti. İşçilerin alacağının toplam borcun %5’ini oluşturduğunu ve bu işçi alacaklarının öncelikli olduğunu söyledi. Bugüne kadar bu haksızlığa sessiz kalmayan ve isyan bayrağını çeken Makro işçilerinin başta Ankara olmak üzere Konya, Malatya, Kayseri gibi bir çok ilde eylemler yaptığını ve 24 Aralık’da yapılan kitlesel eylemin, Konkordato Komiseri ile yapılan görüşmede işçilerin lehine olumlu geçmesine neden olduğu ifade etti.

Konkordato Komiseri ile yapılan toplantıda alınan kararların da takipçisi olacaklarını belirten Küçükosmanoğlu yarın avukatlar tarafından mahkemeye başvuru yapılarak MİGROS’un aldığı marketler karşılığında yaptığı ödemelerin işçilere verilmesi için dilekçe verileceğini, ayrıca işine, ekmeğine sahip çıkan, mücadele eden işçilerden oluşan alacaklı listelerinin de mahkemeye ve konkordato komiserine verileceğini belirtti. Makro Marketin satılacak gayrimenkullerinin de takip edildiğini ve bu satışlar oldukça bu paranın işçilerin alacaklarına istinaden ödenmesi için konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.

Tüm yönleri ile süreci yakından takip ettiklerini belirten Küçükosmanoğlu aileleri ile binlerce kişiyi bulan Makro İşçilerinin alacaklarının yok sayılamayacağını, buna müsaade etmeyeceklerini söyledi. Bu noktaya gelmelerinin en önemli nedeninin işçilerin mücadelesi olduğunu ve bundan sonrada bu mücadelenin tazminatlar alıncaya kadar devam edeceğini ifade etti. Küçükosmanoğlu Cumartesi günü Ankara’da yapılmak istenen basın açıklamasına izin verilmemesini de eleştirerek toplantı ve gösteri yapmanın anayasa ile güvence altına alındığını ve bir hak olduğunu bu nedenle anayasa ve yasalarla belirlenen toplantı ve gösteri yapma haklarına da sahip çıkmaya devam edeceklerini belirterek konuşmasını bitirdi.



İşçiler adına söz alan Funda Diler ise yaşadıkları süreci kısaca özetleyerek tazminat haklarını almak için mücadele ettiklerini ve alıncaya kadarda Nakliyat-İş Sendikası öncülüğünde mücadeleye devam edeceklerini belirtti.




Basın açıklamasında ayrıca 17 aydır direnen Real İşçileri ve Nakliyat-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Şanlıurfa Tüvtürk Polçak, Tüvtürk Muğla Taşıt Muayene ve Eskişehir Tüvtürk Reysaş işçilerinin de vermiş oldukları mücadele ve direnişler selamlanarak dayanışma içerisinde olduklarını belirttiler. Yapılan konuşmaların ardından atılan sloganlarla eylem tazminatlar alınıncaya kadar mücadele edileceği sözü ile bitirildi.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda