11.02.2019

Marketler 'tanzim'e düştü!




Marketler 'tanzim'e düştü!

Sebze meyve fiyatlarındaki artışı önlemek amacıyla tanzim satış uygulamasına başlanırken market fiyatları da 2 hafta gibi bir sürede hızla geriledi.

MUHAMMED KAFADAR

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayata geçirileceğini açıkladığı tanzim satış mağazaları İstanbul ve Ankara'da pek çok noktada kuruldu. Belediyelerin "aracılar olmadan" sebzeyi doğrudan vatandaşa ulaştırması amacıyla oluşturulan satış yerleri ile gıda fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilmek isteniyor.

Peki marketlerdeki ürün fiyatlarına yönelik eleştiriler ve atılan adımların ardından nasıl bir değişim oldu?

Şöyle ki; 25 Ocak tarihinde CarrefourSA'da 1 kilogram salatalık 7,99, domates 7,89, soğan 5,95, patates 4,79 liradan alıcı buluyordu. Aynı tarihte Migros'ta ise salatalık 6,95, domates 6,94, soğan 4,39 ve patates 5,49 TL fiyat etiketiyle raflardaydı.

O tarihten bugüne yaklaşık 2 haftalık sürede salatalık fiyatı neredeyse yarı yarıya düşerek 4 lira seviyesine geldi. Depo baskınlarıyla gündeme gelen kuru soğan fiyatı da 2 liralara kadar indi.

Anadolu Ajansı'nın belediyelerce Ankara Sıhhiye ve İstanbul Gaziosmanpaşa'da kurulan satış noktalarından geçtiği fotoğraflarda görülen fiyat etiketleri ile sanal mağaza hizmeti sunan Migros ve CarrefourSA'daki fiyatları kıyasladığımızda ortaya ilginç bir sonuç çıktı.

Patates, soğan, patlıcan, salatalık, biber ve domates fiyatları karşılaştırıldığında neredeyse tüm ürünlerde market fiyatlarının tanzim satış seviyelerine gerilediği görülüyor. Hatta tanzim satışa kıyasla patatesin CarrefourSA'da 1 TL, biberin ise Gaziosmanpaşa'daki belediye satış noktasına göre her iki markette de 2 TL daha ucuz olması dikkat çekiyor.

Aşağıdaki tabloda 11 Şubat tarihli fiyatların kıyaslamaları görülebiliyor. Marketlerdeki ürün fiyatları ilgili şirketlerin online satış platformları üzerinden alınırken, tablo 1 kilo için TL satış fiyatını göstermektedir.



Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda