17.03.2019

Beğendik'in patronları ve Real İşçi Temsilcileri Görüşme Yapacak




Çankaya Çukurambar Beğendik Mağazasında Kasa Kilitleme Eyleminde.

Mağaza müşteriye kapatıldı, yönetim kasiyerleri kasalardan çekti,
Real market işçileri basın açıklamasında bundan sonra her beğendik marketinin bulunduğu bölge ve mağaza eylem alanı olarak açıkladılar.

20.03.2019 Çarşamba günü Ankarada saat 14:00'da Beğendik'in Genel Müdürü ve Beğendik'in patronları ile Sendikamız Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve işçi temsilcileri bir görüşme yapacak.

Real Market İşçileri 19 Aydır Tazminatlarını Alamadıkları Gerekçesiyle Eylem Düzenledi
Real marketler zincirinin iflas kararının ardından kapatılmasıyla işsiz kalan ve tazminatları ödenmeyen firma çalışanları bugün Çankaya Çukurambar Beğendik Mağazasında haklarının verilmesi istemiyle eylem düzenledi.


Real marketler zincirinin iflas kararının ardından kapatılmasıyla işsiz kalan ve tazminatları ödenmeyen firma çalışanları, tazminat haklarını aramak için eylem düzenledi. Tazminat haklarını alabilmek için 19 aylık mücadelelerini sürdüren işçiler bugün Çankaya Çukurambar Beğendik Mağazasında önünde toplandı.

Alman Metro Grubu tarafından 2014 yılında Kayserili Beğendik Grubuna satılan Real Marketler zinciri, 2016 yılında iflas erteleme talebinde bulundu. Talebin ardından şirkete kayyum atandı. Dava süreci devam ederken ALVİ adını alan marketler zincirinin, 27 Temmuz 2017 tarihinde mahkeme tarafından iflası açıklandı.

Real, 1 Ağustos 2017 tarihinde yasal olarak kapandı. İşsiz kalan işçilerin bir kısmının kıdem tazminatları Beğendik Grup tarafından ödenirken bir kısmının ise taksitler halinde ödenmesinde anlaşıldı. Şu an eylemlere devam eden işçilerin ise tazminatları ödenmedi.

Konuyla ilgili olarak iş hukuku profesörü Fevzi Şahlanan tarafından bir rapor hazırlandı. Tazminatların ödenmemesinden firmanın eski sahibi Metro Grubu'nun da sorumlu tutulduğu raporda ''1475 sayılı İşçi Kanunu 14. Maddesine göre bu bir işyeri devridir. Devir öncesi kıdem tazminatları, devreden şirkete aittir.'' ibaresi yer aldı. Bu nedenle işçilerin, devirden önceki haklarının da talep edildiği bildirildi.

Sendika işveren tarafında yer aldı
Ödenmeyen haklarını talep eden işçilerin bağlı oldukları TezKoop-İş Sendikası, işçilerin hak talebi karşısında işveren tarafında yer aldı. Bunun üzerine işçiler başka sendika arayışına girdi. Ulaşım merkezli sendikacılık faaliyetleri yürüten Nakliyat-İş, market işçilerinin hak arayışında işçilerin yanında yer almaya başladı.

Nakliyat-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Mehrali Yücedağ, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
''Biz aslında söz konusu işçilerin sendikası değiliz. Alanımız bambaşka. Ancak işçilerin talebi ile yanlarında yer aldık. Ortada bir hak gaspı var. Mensup oldukları sendika, eylemden önce ve sonra işçileri tehdit ediyor. İşveren odaklı sendikacılık sendikacılık değildir. Sarı sendikacılığı kabul etmiyoruz. Onaltı aydır süren bir süreç bu. Bununla birlikte Uyum-Makro Market işçileri de aynı dayanışma ile bizimle. Her zaman yanlarındayız.''

"Sarı sendikacılığa hayır"
Tazminat haklarından vaz geçilmeye mecbur bırakılan Real işçileri, TezKoop-İş Sendikasını ''sarı sendikacılık'' yapmakla suçladı. Eylem sırasında işçiler sık sık ''Sarı sendikacılığa hayır!'' sloganları attı. İşçilerin, eylem yapmamaları için sendika tarafından tehdit edildiğini iddia eden ve işçiler adına konuşan Yücedağ, işçilerin sözleşmeli oldukları sendika tarafından tehdit edilmelerinin hak gaspının bir başka boyutu olduğunu söyledi.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda