29.06.2019

Konkordatolar yeniden patlak verdi: Ünlü çantacı da konkordato istedi




Konkordatolar yeniden patlak verdi: Ünlü çantacı da konkordato istedi

Reel seköre güven gelmiş olabilir, ama ciro ve borç çıkmazı iyiye değil, kötüye gidiyor.


Haziran ayında Reel Kesim Güven Endeksi, TUIK’in hizmetler ve perakende sektörel endeksleri işdünyasında geleceğe güvenin arttığını gösterirken, resmi veriler tam zıttını rapor ediyor. Öncelikle, Mayıs ayında beyaz eşya iç satışları yüzde 20 gerileme kaydetti. İnşaatta ise sektörel güven endeksi bir kez daha düşerken, satış rakamları Mayıs itibarıyla yine geriledi.

Reel seköre güven gelmiş olabilir, ama ciro ve borç çıkmazı iyiye değil, kötüye gidiyor. Güne 3 önemli şirketin acı hikayesi ile başlıyoruz. Bunlar İnci Deri, Hakan Çanta ve Anadolum İnşaat.

İnci Deri’nin iflası istendi
Türkiye ayakkabı sektörünün önde gelen isimlerinden İnci Deri Ayakkabı’nın iflası istendi. Türkiye genelinde 78 mağazası bulunan İnci’nin iflasını, İstanbul Güngören’de ayakkabı imalatı yapan imalatçı bir firma istedi. İflas talepli davaya, çok sayıda alacaklı müdahillik talebinde bulundu. Davacı firma sahibi, icraya koyduğu senetlerin ödenmediğini iddia ederken, İnci Deri adına yapılan savunmalarda ise davanın reddine karar verilmesi talep edildi.

Şirket hakkında iflas talepli dava İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülüyor. Davayı, Güngören’de ayakkabı imalatı yapan Mass Ayakkabı San. ve Tic. Limited Şti’nin ortağı Servet Sorkuncuk açtı.

Dava dilekçesinde, İnci Deri’nin 3 milyon liralık borcunu ödemediği belirtildi.
Şirketlerin yanı sıra, ücretlerini alamayan işçiler de dosyaya sunduğu dilekçelerle müdahillik talebinde bulundu.

Öte yandan, İnci Deri’nin ödenmeyen çok sayıda senedi protesto edilirken, şirketin çok sayıda aracı üzerinde haciz kararının olduğu görüldü. İnci Deri AŞ adına yapılan savunmalarda ise davanın reddine karar verilmesi istendi.

Anadolum İnşaat da ciro daralmasına dayanamadı
Konut satışlarındaki düşüşle beraber konkordato ilanlarına inşaat sektöründen bir yenisi geldi. Kocaeli merkezli Anadolum İnşaat’a üç ay geçici mühlet kararı verildi.

Krizin en çok etkilediği sektörlerin başında gelen inşaat sektöründen bir konkordato ilanı haberi daha geldi.

Merkezi İstanbul’da bulunan, Kocaeli’de de bazı konut projeleri yapan Anadolum İnşaat adlı şirket, konkordato istedi.

Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi, Anadolum İnşaat Anonim Şirketi hakkında üç ay süre ile geçici mühlet kararı verdi.

Konkordato ilan eden Anadolum İnşaat, yüzlerce projeye imza atmıştı.

64 yıllık Hakan Çanta’dan konkordato talebi
Geçen yıl Rusya’da yapılan ‘Dünya Kupası’nın lisanslı ürünlerinin bir bölümünü üreten Hakan Çanta, konkordato talep etti. Mahkemeye yapılan başvuruda, şirket hakkında konkordato kararı verilmesi durumunda yaşanan mali zorluğun aşılabileceği kaydedildi.

Hakan Çanta San ve Tic. AŞ’nin yanı sıra şirketin sahipleri Ahmet Hacısoyu, Nabi Ümitvar ile Yılmaz Kerim için konkordato talepli dava açıldı.

Dava geçen 20 Haziran’da Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açıldı. Dava dilekçesinde, şirketin mali darboğaz yaşadığı kaydedilerek, konkordato kararı ile zorlu sürecin aşılabileceği kaydedildi.

64 YILLIK ÇANTACI
Hakan Çanta’nın temeli 1955’te atıldı. 1980’lerin ikinci yarısıyla bilinirliği arttı. Ahmet Hacısoyu, yeğeni Nedim Ümitvar ile Hakan Çanta’yı yeniden ayağa kaldırdı. Marka, ilk lisans sözleşmesini 1995’te Walt Disney ile imzaladı.

Hakan Çanta, 2017’de FIFA ile anlaşma imzaladı. Rusya’da düzenlenen ‘Dünya Kupası’nın lisanslı ürünlerinin bir bölümünü üreten şirket, ürün satışını onlarca ülkede yaptı. Av. Şevket Çelik, bir çok şirketin nakit akışının bozulduğunu belirtti. Av. Çelik, 2019’un ikinci yarısının zorlu geçmesini beklediklerini söyledi.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda