19.11.2019

Modern Köleler AVM Çalışanları



Modern köleler” olarak da adlandırılan AVM çalışanlarının zorlu çalışma koşulları altında ezildiğini dile getiren Sosyal-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ağuş, Koton işçilerinin direnişi ile birlikte AVM çalışanlarının üzerindeki ölü toprağı attığını söyledi.

Birbiri ardına inşa edilen Alışveriş Merkezlerinde (AVM) çalışan işçilerin en büyük sorunu uzun çalışma saatleri. Günde 12 saati aşan uzun çalışma saatlerinin yanı sıra AVM’lerde çalışanlar çoğu zaman bayram ve resmi tatillerde de izin yapamıyor. Sürekli ayakta olmaları nedeniyle kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının sıklıkla görüldüğü çalışanlarda güneş ışığından yetirince faydalanamamalarından kaynaklı D vitamini eksikliği bağlı sağlık sorunları da görülebiliyor.

Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Sosyal-İş) İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ağuş, bu zorlu çalışma koşulları nedeniyle “modern köleler” olarak da adlandırılan AVM çalışanlarının durumuna dikkat çekti.

‘LAVABO İÇİN ZAMAN İLE YARIŞIYORLAR’

Türkiye’de 10 yıl öncesine kadar sadece 45 AVM’nin olduğunu bugün ise bu sayının 500’e dayandığını belirten Ağuş, yaptıkları araştırmaya göre, bu AVM’lerde yaklaşık 500 bin kişinin çalıştığını paylaştı.
İşçilerin buralarda uzun mesai saatleri ile çalıştırıldığını söyleyen Ağuş, “Resmi tatillerde, dini ve milli bayramlarda bile çalışıyorlar. İnsani olan lavabo ihtiyaçlarını bile zamanla yarışarak kullanabiliyorlar” dedi.

‘MESLEK HASTALIKLARI OLUŞUYOR’

Bu çalışma koşullarının işçilerde ciddi meslek hastalıklarına sebep olduğunu ifade eden Ağuş, “AVM çalışanları genç yaşlarda hastane kapılarında bekliyor. Kimisi 12 saat çalışmaktan kaynaklı ayaklarından sıkıntılar yaşıyor, kimisi ayakta çalışmaktan bel fıtığı oluyor. Bazı işçilerde yaşadıkları stres ve mobingden dolayı ruhsal bozukluklar yaşıyor” diye belirtti.

Koton işçilerinin bunun en iyi örneği olduğunu söyleyen Ağuş’a göre, bu direniş ile birlikte AVM çalışanları üzerindeki ölü toprağı attı.

Ağuş, mevcut olumsuzlukların önüne geçmek için ise AVM’lerdeki denetimlerin arttırılması, mesai saatlerinin azaltılması, çalışanların insani ihtiyaçlarını giderebilecekleri, mola saatlerinde rahatça dinlenebilecekleri ortamlar yaratılması ve çocuklu çalışanlar için oyun alanlarının yapılması gerektiğini kaydetti.

‘ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜ AÇILMALI’

Yine sendikal örgütlenmelerin önünün açılması gerektiğini belirten Ağuş, “AVM çalışanlarının çok acil sendikal örgütlenmeye, toplu sözleşmeye kavuşturulmaları gerekiyor. Bunu biz ya da başka bir sendikanın yapması önemli değil. Önemli olan modern kölelik şartlarında çalışan bu arkadaşlarımızı bir an evvel haklarına kavuşturmak” dedi.

Sendikaların da bu konuda konfederasyon ayrımı yapmaksızın birlikte çalışmaları gerektiğini vurgulayan Ağuş, “Bu insanların kulak verin” diyerek sendikalara çağrıda bulundu.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda