2019 yılı bitiyor sektör belki en zor yıllarından birisini bitirip,daha da zor bir yılın başlangıcını yapacak.Peki 2020 yılı perakende sektörü için nasıl geçecek derseniz,hiçte rahat ve iyi geçmeyeceğini,yazımızın başında belirtelim ve neden bunu dediğimizi açıklayalım.
Perakende sektörü şu son 5 yılda hiç olmadığı kadar çıkmazda.Zira artan maliyetler,yükselen vergiler,kalifiye personel sorunu,haksız rekabet ve en önemlisi firmaların azami seviyelere ulaşmış likidite sorunu.Ve dahası bu saydıklarımızın üzerine birde şirketlerin içinde yaşanan güç kavgaları ve sürekli düşen müşteri sayıları eklenince en köklü zincir perakendecilerinin,iflası bir kaçınılmaz bir hal alıyor.
En Büyük Tehlike Discount(İndirim) Marketleri
BİM,A101,ŞOK bu üç rekabetçi markanın günümüzde mağaza sayısı 20 bine yakın bir rakam,ve emin olun her gün mağaza sayıları korkunç bir derecede büyüyor.2000'li yılların başında neredeyse rakip olarak dahi görünmeyen bu üç marka,2019 yılı itibarı ile en büyük rakipler arasında yer alıyor.Düşük personel ve işletme giderleri ile,en dip fiyatlardan ürün alım ve satımı yaparak,aynı lokasyonda yer alan bir zincir marketin şubesini çok kısa sürede iş yapamaz hale getirebilirler.
Devir Ve İflaslar Başlayacak
İndirim marketlere kısaca değindikten sonra,2020 yılının bolca devir ve iflas ile anılacağını söylersek çokta yanılmış olmayız.Zira İstanbul ve Ankara'da sektörde yer edinmiş markaların zoraki çarkı çevirdiğini belirtelim.Ocak ayından itibaren yükselen gider tabloları ile ne kadar daha dayanabilirler bunu da tahmin etmek zor.En son çareyi büyük bir zincire devretmekte bulsalar da,aslında bu da çözüm değil.Nitekim geçmişe baktığımızda çok değil bir kaç yıl önce,Adana da Ekoroma,Denizli de Borsa Market,Tokat da,Markamar,İstanbul da Uyum Market,Türkiye Genelinde Real Market,Ankara Makro Market,yine Ankara da Meşhur Peynirci ve Çamlıca Gross'un devirlerden sonra personelin işsiz kalması ve tazminatlarının ödenmemesi ile iş içinden iyice çıkılmaz bir hale geliyor.
Çözüm Nedir?
Aslında çözümü aslında neredeyse 15 yıldır TBMM'de duruyor.Evet çözümü var lakin 15 yılı aşkın bir zamandır çekmecede bekliyor.Neden diye sorarsanız,çünkü bir markanın yok olması,başka bir markanın doğması demek.Terazinin bir küfesi ağırlaşırken,diğer küfesi havada kalacak.Vakyitle Marketler büyürken ve Bakkallar kepenk kapatırken,Perakende Yasası çıkacakken birileri yasanın çıkmasını istemiyordu.Neden çünkü dönem marketlerin yıldızının parladığı dönemdi.Şimdi ise sektöre İndirim kopsentli marketler girdi ve süpermarket olarak nitelendirdiğimiz markaları iflasın eşiğine getirdi.Ve sonunda yıllar önce Perakende Yasasının çıkmaması için gayret sarf edenler,şu anda son raddede bu Yasanın çıkarılmasını bekliyor.
Bu Perakende Yasası'nın içeriğini kısaca açıklamak gerekirse,haksız rekabeti sonlandırıp,özellikle Avm ve zincir marketlerin bir yasaya bağlı olarak çalışmasını kapsıyor.Avrupa ülkelerinde bir çok örneği var.
Peki sektöre yön verecek bir yasa çıkar mı?Çıkmaz tüm samimiyetimiz ile söyleyelim ki çıkmaz.Çünkü zora girmiş tüm firmalar şu bir sihirli değnek dokunuşu bekliyor.Böyle bir dokunuşunda gelmeyeceğine göre...Sektörden eksilip giden her marka,şu an için cirosunu katlayan Discount'ların biraz daha büyümesi demek.
Kısacası bir Perakende yasası çıkar mı,çıkmaz mı bilinmez.Fakat 2020 sektör için özellikle çalışanlar için oldukça zor bir yıl olacak.
Perakende sektörü için güzel bi site. Yalnız şirketlerle ilgili daha fazla haber olursa daha da güzel olur diye düşünüyorum.
YanıtlaSilTeşekkürler güzel düşünceleriniz için.
Sil