24.03.2020

Market İşçilerinin Talepleri









Market İşçilerinin Talepleri


Corona virüs (Covid-19 ) salgını emekçilerin çalışma şartlarını da gittikçe zorlaştırıyor. Perakende sektöründe çalışan market emekçileri bu süreçte çalışma saatlerinin arttırılması ve çalışma ortamında hijyen önlemlerinin alınmamasına karşı seslerini yükseltiyor. GÜRMAR, A-101, ŞOK, MİGROS, BİM ve PEHLİVANOĞLU, GİMSA gibi bilindik marketlerde çalışan emekçiler perakende kulise gönderdikleri mesajda patronların baskı ve dayatmalarıyla hiçbir önlem alınmadan büyük risk altında çalıştıklarını belirttiler. Herkesin marketlere akın ettiğini ve marketlerde çok yoğun insan trafiğinin olduğunu belirten market emekçileri, çoğu markette çalışanların eldivensiz, maskesiz ve hijyenik olmayan ortamda çalıştıklarını söylediler.

Market işçileri taleplerini şöyle ilettiler:

– Bütün çalışanlara eldiven ve maske dağıtımı gerçekleştirilmeli, patronların çalışanlara yönelik ‘Eldiven ve maske kullanmayın!’ baskısı son bulmalıdır.

– Çalışma ortamlarında temizliğe dikkat edilmeli, sabun ve el antiseptikler bütün çalışanların rahatça erişebileceği yerlerde olmalıdır.

– Çalışanların salgından nasıl korunacaklarına ilişkin işyeri hekimleri tarafından bilgilendirme toplantıları düzenlenmelidir.

– Çalışma saatleri azaltılarak 6 saate indirilmeli ve vardiya sayısı arttırılmalıdır.

– Bu süreçte hiçbir çalışan işten çıkarılmamalı ve zorunlu ücretsiz izin yasaklanmalıdır.

– Gıda ve temizlik desteği için her çalışana ek maddi destek paketleri verilmelidir.

– Okulların tatil olduğu bu dönemde özellikle çocuklu çalışanlara ücret kesintisi yapılmaksızın ve yıllık izinden düşülmeksizin ek izinler verilmelidir.

Bu taleplerin acilen yerine getirilmesinin market çalışanlarının sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirten işçiler, patronlara her türlü desteğin verildiği bu süreçte esas risk altında olanın kendileri olduklarını belirttiler.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda