19.03.2020

Ücretsiz izin dayatmasına karşı işçiler ne yapmalı?








Virüs salgınını bahane eden patronlar işçileri ücretsiz izine zorlamaya başladı. Bu durum karşısında işçiler ne yapmalı? İşte işçilerin ücretsiz izin dayatmasına karşı yapmaları gerekenler


Koronavirüs (Covid-19) salgının Türkiye'de yayılmasını bahane eden patronlar işçileri ücretsiz izine zorlarken, AKP hükümetinin bu durum karşısında bir yaptırım uygulamayacağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalarda verilen mesajlardan biriydi. Peki işçiler bu dayatma karşısında ne yapmalı?

İşte 4 adımda işçilerin ücretsiz izine karşı yapması gerekenler:


1- Patronun, ücretsiz izin talebini sözlü olarak dile getirmesi halinde işçiler bu talebi yazılı olarak istemeli.


2- Ücretsiz izinin yazılı olarak istenmesinn ardından işçiler, bu yazının altına, "Ücretsiz izin işçinin muvafakatı ile olur, ücretsiz izin talebine muvafakatımız yoktur” yazmalı ve mutlaka bu tutanağın fotoğrafını almalıdır.


3-Patron tarafından verilen ücretsiz izin talebi yazısında mutlaka patron temsilcisinin (müdür, insan kaynakları müdürü) imzası olmalı. Bunlar yapıldığı takdirde devamsızlık iddiası gündemden kalkacaktır. Bu yapılmıyor ve yazılı olarak bildirmiyorlarsa ücretsiz izin talebinden bahsedilemez.


4-Bahsi edilen hiçbir işlem yapılmadığı halde patron işçileri işyerine almadığı durumda ise işçiler, hazırladıkları bir tutanakta “........ tarihinde ....... adlı işyerinde çalışmakta iken işveren tarafından tarafımıza hiçbir yazılı bildirim olmadan sözlü olarak 'ücretsiz izne çıkarıldınız' denilmiştir. Ücretsiz izne muvafakat etmediğimizi söylememiz üzerine biz aşağıda adları yazılı olan işçiler, işyerine gelmemize rağmen içeriye alınmadık” yazmalı isimlerini ve soyisimlerini yazarak imzalamalı.



Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda