7.05.2020

Mücevher İhracatı Nisan’da %72, Ocak – Nisan Arasında %21 Düştü / Mücevher İhracatçıları Birliği









Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar:


• “Mücevher İhracatı Nisan’da %72, Ocak – Nisan Arasında %21 Düştü”
• “Yastık Altındaki Altın Gün Yüzüne Çıkınca Nisan’da İhracat Yapabildik”
• “DİR Acilen Yaygınlaşmalı, Yolcu Beraberinde Gelen 5 Kg Altında Sınırlama Kalkmalı”
• “Sektörün Tüm Üyeleri Mücbir Sebep Kapsamına Alınmalı”



Mücevher İhracatçıları Birliği, 2020 yılı Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre 2020 yılının Nisan ayındaki mücevher ihracatı, küresel ölçekteki Koronavirüs salgınını dolayısıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 72 düşüşle 148 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu yılın Ocak – Nisan ayları arasındaki mücevher ihracatı miktarı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 21 azalışla 1 milyar 713 milyon dolar olarak gerçekleşti.



“Lüks Tasarruf Aracı olan Altın, Yastık Altından Çıkarak İhracatımıza Yön Verdi”



Mücevher ihracatındaki tabloyu değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, Nisan ayı rakamlarına bakıldığında en çok altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası ihraç edildiğine işaret ederek şunları dile getirdi: “Mart ayı başı itibarıyla ülkemizde de başlayan Koronavirüs salgını, ilk etapta ana ihracat pazarlarımız Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Orta Doğu vb. bölgelerle olan ilişkilerimizin kesilmesine yol açarken Nisan ayında sektörümüzün hem iç hem de dış piyasada tamamen durmasına sebep oldu. Bu süreçte Nisan ayı toplam ihracatına baktığımızda en çok altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyasının ihraç edilmesi, vatandaşların yastık altınları bozdurduğu anlamına geliyor. Altın, lüks bir tasarruf aracı olarak hemen her dönemde nakde dönebilir. Dolayısıyla bozdurulan bu altınları, külçe vb. şekillerde işlenip ihraç edildiğini görüyoruz.”



“Dahilde İşleme Rejimi Acilen Tüm Ülkelerle Yaygınlaşmalı”



Yönetime geldikleri günden bu yana mücevher sektörünün ne denli stratejik bir sektör olduğunu aktararak mevcut çözüm bekleyen konuların çözüme kavuşturulması amacıyla İstanbul – Ankara arasında mekik dokuduklarının altını çizen Mustafa Kamar, şu değerlendirmelerde bulundu: “Mücevher ihracatını artırabilmek amacıyla izlediğimiz yollardan biri olan Dahilde İşleme Rejimi sayesinde geçen sene 7,2 milyar dolar ihracata imza attık. Bu sene hedeflediğimiz 8,5 milyar dolar mücevher ihracatına ulaşabilmek amacıyla Dahilde İşleme Rejimi, resmen ihtiyaç haline geldi. Dolayısıyla DİR, hemen ve acilen tüm ülkelerle uygulanmalı.



“Yolcu Beraberinde Getirilecek Altına ‘Standart Dışı’ İbaresi Eklenmeli”



“Çok uzun bir süre örneklerle faydalarını anlattığımız ve sonunda kabul edilen yolcu beraberinde 5 kilograma kadar altın getirilebilmesi hususunda sınırlamalar kaldırılmalı” diyen Kamar; “Yolcuya birlikte gelen altının Londra Borsası’na kayıtlı olması zorunluluğu, ilgili hükme ‘standart dışı’ ibaresi eklenerek kaldırılmalı. Böylece sınırlar kalkarak yolcu beraberinde gelen 5 kilogram altın, hem mücevher hem de diğer sektörlere büyük katkı sağlayacak” dedi.



“Yalnız Perakendeciler Değil, Bütün Sektör Mücbir Sebep Kapsamına Alınmalı”



“Hükümetimizden beklentimiz Koronavirüs salgını kapsamında yüzde 98 oranında duran sektörümüzde sadece perakende mağaza sahibi kuyumcuların değil imalat – ihracat – toptan ticaret yapanların da mücbir sebep kapsamına alınması” diyen Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, şunları söyledi:“Mücevher sektörümüz, 35 bin kuyumcu ve 6 bin üreticisiyle birlikte toplam 1 milyon kişinin geçimini sağladığı bir sektör. Bu sektör, Koronavirüs salgının açıklanmasından bu yana geçen süreçte büyük bir kayıp yaşıyor. Mevcut kayıpların giderilmesi adına Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı yardımlar için müteşekkiriz ancak sektörümüzde yalnızca mağazaları olan perakendeciler yok. Bu sektörde üretenler, ihraç edenler ya da toptan satışla çalışanlar da var. Dolayısıyla bu gruplardaki sektör üyelerinin de mücbir sebep kapsamına alınmasını bekliyoruz.”



İhracat, ABD ve İsviçre ile Artarken Almanya ve İsrail ile Düştü



Nisan ayı ihracat rakamlarına ülke bazında bakıldığında Amerika Birleşik Devletleri’ne %109 artışla 125 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiği, bu ülkeyi %79 artış ve 5,4 milyon dolar ihracatla İsviçre’nin izlediği görülüyor. Nisan ayındaki gerçekleşen ihracat oranları ve ülke sıralamaları şöyle;


• ABD / 125 milyon $ - %109 artış
• İsviçre / 5,4 milyon $ - %72 artış
• Almanya / 5,3 milyon $ - %85 azalış
• Bulgaristan / 2,5 milyon $ - %47 artış
• Malezya / 2,2 milyon $ - %30 artış
• Polonya / 1,7 milyon $ - %57 azalış
• Çekya / 994 bin $ - %62 azalış
• Belçika / 870 bin $ - %81 azalış
• İsrail / 805 bin $ - %91 azalış



Nisan’da en çok “Altından Mamul Mücevherci ve Kuyumcu Eşyası” İhraç Edildi



Nisan ayında üç ana ürün grubu arasında “Altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası” ihracatı azalırken bu grubu %90,8’lik azalışla“Gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası” ve %94,3’lük azalışla “Pırlantalı altından mamul mücevherci eşyası ve aksamı” grubu takip etti.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda