24.06.2021

Misaş, DİTAP ile Ekonomiye Dev Destek



Misaş Kadın Girişim Kooperatifi ile kadın üyelerini ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan destekleyen Misaş Marketler Zinciri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesini ile ekonomiye daha fazla katkı sağlamayı planlıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda dijitalleşme adına önemli bir projeye imza attı. Çiftçimizin alın teri ve bin bir emekle ürettiği ürünler, Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) sayesinde değer fiyattan tüm alıcılar ve üreticiler ile artık bu online platform üzerinden buluşabilecek. Tarım Arazileri Kiralama Modülü ile tarım arazisini kiraya vermek isteyenler ile üretim yapmak için tarım arazisi kiralamak isteyenler de platform üzerinden buluşabilecek.

Misaş Marketler Zinciri de Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’nin de katıldığı törende DİTAP projesine dahil oldu.

Konuyla ilgili konuşan Misaş Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Sunguroğlu, şunları söyledi: “Tedarikçilerimizle beraber 3 bin çalışanımıza iş imkânı sağlayan bir kuruluşuz. Bölgemizdeki market perakendesinin yüzde 33’ünü elimizde bulunduruyoruz. Gayemiz, önümüzdeki yıllarda bölge ekonomisine daha fazla katkı sağlamak. Dünyada tarım en önemli sektör haline geldi. Özellikle son yıllarda yaşanan bazı olumsuzluklar ile sıkıntılar yaşanıyor. Biz bu sektörün sıkıntılarına çözüm getirmesi noktasında bir kooperatif oluşturduk. Amacımız üreticinin ürettiğinin elinde kalmayacağını bilmesi, pazarına ulaşacağından emin olduğu için rahat etmesi. Bu projemiz ile hem tarım sektörüne destek olmak hem de yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek istedik. Misaş Kadın Girişim Kooperatifi, kadın üyelerini ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan destekliyor. Kooperatif, kadınlara katkı sağlamayı, onları ekonomik yönden güçlendirmeyi ve kız çocuklarının eğitim-öğretim hayatlarında yanlarında olmayı ilke ediniyor. Misaş bünyesindeki Kadın Girişim Kooperatifi, misyon ve vizyonuna bağlı olarak kooperatifçilik anlamında büyümeyi, kadın girişimlerini artırmayı, Elazığ’a ve tüm ülkeye ekonomik anlamda katkı sağlamayı öngörüyor.

Böylece kadın girişimcilerin üretim yapmalarını teşvik ediyor. Misaş Kadın Girişim Kooperatifi, kuruluşundan bu yana 31 çeşit ürün üretmiş durumda. Bu ürünlerden kendi bünyesindeki kadın girişimcilerle 9 çeşit ürün (kek, börek, erişte, kurutmalık, reçel, pekmez, turşu) üretti. 22 çeşit ürünü (Ağın leblebisi, Ulukale dutu, ceviz, badem, çilek gibi doğal ürünler) ise diğer kadın girişimci kooperatifi ve köylerden tedarik etti. Projemiz kapsamında ihtiyacımızı belirleyip bu ihtiyacın karşılanmasını sağlamak adına üreticiye gidip bu ürünü üretmesini talep ediyoruz. Böylece üretici pazar sıkıntısı olmayacağını bildiği ürünü ekip hasatını yaparak bize veriyor. Bu projemiz kapsamında ilimizde 6 üreticimiz ile sözleşme imzaladık. Böylece ihtiyacımızı karşılayacak potansiyele ulaştık. Tabii ki bizim bu çalışmamız bizim gibi diğer marketlere de örnek olur. Bu projemizle üretimden tüketime sunacağımız ürünler hem taze hem de daha ucuz olacak.”

Dijital Tarım Pazarı projesinin önemine değinen Bakan Yardımcısı Işıkgece ise “DİTAP dediğimiz projenin ismi biraz anlaşılmaz ama içeriğine girdiğinizde çok anlamlı bir portal var. Sanal ortamda üretici ile alıcıyı buluşturuyoruz. Biz Bakanımızın fikrini yazılı olarak hayata geçirdik. Burada tam da üretilmesi gereken kadar ürün üretiliyor. Yani burada Aytunç Bey ile imzalayacağımız, projeyi üreticilerimizle birlikte gerçekleştireceğiz. Bu bizim için üretimdeki planlamadır. Hep eleştirilen bir konu var biliyorsunuz, üretimde tarımda planlama gerekiyor diye. İşte tam da üretimdeki planlamaya olanak sağlayan sanal ortamda bir buluş var. Hem üretim planlanıyor hem de fiyatı belirleniyor” dedi.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda