Brezilya'da kuraklığın ardından görülen beklenmedik soğuklar kahve üretimine darbe vurdu. Kahve fiyatları yaklaşık 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ülkede su kıtlığının ardından yaşanan don olayları kahve arzına ilişkin endişeleri yükseltti. Bunun üzerine vadeli işlemlerde Arabica kahvenin değerinde yüzde 10'a yakın artış yaşandı.
Reuters'ın derlediği bilgilere göre kahve fiyatları bu yılın Temmuz ayı sonunda yaklaşık 7 yılın zirvesini gördü. Fiyatlar son 1 haftada yüzde 25 yükselirken, 2021'deki yükselişi yüzde 60'ı aştı. Fiyatlardaki artışta yükselen ulaşım maliyeleri ve büyük üreticiler arasında yer alan Kolombiya'daki siyasi gerilim de etkili oldu.
Brezilya tarihinin en kurak yıllarından birisini yaşarken geçtiğimiz hafta ülkenin Arabica çekirdek üretiminin gerçekleştiği Minas Gerais bölgesinde hava sıfırın altına geriledi. Bu da don olaylarını beraberinde getirdi. Bölgede soğuk havaların kahve üretimini henüz tam olarak ne kadar etkilediği bilinmiyor. Ancak uzmanlar, söz konusu derecelerin yaşlı/genç kahve bitkilerini olumsuz etkileyeceğini söylüyor.
Konuyla ilgili ATABDER (Akdeniz Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği) Başkanı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Kahve ve Hindiba Komisyonu Üyesi, Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu da yazılı açıklama yayınladı. Şekeroğlu şunları aktardı, “Ancak kahve üretim yeterince artmıyor. Uluslararası Kahve Örgütü (ICO)’nün verilerine göre; 2020/21 sezonunda dünya kahve tüketiminin, bir önceki yıla (20192020 sezonu, 164.01 milyon torba) göre yüzde 1.9 artarak, 167.23 milyon torba olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Son beş yılda, kahve üretimi yapan ülkelerdeki kahve tüketimi yüzde 0.7 artarken, kahve ithal eden ülkelerde tüketimdeki artış yüzde 1.2 civarında. Son yıllarda (20172021), kahve tüketimi en çok azalan ülkeler, Venezüella, Lübnan ve Japonya iken, kahve tüketimi en fazla artan ülkeler, Mısır, Türkiye ve Norveç olarak dikkati çekiyor. 2020/21 kahve üretiminin ise, bir önceki yıla (20192020 sezonu; 168.94 milyon torba) göre yüzde 0.3 artarak, 169,50 milyon torba olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kahve tüketim çılgınlığı bu şekilde devam ettiği sürece, kahve arzının önümüzdeki süreçte kahve talebini karşılayamayacağını ve üretim artmadığı durumda önümüzdeki yıllarda bir fincan kahvenin oldukça hatırının sayılacağını açıkça ortaya koyuyor. Tarihte politik nedenler ve üretimdeki dalgalanmalar nedeniyle kahveye erişemeyen insanların, kahve ihtiyaçlarını ve zevklerini karşılamaya yöneldikleri gibi, menengiç kahvesi, palamut kahvesi, kenger kahvesi, nohut kahvesi, hindiba kahvesi, hurma çekirdeği kahvesi, zeytin çekirdeği kahvesi, arpa kahvesi, pirinç kahvesi gibi kafein içermeyen belki de daha sağlıklı bitkisel kahvelerin önümüzdeki süreçte popülaritesinin artacağını gösteriyor”.
Yorum Gönder