Para Bandı Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Madde
Para bandı, günümüzde hemen her yerde kullandığımız selobant ürünlerine verilen isimdir. Selefon bant veya seloteyp bant olarak bildiğimiz ürünün diğer adı selobanttır. Buna karşın özellikle yırtılmış, zarar görmüş ve çok yıpranmış kâğıt paraları kullanılabilir hale getirmek için kullanılan selefon bant, pratik ve kullanışlıdır ve diğer bant türlerine göre daha koparılabildiği / ince olduğu için yaygın olarak kullanılmaktadır. Para bandı ne demek? Bandın ismi nereden gelir? Kırtasiye bandı ve paketleme bandı ile para yapıştırma bandı aynı şey midir? Sizler için tüm bu soruları cevaplarken aynı zamanda para bandı hakkında bilmeniz gereken 7 madde ile sizlere bu özel ve kullanışlı bant türü hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Para Bandı Ne Demek?
Para bandı ne demek ve bu isim nereden gelir? Seloteyp olarak da bilinen bant ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisidir. Bandın diğer adı selobanttır. Peki, selobant için neden sürekli olarak seloteyp veya paket bandı isimleri kullanılmaktadır? Günümüzde, üretim teknolojilerinin gelişmesi ile günlük hayat için kullanışlı pek çok farklı türde ürün, insanların hizmetine sunulmaktadır. Selobant, paket bandı, ofis bandı ve selefon bant gibi isimlerle de anılan seloteyp bu tipteki ürünlerden birisidir. Tıpkı, günümüzde kullanılan kâğıt mendiller için marka isimlerinin jenerik isim haline gelmiş olması gibi, selobant da kullanım alanına göre isim almış ve toplum tarafından “para yapıştırma bandı” olarak anılmaya başlanmış daha sonra para bantları ismini almıştır.
Para bandı kullanım amacı çok geniş olan ürünlerden birisidir. Buna karşın, aldığı isimle kullanılıyor olmasının en önemli nedeni, genellikle yırtık veya yıpranmış olan banknotları düzeltmek için kullanılmalarıdır. Temelde para bandı hammaddesi, diğer bantlarla benzerlikler gösterir. Selüloz – lastik karışımı hammadde, yüksek basınç değerlerinde preslenir ve daha sonra belli oranlarda kesilerek çoğunlukla sert karton silindirlere – çemberlere sarılırlar. Böylelikle, bugün kullandığımız selobant kullanıma hazır hale gelir. Selobant bugün, pek çok yerde pek çok farklı amaçla kullanılıyor. Nispeten kolay kesilebilen – koparılabilen bant, aynı zamanda bant rulosunun kolayca kullanılmasına izin veren ofis araç gereçleri ile pratik ve kolay bir kullanımın kapısını aralıyor. Seloteyp olarak da bilinen bandın bu denli yaygın kullanılmasının nedenlerini şu şekilde sıralamamız mümkün:
Seloteyp, Pratik Bir Üründür: Selobant olarak da bilinen selobant kullanım amacı son derece geniş olduğu için, pratik ve kullanımı kolay bir ürün olarak sınıflandırılabilir. Bant, bu nedenle pek çok küçük işletmede, bakkal veya marketlerde olduğu gibi aynı zamanda ofislerde ve paket servisi için de kullanılabilir. Selobant, ince ve kullanışlıdır. Bu nedenle de pek çok farklı yerde kullanılır.
Seloteyp (Selefon Bant) Her Yerde Kullanılabilir: Kırtasiye bandı veya paketleme bandı olarak da bilinen bant aslında seloteyp veya selobanttır. Bu bant, özellikle küçük işletmelerde kağıt paraların onarılması için kullanıldığından bu ismi almıştır. Buna karşın bant aynı zamanda ofis, paket servis yapan restoranlar, kargo firmaları, e-ticaret siteleri, tamirciler ve daha pek çok iş yerinde kullanılabilir.
Hesaplı Bir Bant Türüdür: Bu bant hesaplı ve kolay bulunabilir bir bant olması ile dikkat çekmektedir. Sahip olduğu özelliklerden dolayı, market veya bakkallar kadar pek çok farklı iş yerinde kullanılan bant, hesaplı ve kolay bulunabilir bir bant türü olması ile dikkat çekmektedir.
Para Bandı İsmi Nereden Gelir?
Para bandı ismi, bu bantın özellikle kağıt banknotları onarmak / tamir etmek için kullanılmasından ileri gelmektedir. Günümüzde seloteyp veya selobant gibi farklı isimlerle de anılsa da, para bantları için en yaygın kullanılan isimlerden birisi budur. Buna karşın, kullanıldığı iş yerine göre ofis bandı, selobant veya seloteyp gibi isimlerle anılan bant, benzer yapışkan özelliklere sahip olan koli bandı gibi bant türlerinden oldukça farklıdır. Bandın özellikleri arasında ince, kolayca koparılabilen, elastik, şeffaf ve kolayca kesilebilir olması gelmektedir. Tüm bu özellikler, kullanım alanının geniş bir bant türünün pek çok iş yerinde yaygınlaşmasını ve kısa zamanda popüler olmasını sağlamıştır.
Selofon bant için kullanılan en yaygın isimler arasında paketleme bandı / kırtasiye bandı ilk sıradadır. Benzer şekilde, daha kalın ve rengi kahverengi – sarıya çalan koli bantları, özel isme sahip olsalar da tıpkı bu bant tipi kullanıldıkları alana göre isimlendirilmiştir. Koli bandı çok daha kalın ve nispeten mattır. Selobant olarak bilinen para bantları ise, daha ince ve şeffaf olmaları ile dikkat çekmektedirler. Tüm bunlara ek olarak özellikle tıbbi müdahale için, farklı türde selobant tipleri de bulunmaktadır ve bu bant türleri, farklı isimlerle anılırlar.
Para Bandı Hammaddesi Nedir ?
Para bandı hammaddesi olarak ilk göze çarpan malzeme selülozdur. Bu madde, lastik bileşenler içeren banda yapışkanlık özelliği kazandırmaktadır. Yapışkan bant olarak da isimlendirilen bantlar, yapışkanlık özelliklerini selüloza borçludurlar. Bu tipteki bantların üretiminde propilen kullanılmaktadır. Şeffaf, kolayca koparılabilen selobant veya diğer adı ile “seloteyp”, içeriğinde selüloz yapışkan maddesi bulunduğu için İngilizce “sellotape” olarak isimlendirilmiş, bu isim para bantları için de ülkemizde kullanılmaya başlanmıştır.
Seloteyp, içeriğinde bulunan selüloz sayesinde yüzey gerilimi düşük olan alanlara yapıştırılabilir. Genellikle bant, küçük paketler ve çeşitli evrak veya kâğıt paraların onarılması / düzeltilmesi için kullanılmaktadır. Daha dayanıklı çeşitli yüzeyler için kargo bandı veya koli bandı denilen daha güçlü yapıştırıcı özelliğe sahip, enli ve kalın bant türleri kullanılır. Selobant veya seloteyp, insan derisine zarar vermez. Buna karşın, tıpta kullanılan bant türleri farklı malzemeler kullanılarak üretilmektedir.
Para Bandının Kullanım Yerleri Nelerdir? Paketleme Bandı Kullanım Amaçları
Para bandının kullanım yerleri oldukça geniş. Bunun nedeni bandın çoğu zaman küçük paketler, yırtılmış evraklar, kartvizitler ve benzeri hemen her işlem için kullanılabilmesi. Bu nedenle bu bantların kullanım alanlarını şu şekilde sıralamak yanlış olmaz;
Ofisler,
Bakkal ve Küçük Marketler,
Paket Siparişi Yapan Büfeler,
Küçük Ofis ve Resmi Evrakların Kullanıldığı Küçük İş Yerleri,
Bankalar ve Tahsilat Ofisleri,
Bürolar,
Kargo Firmaları,
E-Ticaret Siteleri,
Bantların yaygın olarak kullanıldıkları belli başlı yerler arasında gelirler. Çoğunlukla kâğıt paraları yapıştırmak ve tekrar kullanabilmek için tercih edilen selobant ismini bu popüler kullanım amacından almaktadır. Yine de günümüzde özellikle önemli evrakların onarılması ve tekrar kullanılabilmesi için de seloteyp kullanılmaktadır.
Selofon bant kullanım alanı geniş bir bant türünü ifade eder. Bir yazıcı çıktısını duvara, cama yapıştırmak veya küçük yemek paketleri için idealdir. Kağıt banknotlar, yırtılmış önemli evraklar için de bant yaygın olarak kullanılır. Ancak, seloteyp narin ve ince bir bant türüdür ve daha ağır yükler için ve daha sofistike kullanım amaçları için kargo bandı olarak da bilinen koli bandı kullanmanız gerekebilir.
Kırtasiye Bandı / Paketleme Bandı / Selofon Bant Kullanım Amacı İçin Aşağıdaki Listeden Faydalanabilirsiniz:
Yırtık / Eskimiş / Yıpranmış Kağıt Paraları Yapıştırmak,
Küçük Yemek Paketlerini Kapatmak, Çeşitli Unsurları Pakete Yapıştırmak veya Paketi Sağlamlaştırmak İçin,
Önemli Evrakları Toparlamak, Sağlamlaştırmak, Düzeltmek ve Tekrar Kullanılabilir Hale Getirmek İçin,
Kağıt Yazıcı Çıktılarını, Tek Yaprak Kağıtları Belli Noktalara Yapıştırmak İçin,
Uyarı Niteliğindeki Çeşitli Evrak ve Tek Yapraklı Kağıtları Belli Noktalara Yapıştırmak İçin,
Defter Kaplamak İçin,
bant türünden çoğunlukla istifade edilir.
Günümüzde küçük iş yerleri için vazgeçilmez ofis araçlarından ve önemli gider kalemlerinden birisi olan bantlar, kolayca koparılabildikleri için geniş bir kullanım alanına sahiptirler ve “bant dispanseri” olarak da bilinen ve bantı istediğiniz uzunlukta kesmenize yarayan ofis aracı ile birlikte kullanılırlar. Bant dispanserleri, bant rulosunu içinde tutar ve kesici ağzı ile dilediğiniz uzunlukta bant kesmenize yardımcı olur. Koli bantları için kullanılan çeşitli bant dispanseri modelleri ise, genellikle kargo firmaları tarafından kolileri rahatça paketlemek için kullanılırlar.
Para Bandı Ölçüleri Nelerdir?
Para yapıştırma bandı ölçüleri genellikle bantların kullanım ömürlerini de ciddi oranda etkilerler. Genellikle ölçüler sadece bandın toplam uzunluğuna göre değişen bir değer alırlar. Kırtasiye bandı olarak da bilinen bu bantlar, genellikle 12 mm’ lik bir ene sahiptirler. Uzunlukları ise 10 metre – 30 metre veya 33 metre, bazı ürünlerde ise 35 metre olabilir. Uzunluk, bandın kullanım ömrünü ciddi oranda etkilemektedir ve en değeri çoğu zaman sabit kalır. Bazı kırtasiye bantları ise, 12’li veya 10’lu silindirlerde satılırlar. Burada amaç, toptan bant satışıdır ve ürün genellikle bantların zarar görmemesi için koruyucu bir silindirin içinde dizili halde bulunur.
Kırtasiye bandı olarak da bilinen bantların enleri genellikle çok yüksek değildir. 12 mm’ lik bant, özellikle çeşitli evraklar – kâğıt yapıştırmak veya kağıt paraları tamir etmek için kolay bir kullanım sunarlar. Örneğin koli bantları, çok daha geniş bir en değerine sahiptir ve bu nedenle de koparılmaları son derece zordur. Koli bandı bu özellikleri nedeniyle güçlü yapıştırıcı bant ihtiyacı duyulan alanlarda kullanılır. PVC, dekorasyon, boyama işlemlerinde veya karton kolileri bantlamak için daha enli ve nispeten daha kalın bantlar çoğunlukla tercih edilirler.
Selefon Bant İle Para Bandı Aynı Mıdır ?
Selobant nedir? Selobant, selefon bant ile en sık karıştırılan bant türlerinden birisidir. Bunun nedeni, selefon bant olarak bilinen ürünlerin de seloteyp veya selobant olarak anılmasıdır. Selefon bant aynı zamanda tıpkı selobant gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Selefon bantları ile para bantları aynı şeydir ve selefon bant ile seloteyp / selobant da aynı şeydir ve aynı ürün sınıfını tanımlamak için kullanılır.
Selefon bant hammaddesi incelendiğinde seloteyp ile aynı olduğu rahatlıkla görülebilir. Buna karşın selefon bant, günümüzde çeşitli tıbbi testlerin yapılması için de kullanılan bir bant türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bant Çeşitleri Nelerdir?
Kırtasiye bandı olarak da bilinen seloteyp bantların hammaddesi temelde selülozdur ve farklı türden bantlarla benzerlikler gösterir. Örneğin koli bandı, paket bandı olarak da bilinen seloteyp gibi bantların da hammaddesi aynı olmasına karşın, bu bantlar kullanım alanları ve en değerlerine dayalı olarak birbirlerinden ayrılırlar. Selofon bant, seloteyp ve selobant ile aynı şeydir ve kullanım alanlarına göre paket bandı, ofis bandı, kırtasiye bandı gibi isimler de almıştır. Buna karşın farklı enlerde ve hammaddesi farklı türde olan başka bant türlerinden de söz edilebilir.
Koli bandı, bant çeşitleri arasında en yaygın kullanılanlardan birisidir ve kalın – en değeri yüksekliği ile selobant ürünlerinden ayrılır. Bununla beraber siyah – yalıtkan elektrik bandı, metal yüzeyler için son derece dayanıklıdır ve genellikle tamirat işlerinde kullanılır. Tüm bu bant türlerine ek olarak aynı zamanda tıbbi bantlar, yara bandı gibi çeşitli farklı türden bant türleri de bulunmakta ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bantlar da, tıpkı selofon bant gibi farklı isimlerle de anılabilirler. Örneğin koli bandı PVC ve dekorasyon işlemlerinde – tamir için de kullanılır ve dekorasyon bandı gibi farklı isimler alabilir. Siyah renkli, yalıtkan lastik bantlar ise tamir bandı gibi isimlerle de anılmaktadırlar. Günümüzde farklı pek çok türden bant bulunmasına karşın, popüler bant türlerinin sayısı 2 veya 3 taneyi geçmez. Koli bantları, siyah elektrik bantları (yalıtkan bant olarak da bilinirler) ve metal yüzeyler için kullanılan bantlara ek olarak günümüzde aynı zamanda tıbbi amaçlarla da kullanılan plaster veya yara bandı gibi çeşitli bant türlerinden de söz etmek mümkündür.
Bu yazımızda para bandına değindik, para bandının hammaddesinden, isminin nasıl bulunduğuna kadar. Diğer bant çeşitlerini merak edenler için buraya başka bir yazı bırakıyorum. Keyifli okumalar…
Yorum Gönder