2.07.2015

Bim Mısır Ve Fas'ta Büyüyor



Son dönemde özellikle Fas ve Mısır’da birbiri ardına açtığı mağazalar ile adından söz ettiren perakende zinciri BİM, yurtdışında şimdilik Fas ve Mısır odaklı büyümeye devam edecek. Bugün yurtiçinde 4 bin 800, yurtdışında ise 367 mağazası bulunan şirket, 2015’i, 162’si yurtdışında olmak üzere toplamda 500 yeni mağaza açılışı ile tamamlayacak. Mısır’da 111 ve Fas’ta 256 mağazaya sahip olduklarını söyleyen BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, yıl sonuna kadar her iki ülkede 81’er mağaza açacaklarını anlattı. Haluk Dortluoğlu, bir yandan markalarının global bilinirliği artarken, bir yandan da modellerine uygun pazarlarda büyüme planları doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi. ABD’de mağaza açılmasına yönelik internette dolaşan komik video hakkında ise Dortluoğlu, “BİM’in şu an için ABD’de mağaza açma planı bulunmuyor. Söz konusu kısa videoyu sosyal medyada yapılmış bir espri olarak kabul ediyoruz” açıklamasında bulundu.
1995’te kurulan ve Türkiye’de 20’nci yılını dolduran BİM, Fas’a 2008’de kurduğu BIM Stores SARL şirketi ile girdi ve 2009’da ilk mağazasını açtı. Mısır’da ise 24 Temmuz 2012’de kurulan BIM Stores LLC şirketi ile faaliyet göstermeye başlayan BİM, bir yıl sonra ülkede ilk mağazasını açtı. BİM, yine geçtiğimiz yıl ortak olduğu Ziylan Ayakkabıcılık’ın yüzde 11.50’sinin sahibi.
‘Şimdilik Mısır ve Fas’tayız’ 
Haluk Dortluoğlu, BİM’in perakende sektöründeki güçlü performansı ve yükselişi global düzeyde de dikkat çektiğini vurgulayarak Deloitte tarafından hazırlanan “Perakende Sektörünün Küresel Güçleri 2015” raporunda 16 basamak birden yükselerek 151. sıraya çıktıklarını hatırlattı. BİM, söz konusu listede yer alan tek Türk şirketi. Yine şirket, bağımsız marka değerleme şirketi Brand Finance’in marka değerleri sıralamasına göre 1,4 milyar TL’lik marka değeriyle Türkiye’nin en değerli perakende markası ve bütün markalar içerisinde en değerli 9. marka olma unvanına sahip. Bu doğrultuda dünya perakende sektöründeki ağırlıklarını her geçen gün artırdıklarını söyleyen Haluk Dortluoğlu, “Bir yandan markamızın global bilinirliği artarken, bir yandan da modelimize uygun olduğunu düşündüğümüz pazarlarda büyüyoruz. Şimdilik Mısır ve Fas da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.
BİM, geçtiğimiz yıl lansmanını yaptığı bir diğer markası FİLE ile de büyümesini sürdürüyor. Mevcut BİM mağazalarına göre daha büyük formatlı olan süpermarketlerin ilki yine geçtiğimiz yıl mart ayında Bahçeşehir’de açılmıştı. Ardından Avcılar, Gaziosmanpaşa ve Esenyurt’ta da yeni FİLE’ler açtıklarını dile getiren Dortluoğlu, “İstanbul Anadolu Yakası’ndaki ilk FİLE mağazasını temmuz ayında Tuzla’da açılacak. Bu yeni mağaza konseptimize yoğun bir ilgi olduğunu görüyoruz. Bu durumdan memnuniyet duyduk. Çalışmalarımız planlarımıza uygun bir şekilde devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

BİM, 2014 yılında cirosunu bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 22,1 oranında artırarak 14,5 milyar TL seviyesine çıkarmıştı. Dortluoğlu, yıl sonu itibarı ile konsolide bazda yüzde 20 büyüme hedeflediklerini söyledi. Dortluoğlu, “2015 sonuna kadar Türkiye’de 500 yeni mağaza açmayı ve 4 bine yakın yeni istihdam sağlamayı planlıyoruz. FİLE mağaza konseptimiz de bu yılki büyümemize katkıda bulunuyor. Türkiye’nin yanı sıra Mısır ve Fas’ta da mağaza ağımızı büyütmek için yatırımlarımıza devam ediyoruz” dedi. BİM bünyesinde hali hazırda bin 785’i ofis, 2 bin 997’si depo olmak üzere 28 bin 98 personel hizmet veriyor.
Yüzde 25’i Topbaş Ailesi’nin 
Yüzde 69.4’ü halka açık olan BİM hisselerinin yüzde 15.1’i Mustafa Latif Topbaş’a, yüzde 9.4’ü Ahmet Latif Topbaş’a, Yüzde 3.5’i Abdurrahman A. El Khereiji’ye, Yüzde 1.1’i Firdevs Çizmeci’ye, Yüzde 0.2’şerlik paylar ise Ahmet Hamdi Topbaş ve Ahmed Hamdi Topbaş’a ait. BIST’te işlem gören BİM’in 30 Haziran itibari ile 14.4 milyar TL’lik piyasa değeri bulunuyor. Son bir yılda yüzde 21 değer kaybeden BİM hisseleri 30 Haziran itibari ile 48 TL seviyesinde kapandı.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda