2.07.2015

Perakende de Türk Yöneticilerin Gücü



"Türk Perakendeciliğinin başlangıç noktası olan, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan Kapalıçarşı’dan bu yana Türkiye de perakendecilik Gima ile modern bir biçim almış ve CEO’su Dengiz Pınar ile zamanında en başarılı yıllarını görmüştü.

Yıllar içinde gelişen perakendecilik sektörümüz; günümüzde AVM, hiper, süper, discount gibi tüm formatlarıyla dünya ile yarışır hatta dünyayı geçer hale geldi.

Zaman zaman yabancı zincirler Türkiye’ye gelseler bile, üst yönetimleri yabancı olduğu için Türkiye’de tutunamadılar. Bunun farkına varan yabancı şirketler ise Türk yöneticilerle çalışmaya başladılar. CarrefourSA uzun yıllar süren karsızlığını yönetimi Türklere devrederek aştı ve CEO’su Mehmet Nane yönetiminde her çeyrekte karlılık açıklıyor.
Aynı şekilde bir türlü Türkiye operasyonunda başarılı olamayan Real, yönetimini Türklere devretti. Beğendik Marketler Zinciri CEO’su Hacı Beğendik, Real’in ciro’sunu yüzde 50 büyüttüklerini açıkladı. BİM ve A101’in CEO’larının Türkiye ve dünya çapındaki başarıları ise tartışılmaz. Bu arada yerel perakende şirketlerinin başındaki Türk CEO’ları, yani isimlerini sayamadığım gizli kahramanları da unutmamak gerekir. Darısı Kipa’nın başına diyelim."

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda