30.09.2015

Köprüden Önce Son Çıkış Satmak mı?



20 Haziran Cumartesi günkü Hürriyet gazetesindeki haberde CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane’nin bir açıklaması var. Özetle şöyle diyor “Satın Alma Molası” başlıklı yazıda: “4 şirkete 500 milyon verdik, şimdi durulma zamanı.  Yılsonuna kadar mağaza sayımız 450’den 800’e çıkacak. Satın alma işlemleri tamamlanınca Kiler tabelaları CarrefourSA olacak.  Sektör çok hareketli. Önümüzdeki dönemde de bu devam edecek. Ancak biz bir süre durulmayı seçtik. Önümüzde yeni bir satın alma yok. Ancak büyüme çalışmalarımız devam ediyor.”
Uzun bir süredir hem yerel hem de ulusal zincirler, organik büyümenin yanı sıra inorganik yolla da büyümeye devam ediyor. Her iki kulvarda da oldukça iyi yatırımlar ve örnek alınan çalışmalarla karşılaşıyoruz. O nedenle biraz yorumlamak birazda bu sürece neden olan konulara değinmek istiyorum.

İsteyen mağazasını satar, isteyende satılan bir kuruluşun mağazalarını kısmen ya da tamamen satın alır. Benim burada dikkatimi çeken asıl nokta ise, organize perakendenin yükselen hacmine rağmen sektörde daha iyi olmak için yapılabileceklerin tükenmeden, kurumsal olamama ve/veya iç sorunlar yüzünden satmak durumuna gelmek.
Oysa organize perakendenin gereklilikleri konusunda bu kadar geniş bir ortak görüş varken.
Danışmanlar, eğitmenler, ekipman üreticileri, tedarikçiler, servis sağlayıcılar ve diğerleri ya yanımızda ya da bir görüşme kadar uzağımızdalar. Çünkü güçlü ve organize perakende herkese lazım.

Başarı ve başarısızlık yan yana dururlar. Başarısızlıklardan ders çıkarmak, başarılardan ise daha farklı kazanımlar çıkarmak mümkün. Unutmayalım ki başarının ortağı çok, başarısızlığın ise pek azdır.

Wal – Mart dünyanın şu anda da en büyük perakendecisi. O nasıl ve ne yaptı demeyeceğim. Açın Amerika’daki diğer mağaza zincirlerine bir bakın. Target, Whole Foods, Albertson’s, Wegmans ilk aklıma gelenler. Ya diğerleri? Amerika ve Avrupa’daki diğer perakendeciler?
Evet, çareler tükendiyse satmakta bir çaredir. Peki ya varsa? Cevabı organize perakendede bunu gerçekleştiren ve gerçekleştirecek olanlarda.

Sinan Asılyazıcı

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda