1.11.2015

Süpermarketler Uzay Çağına Giriyor



EXPO 2015 için dünyanın en önemli danışmanlık şirketlerinden Accenture ve İtalya'nın perakende devi Coop işbirliğiyle oluşturulan "Geleceğin Gıdası" projesi, yeni  çalışmalara ışık tutacak bir bilgi birikimi yarattı.

Geçen hafta, bir basın buluşması kapsamında, EXPO 2015'in en çok dikkat çeken bölümü olan "Geleceğin Süpermarketini" inceleme fırsatı buldum. Her gün 100 bin kişinin ziyaret ettiği ve kapısında metrelerce kuyruklar oluşan teknoloj harikası süpermarket gerçekten çok etkileyiciydi.
Accenture'ın Perakende konusundaki çalışmalarından sorumlu Genel Müdürü Alberto Pozzi'nin verdiği bilgiye göre, projenin fikir babası Boston MIT Senseable City Lab Laboratuvarının Direktörü Carlo Ratti'ymiş.  Accenture ekibi, "Geleceğin Gıdası "Future Food District" bölümünü Ratti'nin teorilerinden yola çıkarak tasarlamış. Aylarca süren çalışmalar sonucunda, ekranlar, robotlar, mobil uygulamalar ve gerçek zamanlı analiz teknikleriyle çalışan etkileşimli bir süpermarket ortaya çıkmış.
Ürün almak için elinizi uzatmanız yeterli
Geleceğin Süpermarketi, EXPO 2015 içinde  2 bin 500 metrekarelik "Geleceğin Gıdası" binası içinde yer alıyor. Ziyarete, binanın üçüncü katından girerek başlıyorsunuz. Süpermarkette, ilk önce yatay tezgâhlar üzerine yerleştirilmiş olan koyu renkli dijital ekranlar dikkatinizi çekiyor. Bir ürünü almak için elinizi tezgâha doğru uzattığınızda, hassas sensörler hareketinizi algılıyor ve tezgâhın üzerindeki ekranda o ürünle ilgili bilgiler görünmeye başlıyor. İnteraktif etiketler sayesinde, elinize aldığınız her ürünün besin değeri, üretici firması, alerjik özellikleri ve çevrede bıraktığı ayak izi hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz.


Mağazada, 90 üreticiden gelen bin 500 ürün sergileniyor. Ürünler, meyve-sebze-şarap; et ve balık; süt ve süt ürünleri; kahvaltılık tahıllar ve bira; kahve ve kuru gıdalar olmak üzere beş ana kategoride toplanmış. Projenin fikir babası MIT'li bilim adamı Carlo Ratti, marketin ürün dizilimini "Ürün Vadisi" olarak adlandırmış.  Bu dev vadide tezgâhlar belirli bir sıraya göre düzenlenmiş. Önce süt, un, meyve gibi temel malzemeler, hammaddeler sunuluyor. Daha sonra, hazır gıdalara ve fabrikada üretilen ürünlere geçiliyor.

Yalınlık, basitlik, hız ve kişiselleştirme, hepsi bu
Geleceğin süpermarketinde tüm tasarım yalınlık, basitlik, hız ve kişiselleştirme üzerine kurulu. Siparişlerinizi cep telefonunuza indirdiğiniz bir uygulama aracılığıyla verebiliyorsunuz. Fiziki ortam Microsoft teknolojisi üzerine kurulu dijital sistemler aracılığıyla ölçülüyor ve bilgiler gerçek zamanlı olarak analiz ediliyor.  İçeride kaç müşteri olduğu, onların hangi ürünleri aldığı, en çok satılan ürünler ve promosyon duyuruları mağaza içindeki dev bir ekrana yansıtılıyor.
Mağazanın en çok ilgi gören alanıysa iki robotun çalıştığı bir "bar". Meyve ve meyve suyu siparişinizi önünüzdeki ekran aracılığyla ABB YuMi yapımı olan iki robota iletiyorsunuz. Onlar da kısa sürede paketiniz hazırlayıp size sunuyorlar. Geleceğin süpermarketinde ayrıca "Geleceğin yiyeceği" isimli bir bölümde, 2020 ve 2050'de ne tür gıdalarla besleneceğimizi anlatan videolar yayınlanıyor.

Accenture'un perakende konusundaki çalışmalarından sorumlu Genel Müdürü Alberto Pozzi'nin verdiği bilgiye göre, akıllı süpermarket projesi mevcut haliyle uygulamaya konulmaya hazır. Gerekli sistem çalışmaları ve deneyler yapıldıktan sonra  projelerin 3-5 sene içinde yaygın bir biçimde kullanılması mümkün olabilecek.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda