9.04.2016

Süt İhracatın da Önemli Gelişme



Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Kontrolü, Denetim ve Karantina Genel İdaresi arasında 14 Kasım 2015 tarihinde Antalya’da imzalanan Türkiye’den Çin’e İhraç Edilecek Süt Ürünlerinin Veteriner ve Sağlık Şartları Konusunda Protokolün Onaylanması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı, 8 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı.
Protokolün onaylanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Çin’in süt ve süt ürünlerinde dünyanın en önemli ithalatçı ülkelerinin başında geldiğine dikkat çekti.

Çin’e süt ürünleri ihracatı konusunda yıllardır Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde çalışmalar yaptıklarının altını çizen Çallı, şunları söyledi:
“ASÜD olarak, bugüne kadar çalışmalarımızı hep Çin’e Türkiye’nin süt ürünlerini ihraç etmenin bir hayal olmadığına inanarak yürüttük. Çin’e sektör ihracatımız konusunda yıllardır yaptığımız çalışmaların meyvesini nihayet alacağız. Ancak henüz hiçbir şey bitmiş değil. Önümüzde protokol kapsamında Çin tarafı ile diyalog içinde yürütülecek zorlu bir süreç var. Bakanlığımız tarafından veteriner sağlık sertifikalarının düzenlenmesi ve ihracat yapabilecek durumdaki sanayi kuruluşlarımız için gerekli kabullerin yapılması gerekiyor. Bu zor bir süreç olsa da, Başta Rusya olmak üzere ihracat pazarlarımızda yaşadığımız kayıplarla zor günler yaşayan sektörümüze Çin ihracatı ilaç gibi gelecek. Bu konuda herkes elini taşın altına koymalı, süreci hızlandırmak konusunda üzerine düşeni yapmalıdır.”

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda