3.05.2016

Plasiyer Nedir Ne İş Yapar



Perakende sektörü ile yakından alakalı iş kollarından biri de Plasiyerliktir.Bazılarına bu kelime çok yabancı gelse de,gündelik hayatımız da Plasiyer olarak çalışanları görmemiz mümkün.Çünkü gıda perakendesinin olduğu yer de,Plasiyer de olmak zorundadır.

Plasiyer Nedir?
Bu kelimeye yabancı olanlar için belirtelim ki,Plasiyer belli bir ürünün dağıtımından sorumlu olan kişidir.Yani X firmasının bir ürünü vardır,bu ürünün bir araç ile satıcı firmalara sevk edilmesi gerekmektedir.Bu süreci sağlayan kişiye Plasiyer denir.Bir başka değiş ile,ürün dağıtım personelinin perakende sektöründeki adı Plasiyerdir.
Plasiyer Ne İş Yapar?
Bazı firmalar da Plasiyer sıcak satış,yani para karşılığı mal satışını da yapıyor olsa da,bir çok firma da ise,mal dağılımından başka bir işe karışmamaktadır.Sıcak satış yapan Plasiyer,çalıştığı firmaya günlük sattığı ürünlerin parasını vermek zorundadır.Satışlar taşıma belgesi ve fatura ile belgelenmek zorundadır.

Plasiyerler el ve el terminali denilen bir makine ile fatura/irsaliye düzenlemesini bilmek zorundadır.Aksi takdirde Plasiyerlik yapmaları söz konusu olamaz.

Sıcak satış yapmayan firmalar da çalışan Plasiyer ise,sorumluluğundaki ürünü belirli iş yerine ulaştırmak ile yükümlüdür.İş yerine getirdiği ürünü,eksiksiz olarak teslim ettiğine dair fatura/irsaliye ile belgelendirip,teslim alan iş yeri personeline imza attırdıktan sonra sorumluluğu bitmektedir.

Plasiyer Çalışma Saatleri/Şartları
Plasiyerlerin belirli bir çalışma saati yoktur dersek,belki de doğru demiş oluruz.Zira Plasiyerin mesai saati dağıtım bittiği an bitmiş demektir.Lakin belirli bir saat vermek gerekirse,genel de 7-8 saat arasın da bir çalışma süreleri vardır,bazı firmalar da bu saatler daha da az olabiliyor.Ayrıca belirtelim,Beyaz Et,Süt ve Süt Ürünlerinin dağıtımını yapan bir personel,sabah işe diğer Plasiyerlerden biraz daha erken gitmek zorundadır.Zira iş bitme saati ise,diğer firmalara göre daha erkendir.

Hemen belirtelim ülkemiz de perakende sektörünün ilerlemesi ile,istihdam edilen Plasiyer sayısı da fazlalaşmaktadır.

1 yorum :

  1. https://www.facebook.com/vakumlukonserve/photos/a.307344476339214.1073741829.305033206570341/309248182815510/?type=3&theater

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda