25.06.2016

Ve Tesco Türkiye'den Çekildi



Tesco geniş deflasyonist ortama rağmen büyüme gerçekleştirdiğini de içeren ilk çeyrek raporunu yayınladı. Bu durum; sadece birkaç yıl önceki Clarke döneminden sonra ne kadar yol kat edildiğini kanıtlar nitelikte. Türkiye’den çıkış yapmalarıyla birlikte satış ve kar oranlarının büyük çoğunluğunu oluşturan İngiltere’de daha da büyümeye odaklanmış durumdalar.

David Gray’in yorumlaması şöyle:
‘’Beklendiği gibi Tesco gıda faaliyetlerinde hacim olarak büyümesiyle içsel olarak da geliştiğini raporladı. Tesco’nun büyük çabalar sarf ederek gelişmesi dikkate alındığında fiyat yatırımları ve daha çok misyona dayalı düzene geçen mağaza yenilemeleri cesaretlendirici bir haber olarak karşımıza çıkıyor. Herhangi bir dönemde oluşan deflasyon hala geniş endüstriler için bir sorun olsa da Tesco bu sorundan ne kadar uzak olduğunu bu sayede göstermiş oluyor.”

“Bununla birlikte, performanslarının göstergesi doğrultusunda karşıdan esen rüzgara maruz kalan Britanyalı süpermarket zinciri Asda, karlılığa odaklanmaktan çok adil bir pazar payına odaklanmayı tercih etti. Ancak, ekonomik sıkıntılar da göz önüne alındığında, Asda’nın tam gücüne dönebilmesi biraz zaman alacak gibi. Bu çeyreğin önemli olayı ise Tesco’nun yıllardır süren ciddi seviyedeki nakit ve yönetim kaynaklarının tasfiye edilmesiyle Türkiye’deki başarısız faaliyetinde artık prangalarından kurtulmasıdır. Bu çekilme yerli iyileştirmelere odaklanmayı sürdürmek adına kaynakları da serbestleştirecektir. Ancak bu çıkış, Kore’nin yanı sıra Tayland ve Malezya’nın da Tesco’nun portföyünde giderek izole olacağını gösteriyor. Kısıtlayıcı düzenlemeler nedeniyle bundan sonraki büyüme potansiyeli de sınırlı olacak gibi görünmekte. Bu nedenle, uzun dönemde uluslararası rasyonalizasyon kapsamında neler olacağını da daha net göreceğiz.”

Çeviri: Oğuzhan Emre Avcı

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda