16.08.2016

Kalıcı Başarıya Ulaşmanın Yolları



Kalıcı başarıya Ulaşmanın Yolları :
Yönetimimizin özü ,iyiden mükemmele  dönüşen şirketlerle diğer şirketleri sistematik biçimde karşılaştırarak , “Arada ne fark var ?” sorusunu sormaktı.
Kara kutunun içine girip ışıkları açtığımızda orada gördüklerimiz kadar görmediklerimiz de bizi şaşırtacaktı.
Örneğin ;
  • Şirket dışından gelen ünlü liderlerle şirketin iyiden mükemmele dönüşümü arasındaki bağlantı, negatif.   İyiden mükemmele dönüşmüş 11 şirketin 10 unun Ceo su şirketin içerisinden gelmiştir. Karşılaştırma şirketlerinde ise  dışarıdan gelen Ceo sayısı 6 kat fazla.
  • Bir şirketin iyiden mükemmele dönüşmesiyle yöneticilerin ücret ve diğer gelirleri arasında özel bir bağlantı bulunamamıştır. Yöneticilerin gelirinin şirket performansı açısından en önemli dürtülerden biri olduğu fikri verilerle kanıtlanamıyor.
  • İyiden mükemmele dönüşen şirketlerle karşılaştırma grubu şirketlerini birbirinden ayıran şey ,tek başına strateji değil. Her iki şirket grubunun da iyi tanımlanmış stratejileri bulunuyor. Ayrıca elde edilen iyiden mükemmele dönüşen şirketlerin uzun vadeli planlamaya diğerlerine göre daha çok zaman ayırdığına ilişkin verileri yok.
  • İyiden mükemmele dönüşen şirketler sadece mükemmel olmak için ne yapmak gerektiğine değilk , aynı zamanda ne yapmamak gerektiğine ve ne yapmaktan vazgeçtiğine de odaklanıyor.
  • Teknoloji ve teknolojinin neden olduğu değişimler iyiden mükemmele dönüşümü ateşleyen bir etken değil.  Teknoloji ,dönüşümü hızlandırabilir ama dönüşüm yaratmaz.
  • Şirket satın almaları ve birleşmeler , iyiden mükemmele dönüşümü etkileyen bir etken değil.Bir araya gelmiş iki vasat şirketten  mükemmel bir şirket çıkmıyor.
  • İyiden mükemmele dönüşen şirketler değişimi yönetmek, çalışanları motive etmek ,elemanlarının şirkete bağlılığını sağlamak gibi şeylerle pek ilgilenmiyor. Doğru koşullar altında bağlılık , motivasyon gibi sorunlar ,büyük oranda kendiliğinden ortadan kalkıyor.
  • İyiden mükemmele dönüşen bu şirketlerde bu dönüşüm, yapılan işin adını koyacak belli bir programa ,özel bir isme ,bir kutlamaya yol açmamış. Tersine kimi şirketler budönüşümün büyüklüğünün farkına o anda varmamış. Yani bu şirketler hiç de devrimci olmayan bir süreçle performanslarında devrimci atılım yapmışlar.
  • İyiden mükemmele dönüşen şirketlerin hepside makro ekonomik olarak iyi sektörlerde faliyet gösteren şirketler değiller.Hatta bazıları kötü sektörlerde faliyat gösteriyor. Bu şirketlerin  hiçbiri hızla ileri atılmaya hazır bir roketin tepesinde oturmuyor.Bu şirketlerin mükemmelliği koşulların değil, bilinçli tercihlerin ürünü.
İYİ’ DEN ” MÜKEMMEL ” ŞİRKETE  JIM COLLINS

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda