17.01.2018

Bim ve Migros En İyi Küresel Perakendeciler Listesinde



Deloitte’un her sene geleneksel olarak düzenlediği ve 2018 yılı için merakla beklenilen Perakendenin Küresel Güçleri 2018 raporu açıklandı.Gelir müşteri sayısı ve bir çok etken göz önünde bulundurularak hazırlanan raporda 250 perakendeci listeye girebildi.Bim her yıl olduğu gibi bu yılda listedeki yerini korudu.Migros ise uzun bir süre sonra tekrar listede yer aldı.

Denetim, danışmanlık, finansal danışmanlık, risk danışmanlığı, vergi ve ilgili alanlarda, birçok farklı endüstride faaliyet sürdüren Deloitte, Perakendenin Küresel Güçleri 2018: Dönüştürücü Değişim, Canlanan Ticaret başlıklı raporunu yayımladı. Rapora göre en iyi 250 perakende şirketi 2016 mali yılında yüzde 4,1 oranında bileşik büyümeyi temsil eden toplam 4,4 trilyon ABD doları gelir elde etti. Listede yer alan şirketlerin perakendeden elde ettikleri yıllık gelirlerin ortalama 17,6 milyar dolar seviyelerinde olduğu görülüyor.

Perakendenin en güçlü beş ismi, listedeki yerini 2016 mali yılında da korurken ilk 10’da yer alan diğer şirketlerin; organik büyüme, satın almalar ve kurdan kaynaklanan oynaklık sebebiyle yer değiştirdiği görülüyor. İlk 10’da yer alan şirketlerin gelirleri, listede yer alan 250 şirketin toplam gelirinin yüzde 30,7’sini oluşturuyor.

Geçtiğimiz dört seneden farklı olarak bu sene giyim ve aksesuar perakendecileri büyümenin başını çeken liderler koltuğundan feragat etse de en karlı sektör özelliğini korudu. Tüm liste içerisinde hem listeye giren şirket sayısı (135) hem de ortalama gelir (21,7 milyar dolar) açısından en öne çıkan sektör ise hızlı tüketim oldu. Hızlı tüketim sektöründe faaliyet gösteren bu 135 şirket, toplam gelirin üçte ikisini oluşturuyor.

Deloitte Türkiye Tüketim ve Endüstriyel Ürünler Lideri Özkan Yıldırım, raporun öne çıkan sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Listede ciddi oranda basamak atlayan şirket olarak görünen Amazon’un, geçtiğimiz sene 10’uncu sırada yer alırken bu sene 6’ncı sıraya yükseldiği göze çarpıyor. Türkiye’nin temsili açısından sevindirici bir gelişme ise; sıralamanın düzenli oyuncularından BİM Birleşik AŞ’nin yanı sıra, geçtiğimiz yıllarda listeye girmeye ara vermiş olan Migros Ticaret AŞ’nin de tekrar devler listesinde yer almış olması.”

Migros yine devler liginde, Bim ise yerini koruyor

Listede 149’uncu Sırada yer alan BİM Birleşik AŞ, geçtiğimiz sene 6,4 milyar olan gelirini, bu sene 6,6 milyar dolara çıkardı. BİM, 2011-2016 yılları arası yüzde 19,6 büyüme elde ederek son beş yılda en hızlı büyüyen 24’üncü şirket oldu.

Migros Ticaret AŞ ise 3,6 milyar dolarlık geliriyle 247’nci sıradan devler ligine tekrar merhaba dedi. Migros’un yıllık büyüme oranı yüzde 17,8 olarak ölçülürken, bu oranla en hızlı büyüyen 37’nci şirket oldu.

Perakendenin kuralları yeniden yazılıyor

Özkan Yıldırım, hayatlarımızı dönüştüren bu değişim çağında perakendenin kurallarının nasıl yeniden yazıldığına dikkat çekiyor: “Ticareti canlandırmak ve gelecekte perakendecilerin iş yapış biçimlerini derinden etkilemek için inovasyon, iş birliği, konsolidasyon, entegrasyon ve otomasyon gereklilik haline gelecek. Bu kapsamda, yetkinliklerini dijitalin gereksinimlerine göre geliştirebilen, müşteri deneyimini farklılaştıran ve yeni teknolojileri tüketiciyi anlamak için kullanabilen perakendeciler, değişen dünyada hayatta kalabilecek.”

Raporda yer alan ve perakende alanında hâkim olması beklenen dört önemli trend ise şöyle:
· En iyi kalitede dijital yetkinlikler geliştirmek: Dünya çapındaki perakendeciler hızla, tüketici gözüyle alışverişin geleneksel ‘bricks and clicks (hem fiziksel hem de çevrimiçi varlık ve faaliyet gösterilmesi)’ anlayışından ibaret olmadığı gerçeğine adapte oluyorlar.

· Kaybedilen zamanı telafi etmek için fiziki ve online hizmeti birleştirmek: Dijital dünyanın kıyısında duran fakat dijital trendleri takip etmede başarısız olan pek çok şirket, kaybettikleri zamanı telafi etme peşinde olmalılar.

· Eşsiz ve etkili mağaza içi deneyim yaratmak: Fiziki perakende mağazaları hiçbir yere gitmiyor; zira dünya çapındaki perakende satışların %90’ı hala bu mağazalardan yapılıyor. Öte yandan pek çok imkân sunan online kanallarla yarışmak için anlamlı müşteri deneyimi ve marka bağlılığı oluşturmak şart.

· Perakendeyi en son teknolojilerle yeniden keşfetmek: Nesnelerin interneti, yapay zekâ, sanal gerçeklik ve robotlar her perakendecinin radarında olmalı.

2016 mali yılının en büyük 10 perakendecisi
Gelir düzeyine göre sıralama
Şirket adı
Menşei
2016 yılı perakende geliri 
(milyon ABD 
$)
1
Wal-Mart
ABD
485,873
2
Costco
ABD
118,719
3
The Kroger
ABD
115,337
4
Schwarz
Almanya
99,256
5
Walgreens
ABD
97,058
6
Amazon
ABD
94,665
7
The Home Depot Inc
ABD
94,595
8
Aldi Group
Almanya
84,923
9
Carrefour S.A.
France
84,131
10
CVS Health Corporation
ABD
81,100

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda