27.03.2018

A101 Neden Ucuz?



A101 discoun(indirim) mağazacılığının perakende sektöründe en büyük markalarından biridir.Hatta mağaza bazlı ele alırsak en büyü diyebiliriz.Zira firmanın 2018 yılı itibari ile 7 binin üzerinde mağazası bulunuyor.A101'in resmi açıklamalarına göre bu sayı 2018 yılının sonu itibari ile 10 bine tamamlanacak.

A101 Nasıl Çoğaldı?

A101'in yönetim kadrosunu ele aldığımızda,bu kadronun perakende sektörüne pekte yabancı olmadığını anlamak mümkün.Zira A101'in patronları ülkemizde ilk indirim marketi olan Bim'in hissedarları.Dolayısıyla geçmişten gelen bir tecrübe ile A101 markasını oluşturup,büyütmek pekte zor olmamıştır.Nitekim A101'in kurulduğu dönemlerde Bim'den başka bir rakibi olmayışı,büyümesini bir nebze hızlandırmıştır da diyebiliriz.

A101 Ucuz mu?

Eminim bir çok  kişi bu sorunun cevabını merak ediyordur.Meraklandırmadan cevap verelim.Yaklaşık 2 yıldır belirli dönemlerde sitemizi ziyaret eden okurların,tamamen bağımsız oyları ile ülkemizin en ucuz indirim marketini belirleme çalıştık.Her defasında sonuç değişmedi.A101 birinci olmasa da,diğer rakiplerine nazaran göz görülür bir fark ile ülkemizde ciddi derece de önemli bir kesim tarafından ucuz olarak nitelendirildiğini gözlemledik.

Evet A101 tartışmasız ülkemizin en ucuz marketleri arasında ilk sıralarda yerini alıyor.A101 tüketicilerin aile bütçesine ciddi derecede katkı sağlamaktadır.

A101 Neden Ucuz?

İşte bir çok kişinin merak ettiği konulardan biride bu.A101 neden ucuz?Aslında A101 ucuz olmalı.Zira pahalı olması için bir neden yok.Nitekim A101 bir discount markası ve discount mağazalar,perakende sektörünün en ucuz ürün satan markalarını oluşturur.

Biz sizin için konuyu biraz daha derinleştirelim.Perakende ve bir çok sektörde işletme gideri denilen bir kavram vardır.Firmalar veya markalar bu giderleri minimize etmek için,ellerinden gelen herşeyi yaparlar.Lakin ne kadar caba sarf ederlerse etsinler,bir oranın altına inmeleri imkansız.

Discount markalarında da durum bu yukarıda anlattığımız gibidir.Fakat önemli bir konu var ki,asıl can alıcı nokta burasıdır.İndirim marketleri olabildiğince düşük masraf ve personel gideri ile tasarlanmıştır.Yani mağaza daha açılmadan mağazanın gideri,en asgari düzeye çekilmiştir.Dolayısıyla personel,mağaza kirası,mağaza gideri gibi bir çok giderin yüzde oranları indirim marketlerinde oldukça düşük seviyelerdedir.Ve tabi bu düşük seviyelerin neticesinde fiyatlarda olumlu manada hesaplı/ucuz olarak karşımıza çıkıyor.Bir başka konu ise büyük discount markalar,bizzat kendi markası ile özel ürünler ürettirip satmaktadır.Bu özellikle firmanın ucuz fiyat politikasına son derece olumlu etki ediyor.

Daha anlaşılabilir bir örnek verelim.X süpermarkette 3 Kasiyer,2 Tezgahtar,2 Yönetici,1 Temizlikçi ve 2 Reyon Personeli çalışıyorken,herhangi bir indirim marketinde bu kadro genelde 5 kişi ile sınırlandırılıyor.Kasiyer,Tezgahtar ve Reyon Personelleri her işi yapabilen personeller olarak karşımıza çıkıyor.Ayrıca mağaza yöneticileri diğer marketlere nazaran,kendi işlerinin dışında Kasa,Temizlik ve Reyon dolumu gibi işleri de yapmaktadır.Verdiğimiz örnekteki X marketinin personel sayısı 10'iken,indirim marketinde fark ettiğiniz gibi 5'e düşmektedir.Ve bu fark ürün fiyatlarının en dipte tutulması için ciddi bir dönüşüm sağlıyor.

Kısaca özetlemek gerekirse,bir indirim marketi olan A101 ucuzdur.Yapısı gereği rekabet kavramından taviz vermemek için daima ucuz olacaktır.

4 yorum :

  1. Bim File markasıyla süpermarket pazarına girdi. Acaba A101 de böyle bi hamle yapar mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bim,A101'e göre daha organize bir yapıya sahip ve çok emin adımlar ile ilerliyor.Öreğin yıllardır Ankara pazarına girmekten imtina ediyor.Oysa ki yeterli alt yapıya da sahip lakin şartların olgunlaşmadığının ve Ankara pazarında rekabet yapmanın ancak ucuz fiyat ile olacağının farkında.

      Açıkcası A101,süpermarket mağazacılığı tarzında hizmet verir mi?Çok zor ama imkansız değil.

      Sil
  2. a101 de ne ucuz bırakın bunları markalı urulerle her sey aynı hıc bır fark kesınlıkle yok kalıte sıfır ya bunlardan alısverıs yapanları anlamıyorum .perakende sektörünü çok çok iyi biliyorum .çer çöp magazaları bular burda konu etmeye degmez bile.

    YanıtlaSil
  3. Hocam car cop dediginiz adamlar bu yil sonu 10 bin magaza sayisini gececek ve bir cok yerel perakendecinin ipini cekecek.

    Tuketici artik kaliteye degil fiyata bakiyor.Iste Begendik,kaliteliydi de ne oldu?Ha iflas edecek etti diye bekliyor herkes...

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda