26.03.2018

Stajyer Öğrenci Çalışma Şartları/Maaşları



Meslek liselerinde öğrencilerin iş hayatına adapte olmaları ve seçmiş oldukları mesleklerde tecrübe kazanmaları için,resmi veya özel kurumlarda haftanın belirli günleri çalışması ön görülür.Bu çalışma adına "Staj" denir.

Staj çalışması meslek liselerinde 11. ve 12. sınıfta başlar.Öğrenci 11. sınıfa geçtiği an yaz tatili dahil olmak üzere,kendisine Staj yapacağı bir kurum bulması mümkündür.Yaz tatili boyunca kendisine bir iş yeri bulamayan öğrenciye,okul Staj yapması için bir iş yeri bulur.Stajyer Öğrenci Çalışma Şartları/Saatleri ve Maaşları aşağıdadır.

Stajyer Öğrenci Çalışma Şartları

Stajyer öğrencilerin çalışma şartları tamamen ülkemizdeki yasal kanunlara göre uygulanmaktadır.Bazı meslek liselerinde hafta içi iki gün,bazı meslek liselerinde ise hafta içi üç gün,şeklinde Staj süresi olabilmektedir.Hafta sonları Staj yaptığı iş yerinde çalışıp çalışmamak tamamen öğrenciye kalmış bir durumdur.Fakat,fazladan çalışmalar için ekstra ücret ödenmesi zorunludur.

Çalışma saatlerine gelince,çalışmış olduğu gün boyunca 7,5 saat ve 1 saati de yemek molası olmak üzere toplamda iş yerinde 8,5 saat bulunması gerekmektedir.Sigorta konusuna gelecek olursak,öğrenci bu süre içinde Stajyer sigortalı olarak görünür.Sağlıkla ilgili bir çok konuda SSK'nın imkanlarından yararlanır.Fakat bu çalışmış olduğu süre emeklilik gün sayısına eklenmemektedir.

Stajyer öğrenci Maaşları

Ve gelelim en merak edilen konulardan birine.Stajyer öğrenci maaşları ülkemizde yasal bir düzenleme ile korunmaktadır.Zira bir kurum çalıştırdığı bir Stajyere en az Asgari ücretin 3'te-1'i kadar maaş vermek zorundadır.Yani maaş Asgari Ücretin 3'te 1'inden daha az olması mümkün değildir.

Peki alt taban bu,üst tavan ne olmalıdır diye sorarsanız?Asgari ücret kadar maaş veren kurumlarda vardır.Lakin bu kurumlarda öğrenciler neredeyse haftanın 5 günü çalıştırılmaktadır.Asgari ücretin üzerine çıkan kurumlar genelde,özel iş yerleridir.Resmi kurumlarda staj yapanların üst rakamlar da maaş alması neredeyse imkansız.

Stajyer Öğrenci Maaşları Ne Zaman Yatar?

Bu sorunun cevabı değişkenlik göstermektedir.Zira devlet kurumlarda staj yapanların maaşı,çalıştıkları ayı tamamlayan,aydan sonraki ayın 5'i-15'i arası yatmaktadır.Özel sektörde staj yapanların ise 10'u-20'si arası olabilmektedir.

32 yorum :

  1. 8.5 saat çalışma deniyo 12 çalışıyorlçalışıyorlar meslek ogrensindiye yolluyorum hanballik yapıyor devletin hangi kurumu kontrol ediyorsa görevini yapmıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu isterseniz şikayet edebilirsiniz çünkü sizin orada işi öğrenmeniz gerekir bu yüzden staj eğitimi alınıyor. İşinizden başka şey yapmamanız gerekir.

      Sil
  2. son sınıf stajerım mobılyacıda 11 saat staj yerınde calısıyorum 11 saatten sonrası mesaı alıyorum bu nasıl iş ya

    YanıtlaSil
  3. arkadaşlar siz işyeriyle anlaşırken saati konuşmanız gerekirdi

    YanıtlaSil
  4. Ekimin 23 ünde staj yerinde vaşladım önceden başka bir yerde staj yapıyorum orda param 650 tl yatmıştı fakat yeni çalıştığım yerde ekim kasım ayının paraları verilmedi aralık ayının parası 230 tl yattı ocak ayının parası daha fazla yatmış 500 tl ye yakın ama resmi rakamlara göre yine az bir yerde bir yalnışlık var bu sorunu nasıl çözerim

    YanıtlaSil
  5. Bunu staj yaptığınız yerin İnsan Kaynakları yetklisi veya muhasebe departmanı ile çözebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  6. Oğlumu elektirk üzerine staja gönderiyorum. İkinci gün kocaman hilti ile duvar kırdırmışlar. Bugün üçüncü gün 50 torba kömür taşıtmışlar. 12 saat çalıştırıyorlar göndermekten vazgeçtim. Vay kitapsız vicdansızlar vay...

    YanıtlaSil
  7. 5 günlük deneme süresi için çalıştırdılar olabilir mi diye 5 gün çalışmışlığımın parasını vermeleri gerekmez mi?

    YanıtlaSil
  8. 8.5 saatten fazla çalışıyoruz nere şikayet edebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,Alo 170'e şikayet edebilirsiniz.

      Sil
    2. keşke o kadar saat çalışsam haftanın 6 günü nerdeyse 14 saat çalışıyorum inan bana bünyem dayanmıyor artık

      Sil
  9. Stajyerler çalışma saat dilimi 13:30-22:00 olabiliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlaşmış olduğunuz kuruma bağlı bir durum bu.

      Sil
  10. Haftada en az kaç gün çalışmaları gerekir?

    YanıtlaSil
  11. 8,5 saat çalışma koşulunun yasal dayanağı nedir?

    YanıtlaSil
  12. Bir üniversite stajeri maksimum kaç saat çalıştırılabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,çalışma saatleri kanunlarda belirlenmiştir.Kişi veya kurumlara göre değişmez.Günde maksimum 8,5 normal çalışma ve mesai ile beraber 11 saati geçemez.

      Sil
  13. Teşekkür ederim yardımızın için

    YanıtlaSil
  14. Merhaba size bir sorum daha olacaktı işyeri 8 saat çalışma koşulunu kabul etmiyor nasıl bir haklılıkları olabilir.biz bu durum karşısında nasıl bir itiraz edebiliriz itiraz edersek haksız duruma düşermiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,ALO 170'i arayarak durum hakkında hem şikayet oluşturabilir,hemde bilgi alabilirsiniz.

      Sil
  15. merhaba adım ali lise makine yani araç bakım ve onarım stajyer olarak bir tamir hanede çalışmamiçin gtdi bana cam sil bulaşık yıka çöp vs gibi vasıfsız insan d

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar ben 1 ay biyerde staj yapıp çıktım ve hiç staj ücreti almadım bu hakkımı nasıl alabilirim ? ( Zora giderse)
    Şimdi çalıştığım yerde 7 8 hatta 10 da çıktığım oluyor fakat ustalardan birisinin yeğenide staj yapıyor ona kıyak geçip bazen gelmiyo geldiğindede ikimizi 5.30 da gönderiyolar ve beni çalıştırıyolar sürekli ama o yokken 7 8 hatta 10 da çıktığım oluyor bunu nasıl beyan edebilirim işten çıkarılmadan ve bunlar mesaiye girermi ? ( Lise sonum )

    YanıtlaSil
  17. Bir stajyer en geç gece kaça kadar çalışabilir .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,genelde en fazla ekstra mesai dahil 11 saat çalışılabilir.

      Sil
  18. Ben bir tur acente temsilcisi olarak tatil bölgesinde çalışmaktayım ve stajyerim. Bayram haftasında izin kullanamayacağımızı, ekstra bir ücret talep edemeyeceğimizi söylüyorlar. Bunun yasal olup olmadığını öğrenmek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,bu konuda size en net ve kesin cevabı ALO 170 hattı verecektir.

      Sil
  19. ÜNÜVERSİTE GASTRONOMİ STAJYERİYİM GÜ DE 13 14 SAAT ÇALIŞIYORUM VE GECE 12 DE IS BAŞI YAPIYORUM KURUM SÖZLÜ OLARAK 8 SAAT VE ASGARİ ÜCRET VERECEGİNİ SÖYLEDİ AMA STAJ BITMEK ÜZERE VE HALEN 13 24 SAAT ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞIYORUM NASIL BİR YOL İZLEMEM GEREKİYOR HAKKIMI ALMAK İÇİ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba çalışma şartları uzun hakkınızı arayın mutlaka gerekirse firma hakkında şikayet oluşturun çalışma bakanlığına isterseniz şahitle birlikte dava aça bilirsiniz

      Sil
  20. Merhaba ben bir restoranda staj yapıyorum.sabah 11 akşam 11 çalışıyorum iş yeri kapanışını da ben yapıyorum. İşletmeci ile konuştuğumda eleman eksin yapıcak Birsey yok dedıler ve bana ceza verdıler hep akşamcı olarak çalışacakmışım artım öğretmenime söylediğimde uğraşamam staj yerini değiştirmekle dedı ben ne yapmalıyım yardımcı olur musunu lütfen 🥺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba çalışma şartları uzun hakkınızı arayın mutlaka gerekirse firma hakkında şikayet oluşturun çalışma bakanlığına isterseniz şahitle birlikte dava aça bilirsiniz

      Sil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda