19.03.2018

Üç Büyüklere Rakip Olmak?



İndirim Marketçiliği veya perakendenin indirim mağazacılık modeli ile,1995 yılında ilk olarak Bim ile tanıştık.Evet o yıllara kadar hayatımızda Bim konseptinde,hizmet veren kaliteli ve fiyat olarak oldukça ucuz bir marka,mağaza bulunmuyordu.

Bim'in 1995 yılında 21 şube ile İstanbul'da hizmet vermesi ilk beş yıl perakende sektörünün pek ilgisini çekmedi."İstanbul'da Bim diye bakkal açılmış" diyip,işi şakaya vuran perakende uzmanları bile olmuştu.Lakin bekledikleri olmadı.Yani Bim'in zarar edip kapatması bir çok perakende yöneticisinin beklediği bir sonuçtu.Fakat durum hiçte öyle beklenildiği gibi olmadı.

2002 yılından sonra Bim akıl almaz bir şekilde büyümeye başladı.Mağaza tasarımları sade olduğu için,5 gün gibi kısa bir sürede bir mağazayı hazır bir hale getirebiliyorlardı.Ve bu pratik mağaza yapısı kısa sürede büyümeleri için biçilmiş kaftandı.

İlk Rakip Şok Market

Bim,alanında tek ve rakipsizdi yaklaşık 10 yıl gibi bir süre sektörde tek Discount markası olarak yola devam etti.Nitekim Migros tarafından Şok Market'in kurulması ile Bim'e sektörde ilk kez bir rakip gelmiş oldu.Lakin fiyat olarak Şok Market ancak kampanyalar ile Bim ile rekabet edebiliyor,kampanya dışında Bim'in fiyatlarının altına inmesi mümkün olmuyordu.Nitekim Migros,bu gidişe daha fazla devam edemedi ve 2011 yılında Şok Market'i Ülker'e satarak,Discoun formatından tamamen çıktı.


Dişli Bir Rakip A101

Tabi sektörde tek olarak yola devam etmek artık mümkün değildi.Zira pazar payı ve Bim'in yıl sonu verileri diğer perakende zincirlerinin iştahını kabartmaya yetiyordu.Nitekim çok uzun sürmedi ve Bim'den ayrılan hissedarlar 2007 yılında A101 markası ile Discount formatında bizde varız dedi.Üstelik ilk rakibi Şok Market'e göre A101 hiçte yabana atılacak bir marka değildi.

A101 neredeyse birebir Bim ile aynı format da hizmet veriyor,Bim gibi özel markalı ürünler ürettiriyor ve yine Bim gibi oldukça hesaplı fiyatlardan müşterilerine satış yapıyordu.Üstelik A101'in mağaza sayısı Bim'i geçmişti.Lakin yıl sonu mali veriler açıklandığında Bim'in diğer rakipleri Şok ve A101'in oldukçe ilerisinde oldu bariz belliydi.

Discountların Altın Yılı

Nitekim zaman geçti ve Bim,Şok ve A101 ezerli rekabeti giderek artmaya başladı.2018 ocak ayı itibarı ile A101'in 7250 - Bim'in 6240 ve Şok'un 5265 satış mağazası bulunuyor.Bim ve Şok'a nazaran sektöre daha sonradan giriş yapan A101 rakiplerine mağaza sayısı olarak ciddi bir fark atmış bulunuyor.

Üç Büyüklere Rakip Çıkabilir mi?

Aslında rakip çıkabilir,hatta lokalde rakip olabilecek markalar var.Örneğin Karadeniz bölgesinde Fiskomar ve dahası İstanbul'da Hakmar Ekspress,Seyhan Ekpress,Onureks ve Ucz gibi discountlar var.Lakin iş lokalden çıkıp ulusal bir marka olmaya geldiğinde Bim-A101 ve Şok gibi organize perakendeciliğin çok gerisinde kalındığını itiraf etmeliyiz.

Öte yandan Migros gibi bir devin bile Discount mağazacılığını bırakması,rekabetin ne derece güçlü ve hata kabul etmediğinin bir kanıtı olsa gerek.Özet olarak Bu üç Discount devine rakip çıkar mı?Evet çıkabilir lakin,ne derece uzun soluklu bir rekabet yapar bunu kimse bilemez.Belkide rakibin güçlü olmasından dolayı zincir markalar Discount formatına girmekten imtina ediyordur kim bilir...

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda