3.04.2018

Bir İflas Hikayesi Meşhur Peynirci



Meşhur Peynirci,yakın zamanda sektörün şahit olduğu büyük market iflaslarından birisi.Hatta 2018 yılının ilk iflası yakıştırmasını yapmamızda bir sakınca yok.Şimdi bir çok kişinin iflas etmesi ile haberdar olduğu firmanın,iflas sürecine kısaca bir göz atalım.

Meşhur Peynirci,1990-2000 yılları arasında şimdinin lider yerel zincirleri arasında olan Ankaralı Çağdaş Marketler zinciri ile,ortak olarak sektörde ilerliyorlardı.Ne olduysa iki ortak iki binli yılların başında ayrılma kararı aldı.Bu ayrılık Çağdaş için mali açıdan oldukça sıkıntılı bir döneminde başlangıcı oldu.Lakin Çağdaş Market bu süreci iyi değerlendirdi ve şu an itibari ile Başkent'de sektörü domine eden bir marka haline gelmeyi başardı.Çağdaş markası ve tabelası bir ortakta kalırken,Kayserili Adem Çelik Meşhur Peynirci markasının temelini atacaktı.

Peynirci ise bu ayrılık sürecinden oldukça karlı çıktı.Zira en işlek mağazalar Peynircinin elinde kaldı ve 1999 yılının başlarında Ankara halkı Meşhur Peynirci adında yepyeni bir perakende markası ile tanıştı.Bu marka yerel bir zincir olmasının yanında,en iyiyi en ucuza satmayı hedefliyordu.Nitekim Meşhur Peynirci markası,Ankara ulus semt pazarında hizmet veren,Peşhur Pastırmacı markasından esinlenerek kurulmuş,ve iki markanın sahibinin de aynı kişi olması ile ünlenmişti.

En Çok Büyüyen Yerel Zincir Meşhur Peynirci

2000 ve 2010 yılları arasında Peynirci yakalanılması zor büyüme rakamlarında büyümeyi başardı.Ülkemizin en çok sucuk/pastırma satan marketi olarak ödül aldı.Ankara ve çevre illerine mağazalar açmaya başladı ve Ankara pazarının rekabet yapılması en zor markası oldu.

Fakat 2011 yılından sonra Peynirci piyasa şartlarından dolayı,şube açmak yerine mevcut şubelerini koruyarak yola devam etmeyi tercih etti.Yaklaşık 3 yıl gibi bir süre bu şekilde devam etti.2014 yılından sonra firma mağaza kapatmaya başladı.Patronun daha ucuza maliyet hayalleri ile satın alınan bir Peynir/Yoğurt fabrikası aynı zamanda Peynircinin sonunun başlangıcı oldu.

Şirketin İçi Boşaltılmaya Başlanıyor

Firma sahibinin satın aldığı süt fabrikası bir anda maliyetleri arttırıyor ve Peynirci'yi oldukça zor duruma sürüklüyordu.Nitekim firmanın içinde bulunduğu durumu atlatmak için yapılan iflas erteleme başvurusu da kabul edilmeyince,Meşhur Peynirci hacizlere karşı da savunmasız hale gelmiş oldu.İşte belki de 2016 yılı iflas erteleme talebinin kabul edilmeyişi ile işlerin renginin değişti.

2016 yılına kadar kurtarılmaya çalışılan şirket 2017 yılının başlaması ile,gizlice yağmalanmaya başlandı.Firmanın iyi derece iş yapan mağazalarının el altından devri ve tabela değişimi yapılmaya başlanıyor,mağaza sayısı neredeyse her ay büyük bir oranda azaltılıyor.Alacaklı olan firmalara borcun tamamı yerine küçük miktarda ödemeler yapılıyor.Açık olan mağazalardaki mal stokları eritiliyor veya neredeyse yok satmaya kadar düşürülüyor.Yüksek tutarlı ürün sevki  yapılmıyor,buna kırmızı Et dahil.

Personel Tazminatı ve Maaşları Ödenmiyor.

Ne yazık ki,her iflasta olduğu gibi en çok bu süreç işçinin zararına oluyor.Peynirci yaklaşık iki yıl gibi bir süre,hiç bir şekilde tazminat ödemesi yapmıyor.Bunun yanında Sigorta ödemeleri dahil bir çok konuda devletten vergi kaçırılıyor ve aynı zamanda personelin maaşları 1 ay geriden ödeniyor,işten çıkan personele ise hiç bir şekilde ödeme yapılmıyordu.Firmada tüm bunlar yaşanırken,hiç bir devlet kurumunun bu şirketi denetlememesi ayrıca ilginç bir konu olsa gerek.

Ve Bir Gün Patron Ortadan Kaybolur 

Bu sektörde olan herkes gidişatı tahmin edebiliyordur.Nitekim çeşitli yalanlar ile oyalanan ve tazminat almak için bekleyen personel 2018 yılının ilk aylarında çalışmak için gittikleri mağazaların kepenk açmadığını gördü.İşin kötü tarafı ise mağaza müdürleri dahi patron ve üst düzey yöneticilere ulaşamıyordu.Aradan aylar geçmesine karşın,Meşhur Peynirci'nin sahibine hala ulaşılamıyor.

Nitekim zaman geçti ve devran değişmedi.Perakende sektöründe bir gelenek daha tamamlandı ve patron arkasında yüzlerce işçi bırakarak şirketin içini boşaltıp sırra kadem bastı.

12 yorum :

  1. Merhaba öncelikle,
    Yukarıdaki yazıda şirketin hiçbir şekilde devlet tarafından denetlenmediği yazılıyor. Real e ve Beğendik e kayyım atandı da ne oldu. Yüzlerce çalışan mağdur orda da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Real ve peynirci arasinda iki fark var.Peynirci 2 sene boyunca ne isciyi perisan etti,real ise 3 ayda kimse bir sey anlamadan iflasini verdi.

      Iscilerin sikayet etmesi halinde bile sgk'nin oraya mufettis yonlendirmesi 6 ay gibi bir sureyi bulabiliyor.

      Peynircide ise adam goz gore gore ne ssk ne vergi nede maas odemesi yapmadi.Aslinda bu konuda calisanlarda da suc var.Adam iki aylik maas odemesi yapmiyor ve isciler korkudan hala calismaya devam ediyor.

      Ben bu zihniyette olan iscilere hic ama hic acimiyorum.Kim ne ederse karsiligini bulur.

      Begendige gelince umutsuz bir sekilde ilerliyor ne calisan ne de tedarikciler durumdan memnun.Bir cok calisan sikayette bulundu ama sonuc ne olur bilemiyorum...

      Sil
  2. Peki hayalperest makro markette neler oluyor Ankara Kayseri hariç hertarafi satacak diye haberler geliyor soylentiler çıkıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makro,uyumu satta biraz rahatladi.Batmazlar ama toparlanmalarinda zaman alir.Su siralar carrefoursa,Begendik'i aldi diye haber yapiliraa sasmayin.

      Makro ankara disindaki magazalari satar veya kapatir yoluna devam eder.

      Sil
  3. Gimat esnafı peynircinin sahibini bilir eminim peynircinin patronuna kimse üzülmemiştir. peynirci gibi milletin canını yakmış pastırmacı gross var birde, peynirciden farkı iflas ertelemesi almayı başardı. millete olan borcunun %30 unu teklif edip borç kapatan bir utanmaz. onunda sonu geliyor haziranda iflas ertelemesi bitiyor ve yeniden uzatamayacak çünkü iflas erteleme kanundan kalktı. bu tip can yakan, borcunu ödemeyenler daha beter olsunlar, bir tek işsiz kalan personeline üzülürüm.
    aslında bunlar bir şebeke konu biraz derin iflas erteleme alan halciler market,pastırmacı market, makro market bunların avukatı hep aynı kişi, binlerce avukat varken bu tesadüf mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begendik bu nisan 12 de 2 sene olacak kayyuma geceli ama hala bir gelisme yok.millet iflas ertelemeyi sirketin icini bosaltmak icin kullaniyor.bu uc firma begendik,makro ve peynirci ucude millete iyi kaziklar atti.

      Sil
  4. Beğendik için mahkeme ne zaman karar verecek

    YanıtlaSil
  5. Bu serefsizler simdi kayseride makro marketi devraliyor arayanlara duyrulur

    YanıtlaSil
  6. Enteresan bu işler danışıklı dövüş gibi peynirci 24 merhaba mağaza ile iflas etti yani 3ay sonra 23 şubeyi tek hamlede alıyor. Aklımda deli sorular amk.

    YanıtlaSil
  7. Adem Çelik şimdi nerede

    YanıtlaSil
  8. Gimatta Adem Çelik ten önce kimse dükkan açmazdı sabah en erkenden. Hatta şöyle derlerdi Gimata kar yağsa sabah geldiğinde bir sokak köpeklerinin bir de Adem Çelik ‘in ayak izi olur derlerdi. Musa ağabeye attığı kazığın karşılığında çekecek başına geleni ama üzüldüm.

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda