25.04.2018

En Çok Satış Yapan Dünyaca Ünlü 10 Perakendeci



Perakende ve perakendecilik son yüzyılın en büyük iş modelleri arasında gösteriyor.Hatta dünya genelinde bazı otoriteler perakendeciliği gelecek yüzyılın en iyi 3 mesleği içinde gösteriyor.Kavram itibarı ile oldukça geniş bir alana içine alan perakende kelimesi,kendi bünyesinde birbirinden bağımsız onlarca farklı ürün satıcısı yer alıyor.

Bu farklılıkları göz etmeksizin Dünya genelinde En iyi Satış Yapan 10 Perakendeciyi araştırdık.Listede yer alan isimlere aslında pekte yabancı sayılmayız.

Deloitte tarafından hazırlanan "Perakendenin Küresel Güçleri 2017: Müşteriyi Anlama Sanatı" raporuna göre, en iyi global 250 perakende şirketi, 2015 mali yılında %5,2 oranında bileşik büyüme ile toplam 4,3 trilyon dolar gelir elde etti. Listedeki en iyi 10 perakende şirketini sizler için derledik.

Rapora göre, üst üste 3. defa, en iyi 250 giyim ve aksesuar şirketinin ciro büyüklüğü, diğer ürün sektörlerini geride bıraktı. Perakendenin en karlı alt sektörü olan giyim ve aksesuar sektörü 2015'te de şaşırtmayarak en karlı büyümeyi gerçekleştirdi.

Bununla birlikte, gıda perakendeciliği sektörü firmalarının da başarısı öne çıktı. Listedeki en büyük şirketler, ortalama perakende satış geliri 21,6 milyar dolar ile gıda perakendecileri şirketleri oldu. Bu şirketler aynı zamanda, listede sayı olarak da çoğunluğu temsil ediyor.Gıda perakendeciliği sektörünün 133 perakende şirketi, en iyi 250 perakende şirketinin yarısından fazlasını ve en iyi 250 şirketin gelirlerinin 3'te 2'sini oluşturuyor.

Raporda öne çıkan sektöre trendlerine göre;

Müşteriler artık kendilerini, sahip oldukları ürünler üzerinden daha az tanımlıyor. Müşteriler için, varlıkları ve deneyimleri ile hayatlarını nasıl düzenledikleri ön plana çıkıyor.Artık müşteriler sosyal medyada yarattıkları kişisel markalarını yansıtan ürünler ve deneyimler arıyor.

Günümüzde bir perakendecinin ne olduğunu ve ne yaptığını tanımlamak oldukça zor bir hale geldi. Geleneksel olmayan perakendeciler müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için abonelik hizmetleri ve sürpriz indirimli satışlar gibi yeni iş modelleri geliştiriyor.Yapay zekâ, sanal gerçeklik ve robot teknolojisi gibi yıkıcı teknolojiler yaşamlarımızı ve nasıl alışveriş ettiğimizi değiştiriyor.

Online perakende ise; 2015 yılında, büyüme hızında yavaşlama olsa da online satışların toplam satışlar içindeki oranı arttı. İlk 250 listesinde bulunan ve tüketici odaklı e-perakende operasyonlarına sahip perakendecilerin toplam gelirlerinin %8,7'si online operasyonlarından geldi.Dünyaca ünlü perakendeci Amazon, e-perakende alanında en yakın rakibinin iki katından daha fazla gelir elde ederek ilk sırayı bu sene de kaptırmadı. Amazon, böylece 4 sene arka arkaya birinciliğini sürdürdü.

DÜNYANIN EN ÇOK SATIŞ YAPAN 10 PERAKENDECİSİ



Amazon (ABD) – 79.3 milyon dolar
Amazon,1994 yılında kurulmuştur.Firma aynı zamanda dünyanın ilk internet alışveriş sitesidir.İsmini Amazon nehrinden almıştır.Yıllardan beri istikrarlı bir şekilde büyümektedir.


Tesco PLC (İngiltere) – 81 milyon dolar
1919 yılında kurulan Tesco, merkezi İngiltere'nin Cheshunt şehrinde bulunan İngiltere'nin en büyük süpermarketler zincirini oluşturan firmadır.Ülkemizde Kipa Marketlerinde sahibi olan firma,2016 yılında Kipaları,Migros'a devrederek ülkemizden tamamen ayrılmıştır.


Aldi Einkauf (Almanya) – 82.2 milyon dolar
1913 yılında kurulan Aldi,merkezi Almanya'da olan süpermarket zinciridir.Firma indirim marketi formatında hizmet vermektedir.


Carrefour S.A. (Fransa) – 84.9 milyon dolar
1957 yılında kurulan Carrefour,merkezi Fransa'da olan uluslararası bir süpermarketler zinciridir.Bir dönem ülkemizde de hizmet veren firma,2010 yılında Operasyonu Sabancı grubuna devrederek ülkemizden tamamen çıkmıştır.


The Home Depot (ABD) – 88.5 milyon dolar
1978 yılında kurulan The Home Deport, merkezi ABD'de olan araç, inşaat ürünleri ve hizmetleri satan bir perakende şirketidir.


Walgreens (ABD) – 89.6 milyon dolar
1901 yılında kurulan Walgreens, merkezi ABD'de olan ilaç ve sağlıklı yaşam ürünleri satan perakende firmasıdır.


Schwarz/Lidl(Almanya) – 94.4 milyon dolar
Schwarz Grubu, Kaufland ve Lidl markalarına sahip Alman perakende grubudur.Lidl,aynı zamanda dünyanın ilk discount marketidir.


The Kroger (ABD) – 109.8 milyon dolar
1883 yılında kurulan The Kroger, ABD merkezli süpermarket zinciridir. Merkezi ABD'nin Ohio eyaletindedir.


Costco (ABD) – 116.2 milyon dolar
1976 yılında kurulan Costco, ABD merkezli dünyanın en büyük 2. Perakende zinciridir.


Walmart (ABD) – 482.1 milyon dolar
1962 yılında kurulan Walmart, ABD merkezli dünyanın en büyük perakende market zinciridir. Aynı zamanda 2.3 milyon çalışan ile dünyanın en fazla kişiye istihdam sağlayan firmasıdır. Merkezi ABD'nin Arkansas eyaletindedir.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda