9.04.2018

Perakende Sektöründe Aidiyet Duygusunun 5 Şifresi



Perakende sektöründe yazılarına ve eğitimlerine aşina olduğumuz sayın Tuğba Camuzoğlu,şirket içinde aidiyet duygusunun nasıl oluşturulabileceğini yazdı.

Perakende sektöründe yaşadığımız en büyük iki zorluk;
  • Nitelikli Personel istihdamı sağlamak 
  • Turn-Over oranlarının yüksekliğidir

Firmalar bu zorlukların üstesinden neden gelemiyor? İşveren olarak koşulsuz müşteri memnuniyetine ve takip amaçlı CRM sistemine ciddi oranda bütçeler ayırarak büyük bir emek verirken çalışan bağlılığı için de aynı oranda emek veriyor mu? Tabiki kocaman bir HAYIR….

Çok büyük markalar ile görüşmeler yaptığımızda içler acısı tablolarla karşılaşıyoruz. Düşünün ki Günümüzde halen bazı Perakende markalarının İnsan Kaynakları Departmanı bile yok. Bazen de İnsan Kaynakları Departmanı olan firmalara baktığımızda 3000 – 4000 personel çalıştırmasına rağmen en patronlar maalesef bu departmanın bütçesini sürekli kısma yönünde çaba harcıyor. İnsan Kaynakları Departmanı çoğu patron için gider kalemi olarak görülüyor.

Düzenli olarak Çalışan Memnuniyet Analiz Çalışması yapan kaç şirket vardır? Çalışan Memnun olursa Müşteriyi de memnun eder ve sonuç mutlaka karlılığa yansır ancak Personel verimliliğinin karlılığa hiçbir katkısı olmadığını düşünen firmalar Ülkesinde yaşıyoruz.

Maslow’a göre ;
Yemek, su ..vb en temel ihtiyaçlarımızdan sonra sırada yer alan en önemli ihtiyacımız ait olma ihtiyacıdır. Ait olma hissi psikolojik olarak kendimizi güvende hissetmemizi sağlar, dayanışma içinde olabilme hissi pisikolojik olarak güçlendirir bizi.

Sonuç olarak şirketler çalışanların aidiyet duygusu oluşması için Çalışana yatırım yapmıyor ve Çalışan Memnuniyetine gereken önemi vermiyorlar.

Patron olarak çalışanın mesaisini kiralayabiliyoruz peki ya kalbini ?????...Çalışanın firmaya gönülden bağlanabilmesini sağlayabiliyor muyuz.?

Çalışanın bağlılığını, bireysel değil kurumsal düşünmesini, BEN değil BİZ olabilme duygusunu verebilmeyi aşağıda ki 5 ALTIN KURALI dikkate alarak başarabilirsiniz.

1.ŞİRKET İÇİ GÜÇLÜ BİR İÇ İLETİŞİM; Şirket içi iç iletişimin sağlam olması güveni ve dayanışma hissini arttırır. BEN değil BİZ hissinin oluşmasını sağlar. Bu nedenle şirketler kendi içinde çalışanlarının kullanabileceği bir CRM programı kullanabilir.

ŞİRKET İÇİ WEB SAYFASI

Çalışanlar kendi aralarında mesajlaşabilir,

Üst düzey yöneticileri ile iletişim kurabilir, 

Sosyal etkinlikler ve şirketle ilgili yenilikler paylaşılabilir

Müşterilere nasıl segmentasyonlara ayrılarak beklentilere uygun stratejiler ile yaklaşılıyorsa aynı şekilde çalışan profili de belirlenerek yetkinliklerine göre doğru yönetilebilir

Doğum günleri, düğün davetiyeleri, özel günler bu yöntemle paylaşılabilir.

2.TAKDİR GÖRMEK; Çalışanlar çok zor şartlar altında bile görev yapsa, üstleri tarafından takdir gördüğü zaman veya takip edildiğini hissettiği zaman çok daha verimli çalışıyor. Maddi yönden aldıkları ücrettense manevi yönden geri bildirim almak çalışanı motive eden önemli bir etkendir.

3.DOĞRU KARİYER PLANI; Çalışan şirket içinde bir gelecek göremiyorsa, kurumsal ve bireysel belli bir hedef oluşturulmuyorsa kendisini boşa kürek sallıyormuş gibi görüyor ve yaptığı işe tam sarılamıyor, işe geçici bakıyor. Maalesef patronlar kısa vadede maddi getirisi olmayan bir çalışma olarak gördüğü için bu konuya gereken önemi vermiyorlar.

4.GÜVEN ODAKLI VE ADALETLİ SİSTEMLER; Çalışan şirketine ve üstlerine güvenmek ister. Her ilişkide olduğu gibi sevmek ve gönülden bağlanmak için GÜVEN esastır. Şirket ve çalışan arasında da bu duygu eksikse gönülden bağlılık sağlamak neredeyse imkansız bir hale geliyor. Performans Yönetimi , Ücretlendirme sistemi, Terfi…vb süreçler doğru işleyen bir sistem üzerinden yürütülmediği takdirde çalışanlar haksızlığa uğradıklarını ve adil davranılmadığını düşünür. Şirkete ve yöneticisine olan tüm inancını kaybeder. Bu duyguyla yaptığı işe gönlünü katamaz ve verimli çalışamaz.

5.ÖNERİ VE ÖDÜLLENDİRME; Şirketler her zaman cezalandırma yönetmeliği uygular ama her nedense ödüllendirme sistemi arka plana atılır. Doğru olan cezalandırma ve ödüllendirme sisteminin paralel yürümesidir. Motivasyon sağlamak açısından çok önemli bir yöntemdir, bu nedenle alınan fikirler öneriler bile ödüllendirilmeli ki çalışanın verimliliği artsın.

Çalışanın Memnuniyetini sağlamak aidiyet duygusu oluşturur ve bu ortak hedefe doğru koşmaları için çok önemli bir unsurdur. Ayrıca aidiyet duygusu gelişmeyen çalışanlarla bir kurum kültürü oluşturulması da mümkün değildir. Çalışanların aidiyet duygusunu oluşturmakta belirttiğimiz 5 Altın Kural çok etkilidir.

Bu makale istesiz.com.tr insan kaynakları ve danışmanlık hizmetmetleri kurucusu,Tuğba Camuzoğlu tarafından kaleme alınmıştır.

5 yorum :

  1. taner kirmaz9 Nisan 2018 09:19

    Güzel bir yazı,lakin bu tavsiyeleri uygulayacak işveren pek az.

    YanıtlaSil
  2. Gök Kuşağı9 Nisan 2018 09:28

    bir kaç yıl önce bir eğitimine katılmıştım tuğba hanımın. çok samimi bir eğitmen, yazısını bu sitede görmek sevindirici. :)

    YanıtlaSil
  3. Yazı güzelde sektörde uygulaması ne ona bakmak lazım. Çoğu şirket bırakın ödüllendirmeyi çalışanın hakkını bile vermiyor

    YanıtlaSil
  4. Gercekten cok onemli tavsiyeler var ama,ulkemizde bunlari uygulamasi oldukca zor.

    YanıtlaSil
  5. Şayet Türkiye de bir market bu yazılanlar gibi olanaklar sağlasa personellerine,işçi o markete kendi marketinden daha iyi bakar.Ama ne yazık ki marketçilikte merkez ve saha kanadı birbirinden çok kopuk bir durumda.

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda