4.04.2018

TPF'den Kritik Açıklama



Yerel zincir marketlerin çatı örgütü,TPF(Türkiye Perakendeciler Federasyonu) sektörün giderek zora girdiğini,önlem alınmazsa yakın zamanda perakende sektörünün büyük tehlikeler ile,karşı karşıya kalabileceği yönünde açıklamalar yaptı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu, ülke genelinde sayıları 29 bin 187’ye ulaşan yerel, yaygın ve indirim marketlerini bekleyen tehlikelere dikkat çekti. TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, TPF Yönetim Kurulu Üyeleri İhsan Korkmaz, Ramazan Ulu ve TPF Genel Koordinatörü Zafer Yayla'nın katıldığı basın toplantısında tehlike sinyalleri veren sektör için hükümetten 4 konuda yardım talep etti.

Mustafa Altunbilek, "Perakende sektörünün 15 yıl gündeminde olan, 2015 yılında TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 'Perakende Yasası'nın eksik ve önemli hususlarının yeniden ele alınması gerektiğini birçok kez dile getirdik. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin dört bir yanında yerel marketler, aşırı fiyat rekabeti ve indirim marketlerinin hızla yayılması ile yavaş yavaş kepenk kapatmaya başladı. Hükümetimizin perakende yasasındaki eksik ayakları, yönetmeliklerle ivedilikle tamamlanmasını talep ediyoruz” dedi.


Yerel perakendecinin 4 isteği

Sektörde 5 yıldır ağır rekabete rağmen yerel zincirlerin yatırıma devam ettiğini, çift haneli büyüme yakaladığını, son 2 yıldır kan kaybının hızlandığını belirten TPF Başkanı Mustafa Altunbilek; "Kendi öz sermayesi ile bulunduğu bölgede kazanıp, yine aynı bölgeye yatırım yapan, kendi insanı ile gülüp, derdi ile üzülen, her türlü sosyal faaliyetine katılan yerel zincirlerin toplam cirosu, zor şartlara rağmen 33 milyar TL'ye ulaştı. 2017'de 67 bin kişiyi istihdam ederken, bugün 71 bin 396 kişiyi istihdam ediyoruz. 2018 hedefimiz ciroda yüzde 15 büyümek. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında ise ulaşmak istediğimiz ciro 70 milyar TL. Bu hedefe ancak hükümetimizin vereceği destek ile ulaşabiliriz” açıklamasını yaptı.

“KDV indirimi sektöre nefes aldıracak”

Türkiye'nin istihdamda en büyük üçüncü sektörü olan perakendenin agresif bir büyüme beklentisinde olmadan, istikrara dayalı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Altunbilek, yerel perakendecilerin hükümetten istediği 4 talebi şöyle sıraladı;
"Rekabetin yoğun olarak yaşandığı sektörümüzde küçük ve orta ölçekli gıda perakendeciliği yapan esnafımız rekabet gücünü kaybediyor. Özellikle küçük esnafımız günü neredeyse siftahsız kapatıyor. Sektörümüzün istikrarlı olarak büyümesi, hedeflerine ulaşması için yalnız bırakılmamalı; desteklenmeliyiz. Daha önce diğer sektörlerde olduğu gibi KDV indirimi bizde de uygulansın. Manav, kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde toptanda olduğu gibi perakendede de yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi için KDV düzenlemesi bekliyoruz. Düzenleme sektörün büyümesine, istihdama önemli katkı sağlayacak, ayrıca vatandaşımızın alım gücünü de artıracak. KDV'nin yüzde 1'e düşmesiyle sepetler indirime uğrayan ürünlerle yüzde 7 daha ucuza dolacak.”

Market sayıları 30 bine yaklaştı

TPF’ye bağlı ülke genelinde 3 bin 915, yaygın ve indirim marketleri ile birlikte toplam market sayısının 29 bin 187’ye ulaştığına dikkat çeken Altunbilek, perakende sektörünün sağlıklı büyüyebilmesi için ikinci taleplerinin market açılışlarıyla ilgili düzenleme olduğunu belirtti. Altunbilek; "Bölge gözetilmeden, cadde, mahalle, sokakta diğer marketlerle yan yana market açılışları hızla devam ediyor. 2016 yılında Türkiye genelinde 13 bin seviyesinde olan indirim market sayısı, bugün 21 bini aşmış durumda. Aynı durum yaygın marketlerde de söz konusu. Mağaza açma yarışı, yerel yatırımcıyı zora sokuyor. Her bir yerel market ortalama 18-20 kişi istihdam ediyor. Karlılıkların net yüzde 2seviyesinde olan sektörümüzde, maliyetler her yıl ortalama yüzde 15 artıyor. Rekabette zorlanan meslektaşlarımız hayatına devam edebilmek için ya farklı marketlerle birleşmek zorunda kalıyor ya da marketini kapatıyor. Bu durum Türkiye’ye zarar veriyor. Başta yerel yatırımcıyı kaybediyoruz. Kapanan marketlerle çalışanlar işsiz kalıyor. Diğer yandan fiyatta rekabet için fason üretim yaptıran indirim marketleri üreticiyi de, tedarikçiyi de zor durumda bırakıyor. Sonuç olarak yerel yatırımcı, yerel marketlerle bakkallardaki çalışanlar, şehir ekonomisi, Türkiye kaybediyor. Bugünden önlem alınmazsa, çizgi belirlenmezse; aynı sokaktaki iki marketten biri kepenk kapatabilir.”

“Haftanın bir günü tatil edilsin”

Perakende sektöründe çalışma saatleriyle ilgili düzenlemenin de ele alınması gerektiğini vurgulayan Mustafa Altunbilek sözlerini şöyle sürdürdü; “Yapılacak düzenleme ile bizler ertesi güne daha iyi hazırlanabileceğiz. Biz mesaimizi bitirip marketlerimizi kapatınca, küçük esnafta belirlenecek saate kadar satışına devam edebilecek. Dördüncü isteğimiz haftanın bir gününün tatil edilmesi. Rekabette küçük işletmelere avantaj sağlayacak bu talebimiz aynı zamanda çalışanlarımıza yarayacak. Çalışanlarımız aileleri ile vakit geçirebilecek, dinlenebilecek, sosyalleşecek, verimlilikleri artacak. Hükümetimizin 4 konuda sağlayacakları destek, yapılacak düzenlemeler tüm perakende ticaretini kapsayacak, kucaklayacak ve bizlere nefes aldıracak.”

Gıda ve Perakende Sektörü YZB’nin 10’uncu yılında çevre için buluşacak

Toplantıda, üreticiden tedarikçiye, perakendeciden sektöre hizmet sunan firmalara kadar binlerce paydaşı aynı çatı altında buluştuğu Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) etkinliği bu yıl 11-12 Nisan tarihlerinde 10'uncu kez düzenleneceğini belirten Altunbilek; "Yerel zincirler olarak her yıl belirlediğimiz ana tema doğrultusunda perakende sektöründe geleceğe dönük yol haritalarının çizilmesine ev sahipliği yapan YZB, 10'uncu yaşını kutluyor. İç içe girmiş iki temanın işleneceği YZB 2018’de ana gündem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plastik poşet kullanımını azaltmak ve zamanla kaldırmak yönündeki vizyonunu desteklemek adına 'Çevre' olacak. 1 Ocak 2019'da hayata geçecek düzenleme kapsamında doğada çözülmesi yüzyıllar süren, insanlığı ve geleceğimizi tehdit eden plastik poşet kullanımı satış noktalarında ücretli olacak. Federasyon ve işletme sahipleri olarak gezegenimizin sürdürülebilirliği, doğanın, insanların ve canlıların daha sağlıklı bir geleceğe kavuşmaları için tüketicilerimize yönelik hazırladığımız kampanyayı YZB'de duyuracağız. Tüketicilerimize yakışacak ve Türkiye genelinde yerel zincir marketlerde dağıtılacak özel tasarımlı bez torbaları YZB 2018'de tanıtacağız. Türkiye’nin yanı sıra yüzlerce ülkede operasyonlarını sürdüren yerli ve yabancı markaların sponsor, perakende sektörüne yön veren markaların katılımcı olduğu YZB’ye sektördeki tüm paydaşlarımızı geleceğimizi şekillendirmek için bekliyoruz” dedi.

3 yorum :

  1. Çok doğru. Hem müşteriler hemde çalışanlar için talepler makul. Haftada bir gün komple kapalı olsun. Kimse fakirleşmez.

    YanıtlaSil
  2. Cok gec kaldilar cok...

    YanıtlaSil
  3. ciddi düzenlemeler yapılsa sektör için iyi olur. Haftada bir gün tatil gayet iy.

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda