1.05.2018

En Çok Çalışana Sahip Market: Walmart



Ülkemizde olduğu gibi Dünyada da Perakende sektörü ve Perakendecilik oldukça önemli iş kolları arasında yer alıyor.Ülkemizde Bim ve Migros dışında henüz dünyaya açılmış bir markamız yok.Bim şu anda Mısır ve Fas,Migros ise Avrupa'nın farklı ülkelerinde çok şube sayısı olmasa da,Ramstore ismi ile operasyonlarını devam ettirmektedir.

Fakat Amerika'da öyle bir zincir market mağazası var ki,şu an için dünya genelinde adı söylendiği zaman iki dakika değil,10 dakika düşünmek gerekiyor.Bu dev zincir market Walmart'tan başkası olamaz.Şuna emin olun Walmart,günlük olarak orta ölçekli bir ülkenin darphanesinden daha fazla para basıyor.

Walmart'ın gündelik istatistiği için bu haberimizi okuyabilirsiniz: Walmart'ın Başarısının Ardındakı Sırlar

1962 yılında Amerika da Sam Walton tarafından kurulan Walmart,2018 yılı itibarı ile yaklaşık 2 buçuk milyon kişiye iş olanağı sağlıyor.Bu sayı Walmart'ı dünyada en çok çalışanı olan zincir market yapmaya yetiyor,hatta artıyor bile.Zira en yakın rakipleri Tesco,Metro ve Carrefour'un bu rakamlara yanaşması söz konusu bile değil.


Bu kadar çalışan kaç şubede istihdam ediliyor,diye merak ediyorsanız onuda hemen söyleyelim.Walmart'ın dünya genelinde 12 binin üzerinde mağazası bulunuyor.Bu 12 bin mağaza yıllık 500 Milyar Dolar gibi,ulaşılması zor bir ciro elde ediyor.

Böylesi büyük bir marketin çalışanlarla sorunu olmuyor mu?Diye soruyorsanız hemen cevaplayalım "tabii oluyor".Büyük başın derdi de büyük oluyor.2014 yılında sendikalı olarak çalışan işçiler tarafından,oldukça uzun süren bir grev yapıldı.Walmart,uzun süren pazarlıklar sonucunda işçilerin çalışma şartlarını ve ücretlerinden iyileştirmeler yaptı.Bu grev dünya basınının gündeminden günlerce düşmedi.

Walmart Neden Türkiye'ye Gelmiyor?

2004 yılından beri Walmart'ın ülkemize giriş yapması bekleniyordu.Hatta 2010 yılında şartlar oldukça müsait olmasına karşın,Migros'un Walmart tarafından devralınması beklenirken,dünya devi bir şekilde Türkiye pazarına girmeyi istemedi.2017 yılında İstanbul'da bulunan Orta Doğu lojistik merkez yönetim ofisini kapatması ile,bir nevi Walmart'ın ülkemize kesinlikle girmek istemediği de ayyuka çıkmış oldu.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda