20.06.2018

Real,Meşhur Peynirci,Uyum Market Sırada Kim Var?



Perakendecilik dünya genelinde,en iyi 10 meslek içinde ilk beşin için yer alıyor.Küresel perakende sektöründe yukarıya doğru müthiş bir ivme var.Ve sektör sürekli bir gelişim içinde...Özellikle teknolojinin iki binli yıllarda zirvesini görmesi ve akıllı markaların bu gelişimi iş yapış şekillerine,entegre etmesi ile oldukça üst düzey alışveriş deneyimleri görebiliyoruz.

Dünyada perakende sektörü gelişiyor dedik,peki ya ülkemizde yani Türkiye de durum nedir?Türkiye ve Türkiye de var olan perakende sektörü,özellikle marketçilik hakkında aynı övgüleri kaleme almak oldukça zor.Hatta zordan da ziyade imkansız.Zira ülkemizde son 3 yılda kendini sektör devi olarak addeden ve hızlı büyüme gösteren bir çok firma iflas etti veya iflas etmemek için son çırpınışlarını veriyor.

İflas Edenlerin Ortak Özellikleri

Bir perakendeciyi iflasa götüren farklı nedenler olabilir.Lakin son 3 yılda iflas eden/erteleme isteyen firmaların bir çok ortak noktaları var.Real/Beğendik,Makro/Uyum,Kiler,Meşhur Peynirci,Ekoroma,Borsamar,Tivmaş,Bimeks ve dahi adını yazamadığımız küçük perakendeciler.

Örneğin Real/Beğendik,Makro/Uyum zincirlerini iflasa götüren en temel maddelerden birisi,zamansız yapılan şirket satın almalarıdır.İki firmada organik büyüme yerine,satın almalar ile inorganik büyümeyi tercih etmiş ve devamında satın aldığı firmaları kara geçirememesi,bir nevi hazmedemediği için mali açıdan oldukça zor bir sürece girmiştir.

Meşhur Peynirci'ye gelecek olursak,oldukça karışık bir iflas şekli çıkıyor karşımıza.Zira firma sahibi kendi markasını oluşturmaya çalışırken yanlış yatırımlar ile 80 şubeli zincir markaya havlu attırmıştır.

Diğer markalar,yani ismini sayamadıklarımız da ise senaryo genelde hep aynı oluyor.Borca batık şirkete devlet Kayyım atıyor,firma bir süre gittikten sonra daha çok borçla iflas ediyor.

İşçiler Her Daim Mağdur

Ve gelelim her iflasta kesin olarak değişmeyen mutsuz sona.Son 3 yılda iflas eden hiç bir perakendeci çalışanına Tazminat ödemesini yapmamıştır.Özellikle sektörün en büyük iflası olan Real Market iflasının sonucunda işsiz kalmalarının yanı sıra,hak ettikleri tazminatları dahi alamayan çalışanlar yaklaşık 10 ay gibi uzun bir süredir,yasal olan haklarını alabilmek için mücadele ediyor.

İflas eden Meşhur Peynirci gibi markalarda çalışanların ise durumu daha vahim.Alamadıkları tazminatların varlığı yetmiyormuş gibi,çalışanların son iki maaşları da firma ile batıyor.Ve ne yazık ki çalışanların neredeyse yıllarca sürebileceği bilinen mahkemeleri beklemekten başka yapabilecekleri hiç bir şey yok.

Yine Personel Mağdur

Perakende sektörü bunları daha hazmedemezken bir iflas erteleme talebide Makro market'ten geldi.Firma İstanbul operasyonunu komple,sektörün devi Migros'a devretti.Lakin bu devir işlemlerinde ne yazık ki,yine en zararlı çıkan çalışanlar oldu.Devir işlemlerinin üzerinden yaklaşık 4 ay gibi bir süre geçmişken,Uyum Market çalışanları hala tazminatlarını alamamamın üzüntüsünü yaşıyor.Üstelik bu konuda kendilerine net bir tarih verebilen hiç kimse yok.

İşin bir başka boyutu daha var.Bu yaşananlar perakende sektöründe çalışanların Sendikalı olsa dahi,güvencelerinin hiç olmadığının bir göstergesi.Her fırsatta belirttiğimiz gibi,devlet Avrupa da olduğu gibi,perakendecileri yasalarla koruma ve denetleme altına almalı.Aksi halde daha çok iflas ve hakkını alamayan/arayan perakendeci haberi okuruz.

4 yorum :

  1. By. Major Peki iflas eden meşhur peynirci nasıl oluyorda 3 ay sonra kayseride bulunan 23 makromarket şubesini alıyor devlet işçinin hakkını hiç bir zaman korumuyor ben bunu anlıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Allah çalışanın yardımcısı olsun

    YanıtlaSil
  3. Peynirci katakulli yapıp işçi hakkını yiyo ve işçinin parasıyla gidip şube alıyo. Makro işçisine her türlü cimriliği yapıp piyasayı tokatlıyo bir sürü küçük esnafı batırıp işçilere hakkını vermiyo. Ve hukuk ülkesinde buna çözüm bulunamıyo. Hala gidip peynirciden alışveriş yapan varsa net hak yemiş demektir

    YanıtlaSil
  4. Peynirci şube almadı hileli bir oyun Peynirci'nin yaptığı ciro lar akşam makro carisine işleniyor.
    Peynirci ye devir yapmış gibi gösterip isim değiştirdi şeref denen adam nasıl bir şeref ise artık ben bunlarda şeref felan göremiyorum.

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda