9.07.2018

2009 Yılının En İyi Perakendecileri



Perakende sektöründe müthiş bir hareketlilik var.Özellikle yerel zincirler,ulusal markalara karşı çok güçlü.Yılın her çeyreğinde firmalar olağanüstü cirolar/kar rakamları açıklıyor.Tabi bu övgülerimiz,2009 yılı için geçerli.

Fortune Türkiye,2009 yılının Temmuz ayına özel bir sayı çıkardı ve ülkenin en iyi 500 şirketini sıraladı.O dönemlerde listede yer alan perakendecilerin ciroları,gerçekten rakiplerini kıskandıracak derecedeydi.Aradan 10 yıl dahi geçmedi,lakin o listede yer alan perakendecilerden ülkeyi ter eden var,iflas eden var,devreden var.Yani kısacası var da var.

Bahsi geçen liste bir satırda yer alıyor.Dilerseniz firmaları hem o dönem,hemde bu içinde bulunduğumuz zaman dilimi ile kıyaslayalım.


Listede ilk 100'ün içinde Bim,Carrefoursa ve Migros yer alıyor.Bu üç şirket 2009 yılından beri istikrarlı bir şekilde devam ediyor.Gerçi Carrefoursa zaman zaman ciddi mağaza kapatmaları ve personel daralması yapıyor olsada,öz sermayesi sayesinde bu süreçlerden rahatlıkla çıkabiliyor.

Adese,neredeyse her yıl bu listeye giriyor.İttifak Holding'in perakende operasyonu olan Marka,yıllardır istikrarını hiç bozmuyor.Zaman zaman kar oranı düşük mağazalara neşter vursa da,daha sonraki zamanlarda yüksek cirolu mağazalar buluyor.


Bu dört mağazanın dışında listede yer alan markalar için,çok parlak cümleler kuramıyoruz.Zira durumları tam bir fiyasko.

Kiler,İstanbul merkezli bir perakendeci.Orantısız büyüme ve satın almalar ile hayli mağaza sayısını arttırmayı başardı.Özellikle 2001 yılında Ankara'nın yerel markası Canerler'i alarak ismini duyurdu.Lakin satın almalardaki başarıyı,ilerleyen zamanda devam ettiremedi.2015 yılında yaklaşık 250 şubesini Carrefoursa'ya satarak sektörden çekildi.

Yeni Şaypa,Bursa merkezli güçlü yerel zincirlerden birisi.Zira bu firma hakkında mali açıdan hiç bir olumsuz yokken bütün mağazalarını İstanbul Merkezli Onur Market'e devretmiştir.

Tesco Kipa,Dünyanın sayılı perakendecilerinden.Küresel perakendeciler listesinde her daim ilk 10'un için de yer alıyor.Tesco ülkemizde hizmet veren sayıları 5'i geçmeyen yabancı gıda perakendecilerinden biriydi.İngiltere merkezli Tesco düşen cirolarına daha fazla tahammül edemeyip,2015 yılında bütün hisselerini Migros'a devredip Türkiye pazarından çıkmıştır.

Şeref Makromarket,O dönemlerde isim Şeref Makromarket olarak lanse ediliyor olsa da,bu marka bizim bildiğimiz Makro Market.2009 yılında listeye giren ve cirosu ile dikkatleri çeken Makro Market,bugün itibari ile iflas etmemek için çırpınıyor.Yaklaşık bir yıl önce 250 şubesi olan firma,bugün itibari ile sayıda 100'ün altına düşmüş durumda.Şu an için Konkordato komiseri ile yönetilen firmada,küçülme operasyonu hala devam ediyor.

*Bu makale Fortune Türkiye 500 2009 yılı Temmuz ayı verileri,esas tutularak kaleme alınmıştır.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda