4.07.2019

Son 10 Yılın En Kötü Satın Alma Hamleleri



Gıda perakendeciliğin de nadir olsa da,artık sıradanlaşmış olaylarından biriside bir markanın,diğer bir markayı almasıdır.Bu satın almalar bazen aleni bir şekilde yapılır,bazen de sessiz sedasız.Bazen başarılı olur,bazende peşinden satın alma işlemini yapan perakendeci için facia getirir.Bu yazımızda son 10 yılda uzun veya kısa dönemde satın alma hamleleri yapmış,ancak bu hamlelerin getirisinden çok,götürüsüne maruz kalmış markaları inceleyeceğiz.

Hadi çok zaman kaybetmeden hafızalarda kalan o satın alma haberlerini inceleyelim.

Canerler - Kiler - CarrefourSa
Başlık her ne kadar 10 yılık bir süreyi kapsıyor olsa da,biz biraz daha geriye gitmeliyiz,zira bu satın alma hamlesi sarmal bir şekilde ilerlemiş gibi görüyor.2000 yılların başında Ankara merkezli yerel perakende zinciri Canerler,İstanbul Merkezli Kiler tarafından satın alınır.Kiler,Canerler'den devraldığı yaklaşık 50 mağazayı 10 yıl gibi bir süre hiç eksiltmeden işletir.10 Yılın sonunda 2015 yılında Kiler tüm mağazalarını CarrefourSa'ya devreder.Bu devretme işlemi başta çok cazip ve olumlu gelse de çok zaman geçmeden CarrefourSa,çoğunluk Ankara da olmak üzere Kiler'in mağazalarının neredeyse yüzde 60'nı kapatır.CarrefourSa kanadın bu satın almanın ne derece kârlı,olup olmadığı hakkında bir yorum gelmemiş olsa da,sektör uzmanları CarrefourSa'nın büyük zarar ettiği yönünde yorumlar yaptı.


Uyum Market - Makro Market
2012 yılının en önemli perakende haberlerinden birisiydi.Ankara merkezli Makro Market,oldukça zorlu bir pazar olan İstanbul'a devasa bir satın alma hamlesiyle adım atmıştı.Mali olarak batık olan Uyum Market,dönemin en iyi ciro ve müşteri sayısına sahip olan markalardan biri olan Makro Market tarafından satın alındı.O dönemde bu satın alma hamlesi oldukça heyecanlı ve şaşalı gelse de,sektörün önde gelen bir kaç yorumcusu Makro için sonun başlangıcı yorumunu yaptı.Nitekim kısa vadede olmasa da,uzun vadede yaklaşık 6 yıllık bir süreç sonunda Makro Market,perakende sektöründen silinip gitti.

Tesco - Kipa
İngiliz devi Tesco dünya genelinde küresel perakende sektöründe ilk 10'un için de daima kendine yer edinmiştir.Tesco'nun Kipa'yı alması gıda perakendesini oldukça heyecanlandırmış ve farklı bir nefes katmıştı.Nitekim bu satın alma hamlesinin istikrarı 2014 yılında Tesco Kipa'nın sürekli zarar yazması ile yerini,bir muammaya bıraktı.Beklenen gerçekleşti ve ülkemizde uzun yıllar hizmet vermek isteyen Tesco,mağazalarını 2017 yılında Migros'a devrederek tabiri caizse arkasına bakmadan ülkemizden kaçtı.

Electro World - Bimeks
Bir zamanların en çok ses getiren satın alma haberlerinden birisiydi,İngiliz Electro Wordl'un yerli Bimeks tarafından satın alınması.2013 yılında gerçekleşen satın alma işlemi Bimeks'in yaklaşık 4 yıl sonra tamamen iflas etmesi ile son bulmuştur.

Real - Beğendik
Son yılların en çok tartışılan konularından birisidir.Yakın tarihte büyük planlar yapan ve 2020 yılında kendisini Türkiye perakende sektöründe ilk üçte görmek isteyen Beğendik'in 2014 yılında Alman Real'in o devasa mağazalarını satın alması sektörde sansasyonel bir haber etkisi yapmıştı.Satın alma işlemlerinin son bulması ile,uzun bir süredir zarar eden Real'in ilk defa Kâr ettiği dahi basına yansıtılan haberlerdendi.Nitekim aslında madalyonun bir de görünmeyen yüzü varmış.2014 yılında alınan Real,2017 yılında tamamen iflas etti.2020 için büyük hedefleri olan Beğendik ise,ala iflas erteleme sürecinden çıkmaya çalışıyor.

Bu satın alma hamleleri gösteriyor ki,borcu borçla kapatmak daima yarardan çok zarar vermiştir.Atalarımız boşuna dememiş "ayağını yorganına göre uzat" demek ki varmış bir bildikleri.Bunun yanında başarılı satın alma operasyonları da var,lakin iflas edenlere veya sonu kötü bitenlere nazaran çok az.

1 yorum :

  1. eğer insan kaynağına yeteri kadar yatırım yapmazsanız er ya da geç bi yerde sıkıntı çıkar. İyi yetişmiş insan kaynağı olmadan hiçbir satın alma işe yaramaz. Soruyorum şimdi ülkemizde hangi perakendeci yeteri kadar insan kaynağına önem veriyor.

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda