7.10.2019

Yörsan Gıda'nın milyarlık kredi ihalesinde kötü kokular geliyor




Gıda sanayisinin önde gelen tesislerinden biri olan Yörsan Gıda’dan alacaklı iki bankanın düzenlediği ihale ile ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor.

1 milyar liralık sorunlu varlığın satışı için yapılan ihalede gelen 131 milyon liralık en yüksek teklif ‘yetersiz’ bulunarak iptal edildi.

Finans kulislerine göre, iptalin gerekçesini ‘düşük teklif’ değil, aralarında üst düzey iki bankacının da olduğu haksız kazanç elde etme niyeti olduğu ifade ediliyor. Konu ile ilgili BDDK’nın inceleme yapması gerektiği ifade ediliyor.

EN YÜKSEK TEKLİFİ MEGA VERDİ

İki özel banka geçen ay bir ihale düzenledi. İhale, Yörsan’dan olan sorunlu proje kredisinin paket halinde satışına ilişkindi. 139 milyon dolar ve 125 milyon liralık kredi paketinin satışı için düzenlenen ihalede, iş insanı Hüsnü Özyeğin’in firması Gelecek Varlık Yönetim AŞ 130 milyon liralık bir teklif verdi. İkinci teklif ise Mega Varlık AŞ’den geldi. Mega Varlık 131 milyon lira teklif etti. Bu teklifin üstüne yeni bir teklif gelmeyince, ihale teknik olarak sona erdi. Nihai kararı ise ilki bankaların yönetim kurulları verecekti.

70 MİLYON LİRA KİMİN CEBİNE GİDECEKTİ

Edinilen bilgilere göre, ihale iptal edildi. İptalin gerekçesi her ne kadar ‘düşük’ teklif olarak belirtilse de, perde gerisinde ilginç gelişmelerin yaşandığı kaydediliyor.

Bankacılık kulislerine göre, ihalenin Gelecek Varlık’a verilmesi planlanıyordu. Ancak Mega Varlık’ın da ihaleye girmesi ile ‘oyun’ bozuldu. İddiaya göre, planın gerisinde ise bir fon şirketinin yöneticisi E. E. ile iki üst düzey bankacı G. E. ve A. İ.’nin adı geçiyor.

Konuya yakın bir kaynak “En az 200 milyon liralık bir iş söz konusu burada… Arada 70 milyon liraya yakın bir fark var. Bu para belli ki birilerinin cebine gidecekti. BDDK’nın ivedi olarak devreye girip bu ihaleyi ve sonrasında yaşananları mercek altına alması gerekir.”

ABRAJ DA SONUCU BEKLİYOR

Yörsan hali hazırda konkordato davası devam eden bir şirket. Anılan ihalenin, Yörsan’ın sahibi olan Dubai merkezli Abraj Capital için de önemli olduğu vurgulandı. Türkiye’deki ofislerini kapatan fon şirketinin de, ihalenin tamamlanmasını beklediği kaydedildi.

YÖRSAN 1964’TE KURULDU

Yörsan’ın temeli 1964 yılında Yörükler Gıda Limited Şirketi olarak atıldı. 1984 yılında Türkiye’nin ilk beyaz peynir fabrikasını kuran Yörsan 5 yıl önce özel sermaye fonu Dubai merkezli Abraaj Group’a satıldı. Abraaj Group’un yaşadığı mali sıkıntılar Yörsan’ı da olumsuz etkiledi.

1 yorum :

  1. Direnişdireniş10 Ekim 2019 19:29

    😃Kimin cebine mi gidecek tabiki parababalarının asgari ücretle çalışan işçilerin cebine gidecek hali yok. İflasların konkordatoların gerçek yüzünü bir araştırsanız aklınız şaşar size bir ip ucu vereyim araştırın bakalım neler oluyor makromarketin konkortado sürecini bir derinden araştırın. Biz işçiler araştırdık neler çıkıyor araştırmaya devam ediyoruz. Ve biz bu oyunu bozarız sloganıyla devam edeceğiz.

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda