1.08.2020

Dardanel Ton Balığı tesislerinde korona çıkmış: İşçiler 14 gün fabrikada tutulacak!









Belediyeden 'toplama kampı' açıklaması: Çok düşünemeden, yoğunluk içerisinde aldık




İl Hıfzısıhha Kurulu kararının altında imzası bulunan Çanakkale Belediyesi'nden 'toplama kampı' olarak nitelendirilen 'kapalı sistem çalışmaya' ilişkin açıklama geldi.




Çanakkkale'de bulunan Dardenel fabrikasında 40 işçide Coronavirus çıkmasının ardından yaklaşık bin işçi karantina adı altında hasta işçilerle birlikte fabrika çevresindeki yurtlara yerleştirerek çalışmaya zorlanmıştı.

"Bir tarafta halk sağlığı, bir tarafta bayram öncesi işsiz kalacak insanlar vardi" diyen Belediye Başkan Yarımcısı İrfan Mutluay, “Çok düşünemeden, yoğunluk içerisinde bir karar almak zorunda kaldık. Gelen itirazları değerlendirip revize edebiliriz” açıklaması yaptı.

Evrensel'in görüştüğü Belediye Mutluay, “Cumartesi günü bu gelişme oldu. O gün de yoğun bir gündü, çevreci arkadaşlara bir müdahale söz konusuydu. Onların gözaltı sürecini de bir yandan takip ediyordum. Başkan yoktu, başkan vekili olarak ben katıldım. O yoğunluk arasında buna da bu şekilde katılmak zorunda kaldık. Çok da fazla zaman ayırabildiğimi söyleyemiyorum, çok da düşünemedim” dedi.

'BİR TARAFTA HALK SAĞLIĞI, BİR TARAFTA İŞSİZ KALACAK İNSANLAR VARDI'

Kurum doktoruyla da görüştüklerini ifade eden Mutluay, “Burada Covid-19 vakaları görülmüş ve fabrikada da üretim devam ediyor. Üretimin durmasıyla buradaki işçilerin bir bölümünün ücret alamayacak olmasından bahsedildi. Tabii bir tarafta halk sağlığı, bir tarafta bayram öncesi işsiz kalacak insanlar vardı. Evdeki karantina uygulamasında da kontrolün güç olabileceği gündeme geldi. Aldığımız bilgi sonrası bir karantinanın uygun olacağı çıktı ortaya. Ancak bu karara itiraz edilebilir ve bu durumda kurul tekrar toplanır ve değerlendirir” diye konuştu.

'SEVE SEVE REVİZE EDERİZ'

Kurul toplantısında da farklı bir görüşün konuşulmadığını belirten Mutluay, “Hem işçi sağlığı açısından hem buradaki emekçilerin ekonomik kayba uğramamaları açısından bir öneri gelirse seve seve kendi görüşümüzü revize ederiz. Tekrar kurula bunları sunarız” ifadelerini kullandı.

'İŞVERENİN TALEBİ ÜZERİNE ALINDIĞI BELLİ'

Öte yandan DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan da “İl Hıfzısıhha Kurulu kararının Dardanel patronunun özel talebiyle alındığı çok açık. Karar alınırken bütün taraflarla konuşulup konuşulmadığını bilemiyoruz ama bu kararın işverenin talebi üzerine alındığı belli. Bunun hukuki bir dayanağı da yok. Belediyenin de böyle önemli bir kararda işi tüm boyutlarıyla araştırması gerekiyordu. Bugün bu haksız kararın bir an önce iptal edilmesi gerekiyor. Belediyenin imzasını geriye çekmesiyle işçilerin sağlığı açısından bu kararın meşruluğu da daha fazla tartışılır hale gelecektir. İlk adımı Çanakkale Belediyesi atmalı ve imzasını çekmeli” dedi.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda